Türk bilim insanları, görüntüleri Türkçe sesli ve yazılı otomatik betimleyebilen yapay zekaya sahip ilk bilgisayar programını geliştirdi.

Türk bilim insanları yapay göz işlevi gören bilgisayar programı geliştirdi. Cep telefonlarına veya akıllı bir gözlüğe entegre edilerek çalışacak yeni teknoloji sayesinde görme engelliler, çevrelerindeki insanların duygu durumlarından nesnelere kadar olup biten tüm olaylar ve kavramlar hakkında sesli bilgi edinebilecek.

Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Erkut Erdem, bir görsel içeriğin analiz edilip görüntünün belirgin özelliklerini söze döken ve metinsel açıklama yapabilen sistem üzerine Hacettepe Üniversitesi Bilgisayarlı Görü Laboratuvarından araştırmacılar Yrd. Doç. Dr Aykut Erdem, Yrd. Doç. Dr Nazlı İkizler Cinbiş ve öğrencileri ile doğal dil işleme konusunda uzman ODTÜ öğretim üyesi Dr. Ruken Çakıcı ile 2 yıldır çalıştıklarını bildirdi.

Akıllı arabalarda da kullanılabilecek

Görüntüyü Türkçe otomatik olarak açıklayabilen programın görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak teknolojilerde kullanılmasının öncelikli planları olduğunu bildiren Erdem, sistemin bir başka kullanım alanının ise akıllı arabalardaki sürücü destek sistemleri olduğunu kaydetti.

Engelliler de sinema keyfi yaşayacak

Erdem, çalışma tamamlandığında bir sinema filmi ya da canlı bir tiyatro eserinin oyuncularını, sahnelerini ve bu sahnede meydana gelen tüm olayların sesli betimlemesinin bu programla yapılabileceğini kaydetti.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hazım Ekenel ise “Artık makinelerin görmelerini ve gördüklerini yorumlayabilmelerine yol açması, böylelikle yapay zeka alanında çığır açıcı olması beklenmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklamlar