Safran bitkisi hasadı başladı. Bu bitkiden dünyadaki en pahalı baharat elde edilmektedir. Bitki şimdi çiçek açıyor ve yüzlerce dönümlük arazi maviye boyandı. Hava şartları iyi gittiğinde hasat, kasım ayının sonuna kadar devam edecektir.
Yıllar önce ülkede ilk defa safran çiğdeminin ekildiği Kırcaali bölgesinde üretim miktarının iki katına çıkması bekleniyor. Safran ekili alanlar arttı. Geleneksel olarak tütün yetiştirilen bölgelerde bile safran üretimine ilgi var.
Başlangıçta bölgedeki safran üreticilerinin sayısı 15 idi. Şimdi bu sayı 45’e çıktı.
Safran üreticisi ve Bulgaristan Ulusal Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Tahirov, Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) verdiği röportajda, ”Önceleri 4-5 dekar tütün eken bir aile 8 000 – 10 000 leva gelir elde ediyordu. Aynı aile, 1 dekar safran ekerse aynı gelire sahip olacaktır. Safran yetiştirme işi bir ay sürüyor- tütün işi ise marttan aralık ayı sonuna kadar sürüyor” diye izah etti. Tahirov’un ifadesine göre, dünya çapında safran talebi çok yüksektir.
Bulgaristan Ulusal Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı, “Bu yıl Çin ile safran soğanı, safran çayı gibi safran ürünleri ihraç etmeye ilişkin sözleşme imzaladık” diye bildirdi.
Hedef, yıl sonuna kadar Bulgaristan’ın 100’den fazla safran ürününe sahip olmasıdır. Ülkemizde artık safran çayı, bisküvi ve içecekleri üretilmektedir.
Uluslararası laboratuvarlarda yapılan test sonuçlara göre, Bulgaristan’da üretilen safran en yüksek kalitelidir.
Kırcaali Haber