Şakir ARSLANTAŞ
Konu: Balkanlara Yağan Haber Yağmurlarından İnciler.
NATO Ağustos ayına saldırı planladı.
NATO’nun yüksek yönetim organı olan Kuzey Atlantik Konseyi 8-9 Temmuz’da Varşova’da toplanıyor. Bu, NATO zirvesinin 25. jübile görüşmesi olacak. Son yıllarda, NATO yayınları Üçüncü Dünya Savaşı merkezinin Doğu Avrupa ülkeleri üzerinde duruyor. Belirtildiğine göre böyle bir savaş oyunu esnasında Doğu Avrupa ülkeleri tamamen yerle bir olacaktır. Bu savaşa, demokratik dünya adına, NATO ve Birleşik Amerika katılacaktır.
Son çizimlerde, en aktif savaş oyunları kuzeyde Polonya, güneyde de Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’de gerçekleşecektir.
Birleşik Amerika ile NATO Baltık Denizi bölgesini ve Karadeniz yöresinde yeni askeri üsler konuşlandırıyor, Karadeniz’e savaş gemileri yığıyor, karadan da Baltık kıyısı, Polonya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye hattını kat kat güçlendirmeye çalışıyor.
Savaş alanları artık haritalara işlenmiş ve Üçüncü Dünya Savaşı anahtarı kutudan çıkarılmış ve düğme bastırılmak üzere hazırdır.
Saldırı amaçlı üretilen Amerikan “F-22 Raptor” uçakları, daha sonra güvertelerinde “B 61-12” tipi yeni Amerikan nükleer bombalarıyla yüklü olarak yeni açılan ön mevziilere uçmak üzere, /Florida/ Tindal askeri üssünden /İngiltere/ Leykenhelt askeri üssüne uçuyor.
Bulgaristan devlet sınırından 40 km kuzeyde bulunan Romanya’nın Deveselu askeri üssünde 12 Mayıs 2016 günü, Birleşik Amerika’nın Rusya’nın stratejik nükleer güçlerine karşı geliştirdiği Amerikan Füze Savar sistemi “SM-3” tip 24 adet füze savar silahla hizmete açıldı.
Bir gün sonra, Polonya’daki “Redzikovo” askeri üssünde bu yeni sistemin ikinci oluşturucu elementinin kuruculuğuna başlandı.
Her iki üste de Amerikan resmi temsilcilerinin NATO Genel Sekreteri Yens Stoltenberg ile birlikte hazır bulunmaları esnasında “AEGİS“siteminin yere konuşlanmış füze savar sistemleriyle değiştirilmesiyle Avrupa Atlantik bölgesi dışında balistik füzelere karşı Avrupa müttefiklerinin daha güvenli savunulmasını sağlayacağı” ifade edildi. Bilindiği üzere bu bölge dışında balistik füze sahibi tek ülke Rusya’dır.
Yeni kurulan ve donatılan Romanya ve Polonya askeri üsleri, güvertelerinde dikey fırlatılan “SM-3” füzeleri olan, 4 savaş gemisinden oluşan AEGİS sistemiyle bağlanacaktır. Halen bu füzeler, Komuta Merkezi Almanya’da bulunan, Türkiye’deki radar sistemleriyle uyumlu olarak İspanya’nın “Rota” askeri üssünden Akdeniz, Karadeniz ve Baltık denizi üzerinden fırlatılabiliyor.
2011-2014 yılları arasında NATO Avrupa Müttefik Güçleri Baş Komutanı olan , İngiliz Generali Aleksandır Şerif 18 Mayıs’ta şöyle dedi: “NATO Rusya’ya karşı savaşa hazırlanmalıdır.”
Birleşik Amerika Savunma Bakanı Birinci Yardımcısı Robırt Work ise 20 Mayıs günü “Rusya’nın dış politikası çatışmaya doğru kayıyor” dedi.
Birkaç gün önce Türkiye ile Ukrayna aralarında bir işbirliği askeri alanda sözleşmesi imzaladılar. Aynı zamanda, NATO kaynakları, Rusya sınırına yakın bir bölgede yeni bir nükleer üs kurulmasına elverişli olan Gürcistan’ı desteklediklerini açıkladı. Şu anda Birleşik Amerika’nın dünyada 800 üssüvar.
Böyle durumlarda daha önceleri aceleci davranmayan Moskova bu defa yıldırım hızıyla yanıt verdi. “Deveselu” üssünün açılış töreniyle ilgili olarak, Rusya askeri sanayi kompleksi yönetimi toplantısında, Putin, “Birleşik Amerika bu Füze Savar Sistemlerin “savunma nitelikli” olduğu, Amerika nükleer potansiyelinin bir kısmını kenar bölgelere çıkarma konularında bizi aldatamaz; Rusya güvenliği için oluşan yeni tehlikelere gereği gibi yanıt verecektir” dedi. Putin’in bu demecinden hemen sonra, bu askeri hazırlıklarla ilgili Moskova’nın sert cevabı ciddi endişeler uyandırdı. Öte yandan Rusya Dış İşleri Bakanlığı da bir bildiri yayınlayarak, Karadeniz’de bulundurduğu askeri gemilerle NATO’nun bölgesel güvenliği tehdit ettiğini iddia ederek, Rusya’nın cevap vermek zorunda kalacağını öne sürdü.
Beliren yorumlarda, cevap vermeye hazırlanan Rusya, bir savaş halinde önce Polonya, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’deki askeri üsleri hedef alacağı ve yok etmek isteyeceğine işaret ediliyor.
Özetle, Rusya kanatlı ve nükleer füzelerinin hedef gölgesinde yaşamanın zor olacağını vurgulayan askeri yorumcular, gerginliğin devamlı arttığına dikkat ediyorlar.
Rus füzelerine karşı savunma sistemlerinin Polonya, Romanya ve Bulgaristan’dan ateşlenmesi planlanıyor. Aynı zamanda ABD ve NATO sistemlerinin yok edilmesi için de teknik detaylı planlar hazırlanıyor. Teknik ödevler füzelerin bilgisayar sistemlerine monte ediliyor. Bu ödevler,n gerçekleştirilmesi artık birkaç saniyelik bir ödev oldu. Füzeler radarları, gemileri, füze silolarını, askeri üsleri ve hatta bütün devletleri yerle bir etmeye hazır durumda tutuluyor.
Modern savaşlarda, bu arada Rusya da, ulusal güvenlik için tehlike oluşturan düşmanın ana hedeflerini belirleyip, uçak ve deniz üslerini, limanlarını, silah depolarını, füze savar sistemlerini devamlı hedefler olarak belirleyip tırmanan gerginlik yaratıyor.
Rusya’nın ABD ve NATO’nun bir yeni askeri füze savunma sistemlerinin harekete geçirilmesiyle bir çatışma tehlikesinin çok yakınlaşmış olduğunun farkında olduklarını gizlemiyorlar. Varşova’da yapılacak NATO zirvesi bu bakımdan çok önemlidir.
Son aylarda Batı medyası Rusya’nın dünya barışı için tehlike yaratan bir saldırgan olduğuna yer veriyor. Gerginliğin tırmanmasından haklı olarak Putin’i sorumlu gösteriyor.
Olaya bu açıdan baktığımızda Balkanlar yeniden Avrupa’nın “barut fıçısı” durumuna geliyor.
Bu analizden, Üçüncü Dünya Savaşı’nın Balkanlarda başlayabilme ihtimalini ön plana çıkarırken, basılacak düğmenin artık masa üstünde bulunduğunu söyleyebiliriz.
Birinci harita:
——– “SM-3” füzelerinin menzili
——– “TOMANAWK BGM 109 A – füzelerinin menzili
İkinci harita: Merkezi ve Doğu Avrupa’daki NATO üsleri.