KAZAN / 13 EYLÜL 2015
13 Eylül 2015 günü saat: 11.00’da Ankara Kazan Aile Yaşam Merkezinde sergi açılışı ile başlayan “Türk Dünyası Kültür ve Sanat Buluşması” programında BAŞKON Genel Başkanı Mehmet Akyol günün anlam ve önemi ile BAŞKON’un faaliyetlerini içeren bir açılış konuşması yapmıştır.
Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk’te böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ve Türk Dünyasının birlikte hareket etmelerinin önemini vurgulayan bir konuşma yapmıştır.
Sivil Toplum Kuruluşları ve Türk Dünyasını temsilen katılanlar tarafından Türk Dünyasının sorunları ile bu sorunların çözümünde birlikte hareket etmek gerektiği hususlarını içeren kısa konuşmalar yapılmıştır. Bu konuşmalarda son zamanlarda Türkiye’de yaşanan terör olaylarına değinilerek “Güçlü Türkiye’nin Türk Dünyası için ne kadar önemli ve gerekli olduğu” hususlarına da değinilmiştir.
Bu kapsamda Bul-Türk Derneğini temsilen etkinliğe katılan İsmail Cingöz tarafından da bir konuşma yapılmıştır. Ayrıca Anadolu Ajansı (AA) tarafından İsmail Cingöz ile bu etkinlik ve Türk Dünyası ile ilgili olarak bir röportaj yapılmıştır.
Etkinliğe katılan Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilciler tarafından Türk Dünyası ile ilgili yapılan kısa konuşmalardan sonra Dr. Şemsettin KÜZECİ’nin başkanlığında;
Namık Kemal Zeybek (Eski Kültür Bakanı),
Prof.Dr. Nurullah Çetin, Prof.Dr. Özkul Çobanoğlu, Prof.Dr. Hanım Halilova, Prof.Dr. Alaybey Karaoğlu
Tarafından tarihte günümüzde Türkiye ve Türk Dünyasında yaşanan önemli olaylar ile birlik ve beraberliğin önemini, Türk Kültürüne yabancı unsurlarca yapılmaya çalışılan empozelere dikkat edilmesinin gerekliliğini içeren ve Türk Dünyası için Türkiye’nin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan panel konuşmaları yapılmıştır.
Bu konuşmalarda “Arap Birliği” “Avrupa Birliği” gibi organizasyonların olmasına rağmen Türk Birliğinin kurulmamış olmasının eksikliğine özellikle dikkat çekilmiştir.
Etkinlikte konuşmalar sonrasında Türk Dünyasını temsilen gelen şair ve yazarlar tarafından şiir okumaları ve takdimlere yer verilmiştir.
İsmail CİNGÖZ tarafından BULTÜRK Derneğini temsilen yapılan konuşma metni;
Sayın Bakanım ve Türk Dünyasının değerli temsilcileri,
Merkezi İstanbul’da bulunan ve Bulgaristan’dan göç etmiş Bulgaristan Türkleri tarafından 2003 yılında kurulmuş olan Bul-Türk Derneği’ni temsilen katılmış olduğum bu etkinlikte sizlere dernek başkanımız Sayın Rafet Ulutürk ve derneğimiz üyelerinin selamlarını arz ediyor, böyle bir etkinliğe katılmış olmaktan da onur duyuyorum.
Türk Dünyası denilince malumunuz üzere Adriyatik’ten Çin’e, Sibirya’dan Afrika ortalarına kadar Türkün yönetimi veya nüfuzu altında kalmış geniş bir alanı ifade etmektedir. Bu kadar geniş bir coğrafi alanın ortasında Türkiye’miz yer alır. Türkiye ki Osmanlı İmparatorluğu da dâhil olmak üzere tarihin her döneminde başı sıkışan, dara düşen bütün Türk-İslam dünyasının sığınabileceği Türkiye olmuştur. Ve hatta Türkiye, Gayri Müslim unsurların da bir sığınma merkezi olmuştur.
Avrupa’dan sürgün edilen Yahudiler, 1830 Polonya iç savaşında kaçmak zorunda kalan Polonyalılar, Hitler Almanya’sında Nazi zulmünden ve Sovyet Komünizm zulmünden kaçanlar ile Doğu Türkistan’da yaşanan Çin zulmünden kaçan soydaşlarımız Türkiye’ye sığınmışlar ve özgürce yaşamışlardır.
Son dönemde Irak’tan ve birkaç yüz sığınmacının kabul edilmesi büyük bir kriz olan Avrupa devletlerine karşılık sayıları 2 Milyonu aşmış Suriye’li sığınmacılara Türkiye’nin kapıları sonuna kadar açılmıştır.
Tarihimizde 93 Harbi olarak büyük acılarla yer alan 1876-77 Osmanlı Rus Savaşından itibaren kaybedilen Kafkaslar ve Balkanlardan geri çekilme ile Balkan Türklerinin de sorunları başlamıştır. Bu sorunlar zaman zaman azalmış olsa da 1989 yılında Bulgaristan’da zirveye ulaşmış ve nihayet son büyük Türk Göçü yaşanmıştır.
Komünizmin çökmesi sonrası, önce NATO’ya daha sonra da AB üyeliği ile Bulgaristan’da Türklerin ve diğer azınlıkların sorunları çözülmüş gibi görünse de Bulgaristan Anayasasında çözümleri için yasal düzenlemeler yapılmış olsa da bazı sorunların ince ince devam ettiği görülmektedir.
Bulgaristan Türklerinin; Milli Kimlik Sorunları, Dini Eğitim ve Din Adamları Yetersizliği Sorunu, Eğitim ve Öğretim Sorunları, Vakıflar ve Vakıf Malları Sorunları, İşsizlik, Hak Arama Konularında Bilgisizlik, Pomak Türkleri Sorunu, Devlet Kademelerinde İstihdam Edilme Sorunları ve Ekonomik alanlarda sorunlarının hala devam etmektedir.
Burada toplanmış olmamız vesilesiyle Türkiye’de son dönemlerde yaşanmakta olan olaylarda kaybettiğimiz şehitlerimize, Ulu Önder Atatürk önderliğinde bağımsızlık mücadelemizde kaybettiğimiz şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize şifalar, yakınlarına sabırlar dilerim.
Allah Türk-İslam Âlemine zeval vermesin. Bütün katılımcılara saygılar sunarım.