Türkiye Diyanet Vakfı tarafından; Bulgaristan`ın Kırcaali bölgesinde inşası ve restorasyonu tamamlanan Mestanlı İmam Hatip Lisesi ve hizmet binaları, Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez`in katıldığı törenle yeniden eğitime kazandırıldı.
Bulgaristan`ın çeşitli bölgelerinden ve Kırcaali`den çok sayıda vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği açılış törenine Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı Aliş ve Bulgaristan Dinler Müdürü Emil Velinov ile Vakfımız Mütevelli Heyeti II. Başkanı Mazhar Bilgin, Vakıf Genel Müdürü Süleyman Necati Akçeşme, Genel Müdür Yardımcıları İsmail Palakoğlu ve Mustafa Tutkun, bazı il müftüleri Diyanet İşleri Başkanlığı Genel Müdür ve Daire Başkanları ile Bulgar yetkililer katıldı.
Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, açılış töreni öncesinde Mestanlı Aydın Ocağı Kültür Merkezi`nde Bulgaristanlı vatandaşların da bulunduğu toplantıda soydaşlarla bir araya geldi.
Bulgaristan`da gerçekleştirilen hizmet ve faaliyetlerde Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfına destek verenlere şükranlarını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Görmez, geleceğe yatırım için Mestanlı İmam Hatip Lisesinin büyük önem taşıdığını söyledi. İnsanlığın gelecek kuşaklara borçlu olduğunu kaydeden Görmez, “Gelecek kuşaklara borcumuzu ödemenin en kolay yolu, onların geleceğine yatırım yapmaktır. Geleceğe yatırım yapmanın en büyük yolu, eğitimdir. Din eğitimi ise eğitimin vazgeçilmez bir unsurudur. Karşımda çok güzel gençler görüyorum. O gençlere iki hususu özellikle ifade etmek istiyorum: Öncelikle dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım biz Müslümanlar kendi kimliğimizi koruyacağız. İçinde yaşadığımız toplumla, komşularımızla barış içinde yaşayacağız. Şunu bilmelisiniz ki kimliği oluşturan önemli unsurlar vardır. Dil, din, kültür, tarih, coğrafya… Bütün bunlar bir araya gelerek kimliği oluştururlar. Ancak tarih bize göstermiştir ki inancını kaybeden, tarihini de kaybediyor. İnancını kaybeden, kültürünü, tarihini ve coğrafyaya bağlılığını da kaybediyor. Dinimizi doğru bileceğiz, doğru tanıyacağız. Doğru anlaşılan, doğru yorumlanan din, su ve hava kadar tabiidir. Din, yanlış anlaşıldığı zaman, insanın bütün potansiyellerini yok eder. Onun için Mestanlı İmam Hatip Lisesi, çok önemlidir.” dedi.
“Gençlere bilginin anahtarını getirdik”
Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, konuşması sırasında kültür merkezinin duvarındaki afişte yer alan İncil`in Luka bölümündeki “Vay halinize ki ey yasa uzmanları! Bilginin kapılarının anahtarını aldınız götürdünüz. Girmek isteyenlere engel oldunuz.” ifadesine işaret ederek, “Biz bilginin anahtarını alıp götürmedik. Biz, bugün size bilginin anahtarını alıp getirdik. Biz kimseye engel olmuyoruz. Gençlere diyoruz ki: Bilginin anahtarını getirdik, o halde buyurun, hep beraber bilginin kapısından girelim. Her birimiz oradan kendi ülkemize, vatanımıza, bütün Müslümanlara, bütün insanlara faydalı birer âlim olarak çıkalım.” dedi.
“Bilgi, sadece malûmat değildir; ahlak ve sorumluluktur”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuşmasının ardından açılışını yaptığı eğitim ve hizmet binalarında incelemelerde bulundu. İmam Hatip Lisesinde Tashih-i huruf ve hizmetiçi eğitim seminerine katılan din görevlilerini de ziyaret eden Görmez, “Bilgi bizde bir ahlak ve sorumluluktur, sadece bir malûmat değildir. Bilgimizi toplumun hizmetine sunmamız lazım. Sokakta adı Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma olan ve kendi İslâm`ını, imanını, inancını kaybetmiş veya unutmuş biri varsa onun mesulü biz oluruz. Özellikle siz, bunları lütfen yaşatınız. Bugün bütün dünyada bir ulûm-u İslâm sorunu yaşanmaktadır. Müslümanların sorunları arttıkça, âlimlerin bu sorunların üstesinden gelme kabiliyeti zayıflıyor. Beraberinde müesseselerimiz de zayıflıyor. Onun için bilgiyi paylaşmak, bizim için en önemli görevdir.” dedi.
Törende konuşan Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci de “Biz Müslümanlar olarak bu binayla iftihar ediyoruz. Bu binada hizmet eden ve öğrenim gören hocalarımız ve öğrencilerimiz bu binanın hakkını verecektir” dedi.
Bilimin, İslam’da en önemli unsurlardan biri olduğunu, bilim öğrenenlerin, Hazreti Peygamber’in sözüyle “seçkin” insanlar olduğunu anlatan Haci, “Biz yemek bakımından kusur etmiş olabiliriz. Elbise bakımından kusur etmiş olabiliriz. Ama ne olur, ilim bakımından kusur etmeyelim. ‘Yemedim yediririm, giymedim giydiririm’ diyerek mümkün olduğu kadar çocuklarımızı bu mübarek müesseseye yönlendirmeye çalışalım. Çünkü ilim öğrenen, ilim öğrenmeyen gibi değildir. Çünkü ilim öğrenen bu toplumun temelidir.” dedi.
Yarın öbür gün bir imam hatip, bir ilahiyat lisesi mezununun doktor, mühendis, belediye başkanı, ya da siyasetçi de olabileceğinin altını çizen Haci, “Bir doktor hastayı muayene ederken, bir mühendis de proje çizeceği zaman ‘Bismillah’ diyebilecektir. Bu iftihar, bu şeref bize yeter” dedi.
Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz da Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son derece olumlu geliştiğini belirterek, iki ülkenin başbakanları ve üst düzey politikacılarının sık sık bir araya gelip her türlü konuları rahatlıkla görüşebildiklerini vurguladı.
Büyükelçi Aramaz, Mestanlı’ya üçüncü kez geldiğini, buradaki halkın dostluk ve sıcaklığına hayran olduğunu belirterek, haftaya kutlanacak Mestanlı Şehir Bayramı’nda bir araya gelecek dost ve akrabalara da mutluluklar diledi.
Mestanlı İlahiyat Lisesi Müdürü Ahmet Bozov, Bulgaristan Dinler Müdürü Emil Velinov’un yanı sıra protokol yetkililerinin yaptığı konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez tarafından hizmet binalarının açılışı gerçekleştirildi.