Türkiye’de oy verme işleminin seyrini özetle aktarmak gerekirse sandıklara giden az sayıda kişinin toplu halde makineli oylama yönetimini tercih ettiklerini söylemek mümkün.

İstanbul, Edirne, Trakya ve İzmir’de seçim gününün normal seyrettiğini, sandık başına giden seçmen sayısının yüksek olmadığını bildiren BNR muhabiri Maria Petrova, Bursa’da sandık yoğunluğunun dikkat çektiğini aktardı.

İstanbul’un Avcılar semtinde kurulan iki sandıkta oy verme işlemini yerinde izleyen muhabirimiz seçim yerinde hiçbir seçmenin bulunmadığı anların olduğunu, Türkiye saati ile saat 10 ile 12 arasındaki zaman diliminde belirli canlılığın yaşandığını, sonrasında ise durumun yine çok sakin olduğu paylaştı. Her yaştan seçmenler makineli oylamayı yeğliyor. Oy hakkını uygulayanların büyük bir çoğunluğunun 40 yaş üstü olduklarını aktaran Maria Petrova, sandık başına gelen az sayıdaki çifte vatandaşlık sahibi gençlerle Bulgarca veya Türkçe değil, İngilice konuştuklarını ifade etti.

20 yaşında olan Zeyhan oy verme hakkının neden önemli olduğunu anlatırken şunları söyledi:

„ Gerek Bulgaristan, gerekse de diğer devletlerin geleceği için bu önemlidir. Herkesi sandık başına gitmeye cesaretlendiriyoruz. Bizim geleceğimiz için oy vermeleri gerekiyor.”

Nevra ve Hülya Altın

Nevra ve Hülya Altın

Bulgaristan’la ilgili haberleri çoğunlukla Avcılar Belediyesi görevlisi olup bu sefer de oy verme işleminin organizasyonuna yardım eden annesi Hülya Altın’dan öğrendiğini ve net vatandaşlık pozisyon sahibi olmasının da mühim olduğunu yine annesinden öğrendiğini söyleyen Nevra ise şöyle konuştu:

„Öncelikle Bulgaristan’ın sosyal ve demokratik devlet olduğunu düşünüyorum, dolayısıyla tüm vatandaşlar son derece önemli olan bu görevini yerine getirmelidir. Özellikle 18 yaşını tamamlayan gençlerin oy hakkını uygulamaları lazım.”

Çeviri: Tanya Blagova

Reklamlar