Dünya Gazeteciler Federasyonu tarafından bu yıl ilki düzenlenen “Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması” kapsamında, belgesel gösterimleri, söyleşi ve atölyeler düzenleniyor.
Dünya Gazeteciler Federasyonu tarafından bu yıl ilki düzenlenen “Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması” kapsamında, belgesel gösterimleri, söyleşi ve atölyeler düzenleniyor.
Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve TRT desteği ile gerçekleştirilen festivalin film gösterimleri, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde gerçekleştirildi.
Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, gösterimler öncesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivali Türk coğrafyasına kültürel katkı sunmak amacıyla düzenlediklerini ve etkinliğin devamının geleceğini söyledi.
İlk gösterimlerin 23 Eylül’de Adana’da yapıldığını aktaran Demir, “Festivalimiz birçok kesim tarafından takdir edildi. İlk kez bu yıl gerçekleştirdik. Çok ilgi ve beğeni uyandırdı ama geç kalınmış bir çalışma olarak belirtiliyor. İnşallah bundan sonra gelişerek, daha geniş kitlelere ulaşacak şekilde, çeşitli devlet kurumlarının desteğiyle devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Demir, festivali ikinci kez düzenlemek için çalışmalara şimdiden başladıklarını bildirerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Festivalden haberi olmadığı için başvuramayan birçok kişi var. Kalbimiz ve kapımız herkese açık. Şimdiden, 2. festivalin duyurusunu da yapmış olalım. Türk dünyası 300 milyonluk bir aile. Bu aile içerisinde çok güzel değerler var. Bu değerleri ortaya çıkarmamız gerekiyor. Öncelikle Türk dünyasına kazandırmamız, sonra ise tüm dünyaya ve insanlığa sunmamız lazım bu kültürü. Bu, bizim millet olarak sorumluluğumuz.”
Dünya standardlarında belgeseller
Festivale destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Demir, “Festivalimizin şartnamesinin yayınlanmasından itibaren, AA tüm etkinlikleri haberleştirerek, yazılı ve görsel basına servis yaptı. Bu anlamda AA, Türklerin önemli ajanslarından olduğunu burada bir kez daha gösterdi. Çünkü AA’nın servis ettiği haberler sebebiyle, bize Türk coğrafyasından birçok belgesel geldi. Jüri üyelerimizin söylemiyle, dünya standartlarında belgesellerin bu festival kapsamında gösterimi yapılıyor.” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ İdari İşler Müdürü Salih Doğan da etkinlikte yaptığı konuşmada festivalin, Türk dünyasına büyük katkılar sunacağını dile getirdi.
Doğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı döneminde, Türk dünyası için festivaller düzenlemeye ve düzenlenen festivalleri desteklemeye başladığını aktardı.
Topkapı garajının da Erdoğan zamanında kaldırıldığını hatırlatan Doğan, şunları söyledi:
“Bu alan, Kadir Topbaş tarafından, Türk dünyasının nabzının atması amacıyla, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’ne dönüştürüldü. Burası, Türk dünyasının bütün renklerinin canlandırıldığı bir alan. Fatih Sultan Mehmet’in, otağını kurduğu yer burası. Festival gösterimleri sebebiyle burada olmak da bizi ayrıca gururlandırdı.”
Gün boyu belgesel gösterimi
Avrasya Türk Dernekleri Başkanı İsmail Cengiz ise Türk dünyasının, birçok alanda iş birliği yaptığını ve bu iş birliklerine devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Sinemanın, Türk dünyasının birlik ve dayanışmasını kuvvetlendirdiğine dikkati çeken Cengiz, “Sinema aracılığıyla, Türk dünyasının bütün renklerini, güzelliklerini ve kültürel değerlerini hem görüyor, hem duyuyoruz. Sinema, bu anlamda en önemli sanat dallarından biri.” diye konuştu.
Türkiye’nin, Türk dünyasının umudu olduğunu belirten Cengiz, Türkiye’nin hem bölgede hem küresel anlamda güçlü bir devlet olması için Türk dünyasının yanında olmayı sürdürmesi gerektiğini anlattı.
Konuşmaların ardından, Kazak Türk Derneği Folklor Ekibi bir gösteri yaptı. Afgan Türkmenlerinin de müzik dinletisi sunduğu etkinlikte, Altaylı sanatçı Satin Dobrina da mini konser verdi. Yaşamı, yarışmada üçüncülüğe layık görülen “Shunu Gelecek” belgeseline konu olan Dobrina, komuz ve gırtlak performansı sergiledi.
Performansların ardından, festivale katkı sunanlara plaket takdim edildi. Festival seçkileri ve finalist filmlerin gösterimleri, Kırgız ve Kazak çadırlarında yapıldı.
Etkinlik, söyleşiler, atölyeler ve 14 ülkeden 35 belgesel gösterimleriyle gün boyu devam edecektir.
Dünya Gazeteciler Federasyonu tarafından “Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması”nda i̇zlenmeye değer bulunan filmlerden seçkiler, Adana’da gösterilecek.
Federasyon Başkanı Menderes Demir, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde, Adana Kardeş Kültür Dernekleri Topluluğu temsilcilerinin katılımıyla basın toplantısı yaptı.
Festivalin, 7 Türk cumhuriyeti, özerk bölgeler ve akraba topluluklar arasında düzenlendiğini belirten Demir, etkinliğe 16 ülkeden 60 filmle başvurulduğunu, ön seçici kurulun bunları izleyerek sayıyı 12’ye düşürdüğünü söyledi.
Bu filmlerden “Türk Dünyası Belgesel Film Seçkileri” oluşturduklarını ifade eden Demir, seçkideki 6 filmin, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün desteğiyle, Adana Film Festivali kapsamında ilk kez kentte sanatseverlerin beğenisine sunulacağını bildirdi.
Seçkinin büyük ilgi görmesini beklediklerini dile getiren Demir, “Bu seçkinin önemli özelliklerinden biri, Türk kültürü ve Türk dünyasının bakış açılarını yansıtmasıdır. Amacımız Türk’ün kültürünü önce Türk dünyasına, sonra dünyaya ve insanlığa tanıtabilmek. Bir nebze olsun Türk dünyasına katkımız olursa ne mutlu bize.” ifadelerini kullandı.
Demir, seçkinin, 24 Eylül saat 14.00-17.00 arasında Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gösterileceğini kaydetti.
Azerbaycan Milletvekili ve Azerbaycan Matbuat Şurası Başkanı Eflatun Amaşov’la, Dünya Gazeteciler Federasyonu’nun organize ettiği ve Azarbaycan Matbuat Şurası’nın da proje ortağı olduğu Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin Bakü ayağı için bir araya gelindi. Toplantıda Bakü’de yapılacak gösterim hazırlıkları gözden geçirildi.
Misafir perverliği ve desteği için Sayın Eflatun Amaşov’a Türk Dünyası adına Teşekkür ve şükranlarımızı sunarız
İlk elemeden geçen filmler 07-08 Ekim 2016 Bakü’de 28-29 Ekim 2016’da da Almatı’da gösterilecek.
Türk Dünyası’nın daha önce çeşitli festivallerde ödül kadırmış çok sayıda ünlü belgesel yönetmeninin eserlerinin yarışacağı festivale ilgi yoğundu. Azerbaycan’dan Murad Muradov, Rodian İsmailov, Kırgızistan’dan Azamat Arikov, Adilet Karzhoev, Tatyana Mülbayer, Artıkpay Süyündükov, Kazakistan’dan Bahat Kayırbekov, Ondasın Tastınov, Dağıtistan’dan İlyas Bogatyrev, Tataristan’dan Salavat Yuzeev, Başkurdistan’dan Vilyura İsyandavletova , Çuvaşistan’dan Semyonov Nikolay, Yakutistan’dan Barabanova Sardaana onlardan sadece bir kaçı. 12 Ağustos 2016’da son başvuruları tamamlanacak festivale şu ana kadar Türkiye dahil 14 ülkeden 80’e yakın belgeselci müracat etti.
Dünya Gazeteciler Federasyonu tarafından bu yıl ilki düzenlenen “Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması” ödülleri sahiplerini buldu.
Anadolu Ajansı’nın global iletişim ortağı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), TRTdesteği ile gerçekleştirilen yarışmanın ödül töreni Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.
Ödül töreninde konuşan Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, federasyonun 7 Türk Cumhuriyetindeki iletişimcileri bir çatı altında toplamak amacıyla 2014’te Ankara merkezli olarak kurulduğunu söyledi.
Demir, federasyonun misyonu hakkında şunları aktardı:
“Misyon olarak kendimize Türk dünyasının önemli fikir adamlarından İsmail Gaspıralı’nın ‘Dilde, fikirde, işte birlik’ sözünü düstur edindik. Bu kapsam içerisinde Türk dünyası gazetecilerini ilke olarak 1860 yılında Azerbaycan’da gazete çıkaran Hasan Melikzade Zerdabi’nin ‘gazete halk için’ ilkesine uygun olarak gayret sarf ediyoruz.”
Festival fikrinin Tataristan’da gerçekleşen ikinci şuralarında oluştuğunu aktaran Demir, “Kazan’da bir araya getirdiğimiz medya mensupları ve gazeteci arkadaşlarımız birbiriyle tanışıp dünyadaki iletişimi birbirine aktarmanın yanında, Türk kültürüne bulunduğumuz ülkelerde ne gibi katkılarda bulunuruz diye düşünürken, belgesellerin özellikle medyada çok yer alacağını düşünerek, bu maksatla bir festival düzenlemeye karar verdik.” ifadelerini kullandı.
Demir, festivale destek veren kurumlara teşekkür ederek, festival kapsamında 17-18 Ekim’de Niğde’de yapılacak gösterimlerin şehit Ömer Halisdemir anısına gösterileceği bilgisini verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ise, Bakan Nabi Avcı’nın selamını ileterek, “Bizler büyük Türk medeniyetinin evlatlarıyız. Önceliklerimiz bu medeniyeti, birikimleri korumak ve bizden sonra gelecek nesle aktarmak. Bunun için de her türlü aracı kullanmak zorundayız, sinema da bunlardan birisi ve günümüzün de en önemli kitle iletişim araçlarından birisi.” diye konuştu.
Gül, festivalin hazırlanmasında emeği geçen herkesi tebrik ederek, ödül alanları kutladı.
Zeytinburnu Belediye Başkanı ve TDDB Başkan Vekili Murat Aydın ise, ödül törenine ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu ifade ederek, “Bir ilk daha galasını Zeytinburnu’nda gerçekleştiriyor, Zeytinburnu demografik yapı olarak Türk dünyanın özeti bir kenttir.” dedi.
Yarışmanın Jüri Başkanı, Türkmenistanlı yönetmen Hocakulu Narlıyev ise, şöyle konuştu:
“Ben bir Türkmenim ve burada olmaktan mutluluk duyuyorum ama maalesef Rusça konuşuyorum, çünkü Türkiye ile iletişimimiz azdı. Bu işlerin, festivallerin artması bizim iletişim kurmamıza da vesile olacaktır. Kadim zamanlarda bizim topraklarımızda milletimiz bir araya geliyor, güzel doğamızda buluşarak iletişim kuruyordu. İletişim kurmak bizim manevi bir yanımızdı.”
Festivalin Türk dünyası için önemine değinen Narlıyev, “Bu festivaldeki filmler vesilesiyle Türk milletinin tarihini, geçmişini, sorunlarını da görmüş oluyoruz.” dedi.
Ödüller
Yarışmada, Kırgız yönetmen Artıkpay Süyündükov’un “Koç” belgeseli birinciliğe, Hakasyalıyönetmen Yuriy Kuroçka’nın “Ben Hakkas” belgeseli ikinciliğe, Tatar yönetmen Salavat Yuzeev’in “Shunu Gelecek” belgeseli üçüncülüğe layık görüldü.
Yarışmanın mansiyonları ise Türkiye’den “Misafir” belgeseliyle Ahmet Bikiç, Gagavuzya’dan “Avrupadaki Türk Soluğu Gagavuzlar” belgeseliyle İvanna Köksal,Türkiye’den “Bozkırın Çocukları” belgeseliyle Oğuzhan Koç’a verildi.
Yaşamını 2013’te yitiren gazeteci Servet Somuncuoğlu adına verilen özel ödül, “Baba Ocağı” belgeselinin yönetmeni Azeri Rodion İsmailov’a, merhum yazarın eşi Nevin Somuncuoğlu takdim etti.
Türk Dünyası Özel Ödülü, Kırgız yönetmen Adilet Karcoev’in “Sarı Oy”, jüri özel ödülü ise Türk yönetmen Eren Pektaş’ın “Müsahip” belgesellerinin oldu.
Törende, yaşamı “Suhunu Will Come” adlı belgesele konu olmuş Altay’lı ünlü gırtlak ve komuz sanatçısı Satin Dobrina da mini bir konser verdi.
Festival kapsamında yarın, Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde 14 ülkeden 35 belgesel gösterime girecek, akademisyen ve yönetmenler söyleşi gerçekleştirecek.