Bakan Mitov, “Bulgaristan-Türkiye ilişkileri muazzam derecede önemlidir. Bir NATO ülkesi, ayrıca dost ülke Türkiye ile ilişkilerimizin iyi olmamasına kesinlikle müsaade edemeyiz” diye konuştu.
Bulgaristan parlamentosunun 24 Nisan’da aldığı 1915 olaylarını “toplu katliam” olarak niteleyen kararına değinen Mitov, “Bu karar kesinlikle çağdaş Türkiye’ye karşı alınmış bir karar değildir” dedi.
“Diğer bazı devletler bize göre çok daha sert bir tavır aldı” ifadesini kullanan Mitov, “Ankara’daki büyükelçimiz Krasimir Tuleçki, parlamentoda oylanan kararın ne olduğunun açılımını anlattı. Bence Türkiye’deki dostlarımız ve meslektaşlarımız bizi bu anlamda anlayabiliyorlar” diye konuştu.
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mitov, Türkiye ile ilişkilerin geleceğinden bahsederken şöyle devam etti:
“Biz ikili ilişkilerimizin gelişimine, geleceğe doğru bakıyoruz. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Bulgaristan ziyaretinin hazırlıkları sürüyor. Hatta Türkiye ile bir hükümetlerarası oturum düzenlenmesinin olanaklarını araştırıyoruz. Bundan dolayı ikili ilişkilerimizin değerine büyük bir önem veriyorum.”
Sınırdaki tel örgü
Bulgaristan’ın sığınmacı akınına karşı uygulamalarını da değerlendiren Dışişleri Bakanı Mitov, sınırdaki sıkı kontrol çalışmalarının sonuç verdiğini söyledi. Mitov, ülkesinin Türkiye ve Yunanistan ile sınır güvenliği alanında üçlü anlaşma imzalamak istediğini belirterek, “Özellikle Türkiye ile 2018 yılında yürürlüğe girmesi öngörülen Geri Kabul Anlaşması’nın bir an önce uygulamaya geçmesini istiyoruz” dedi.
Bulgaristan’ın Türkiye sınırında çektiği 30 kilometrelik tel örgü hakkında ise Mitov, şunları söyledi:
“Bu düzenek belirli bir ihtiyacın yanıtı sayılır. ABD, Yunanistan ve İspanya gibi birçok ülkede benzer düzenekler var. Birtakım insanlar bunu nasıl görürse görsün Bulgaristan, Avrupa Birliği’nin dış sınırı olarak bu görevini tam olarak yerine getirmektedir. Ülkemiz bu rolünü ciddiye alır.”
Boru hattı projeleri
Daniel Mitov, “Türk Akımı” ve “Güney Akım” doğal gaz projeleri konusunda da konuştu. Mitov, Güney Akım’ın “durdurulmuş bir proje olmadığını”, bu konuda “sadece siyasi birtakım iddialar bulunduğunu” ifade etti. Mitov, “Türk Akımı” projesini “bir basın açıklaması” olarak nitelendirerek, ortada somut bir şey olmadığını savundu. Mitov, “AB’ye uyumlu olmayan projelerin gerçekleşmesinin imkansız olduğunu” söyledi.