Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy‘un açıklaması
Kitaptan detaylar Unutulan “çocuk oyunları” yaşatılacak
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Karabük‘ün Safranbolu ilçesinde toplanacak 200 çocuk, Türk kültüründe yer alan ancak unutulmuş çocuk oyunlarını oynayacak
Türkiye’nin çeşitli kentleriyle Bulgaristan, Makedonya ve Tataristan‘dan tarihi ilçeye gelecek çocuklara, han, hamam, köprü, cami ve konak gibi somut miras da anlatılacak
Safranbolu Belediye Başkanı Aksoy:
“23 Nisan’da kaybolmuş yöresel çocuk oyunlarını oynayacağız. Böylelikle geleneklerimiz, göreneklerimiz içerisinde önemli yeri olan çocuk oyunlarımız da yaşatılmaya, çocuklara nakledilmeye çalışılacak”
ERSİN TURAN – 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Karabük‘ün Safranbolu ilçesine farklı ülkelerden gelecek çocuklar, hem yöresel Türk çocuk oyunlarını oynayacak hem de dünya mirasını korumasını öğrenecek.

23 Nisan’da Türkiye‘nin çeşitli kentleriyle Bulgaristan, Makedonya ve Tataristan‘dan gelerek ilçede konuk edilecek çocuklar, “topaç”, “köşe kapmaca”, “met”, “misket”, “saklambaç”, “birdirbir”, “körebe”, “mendil kapmaca”, “yakan top”, “uzun eşek”, “çuval yarışı”, “çelik çomak”, “yumurta taşıma”, “ip çekme”, “beş taş” ve “ip atlama” gibi Türk kültüründe yer alan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan 120 oyunu oynayacak.

Ayrıca çocuklara, “Müze Kent” diye anılan Safranbolu‘daki 3 bin yıllık dönemin izlerini taşıyan ve günümüze kadar başarıyla korunabilen han, hamam, cami, köprü ve konak gibi somut miras da rehberler tarafından anlatılacak.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk bayramını ilçede dünya miras kentlerinin çocuklarını ağırlayarak ve onlara Türk kültürünü, mirasını öğreterek geçireceklerini söyledi.

Bütün hazırlıkları tamamladıklarını ve çocukları beklemeye başladıklarını anlatan Aksoy, “Çocuklarımızı davet ettik. Bu çocuklara Safranbolu‘nun dünya mirası oluşuyla ilgili bilgileri vereceğiz ve ‘Dünya mirası ne demek?’, ‘Dünya mirasının değeri nedir?’ gibi soruların cevaplarını onların kafalarına daha iyi yerleşmesi amacıyla etkinlik düzenleyeceğiz” diye konuştu.

Çocuklara tarihi evleri, caddeleri, hanları, hamamları, camileri gezdireceklerini belirten Aksoy, “23 Nisan’da kaybolmuş yöresel çocuk oyunlarını oynayacağız. Böylelikle geleneklerimiz, göreneklerimiz içerisinde önemli yeri olan çocuk oyunlarımız da yaşatılmaya, çocuklara nakledilmeye çalışılacak” sözlerine yer verdi.

“120 civarında çocuk oyunu var”

Somut ve soyut soyut mirası da yaşatarak gelecek kuşaklara aktarma adına çocuk bayramını kutlayacaklarını ifade eden Aksoy, “Safranbolu Araştırmaları Merkezi bünyesinde Safranbolu‘daki geleneksel çocuk oyunlarını içeren bir kitap basıldı. Bu kitabımızı ücretsiz çocuklara dağıtacağız. Bu kitapta yaklaşık 120 civarında çocuk oyunu var. Bulgaristanlı bir çocuk ile Safranbolulu bir çocuk karşılıklı ‘mendil kapmaca’ oynayacak. Bir Bergamalı çocuk ile Tataristan‘da gelmiş olan bir çocuk ‘yumurta yarışı’ yapacaklar.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklamlar