Parlamento Perşembe günü ilk okumada yeni Dini İşler Yasasını onayladı. Milletvekilleri geleneksel dini mezheplerin muhafaza edilmesi ve dini temele bağlı radikalleşme eylemlerini önlemeyi amaçlıyor. 

Bulgar Ortodoks Kilisesi ve Baş Müftülük söz konusu değişikliklerin bazılarına itiraz etti ve bunun üzerine nihai hal almasından önce parlamentoya 21 gün süre verildi. Bu bağlamda Baş müftü Mustafa Aliş Hacı Başbakan Boyko Borisov ile görüştü. Müftülük Dini İşler Yasasında imamların maaşlarının ödenmesini garantileyecek alt finansman tabanının getirilmesini istiyor. Ayrıca Sofya’da bulunan Yüksek İslam Enstitüsü’nün resmi eğitim kurumu olarak akreditasyon almasında ısrar ediyor.

Müslümanlar, ülkedeki camilere imam ve din adamlarının yetiştirilmesinde bu eğitim müessesinin resmileştirilmesini isterken, böylece dışarıdan gelecek dini etkilerin önünün kesileceğini vurguluyor. Bulgar Ortodoks Kilisesi de yasayla ilgili bazı itirazlara sahip. Ortodoks Kilise yasa ile özerkliğinden ödün vermek istemiyor, iç düzenleme ve iç işlerinin sadece kendi tüzük ve kanunlarına bağlı kalmasını istiyor. Bulgar Ortodoks Kilisesi “dini radikalizm” tanımlamasını kabul etmiyor, bununla ilgili tam izah edilemeyeceğini öne sürüyor.

Hem Ortodoks Kilise, hem Baş Müftülük temsilcileri hükümetin din adamlarının maaşları, dini eğitim ve benzeri dini faaliyetlere devlet finansmanlarının arttırılması niyetlerini memnuniyetle karşıladı. Bu kaynakların kontrolü ve harcanması Bakanlar Kuruluna bağlı “Diyanet Müdürlüğü” ve Sayıştay’dan sağlanması öngörülüyor. GERB, BSP ve HÖH’ün sunduğu teklifler bağlamında sadece Ortodoks Hristiyan ve Müslümanlaradini okullar ve Yüksek İlahiyat ve Ruhban Okulları açmalarına izin verilecek.

Milliyetçi “Birleşik Yurtseverler Koalisyonu ise, sadece Bulgaristan’da dini eğitim almış veya Bulgaristan’da diplomalarına denklik alınmış kişilerin dini faaliyet ve görevlerde bulunmasını istiyor. Her iki yasa tasarısı da yabancıların ülkede dini faaliyetlerinin bir tek Diyanet İşleri Müdürlüğü’nün onayı ile mümkün olacağını belirtiyor. Yeni Dini İşler Yasasının nihai halini alması için 20 güne yakın bir süre kaldı. Politikacılar ve dini adamlar arasındaki istişarelerin olumlu seyri göz önünde bulundurulursa, aradaki itiraz ve noksanların çözüleceği beklenilebilir.

Çeviri: Sevda Dükkancı

Reklamlar