Tarım ve Gıdalar Bakanı Prof. Dimitır Grekov, Fransalı koyun üreticileriyle görüştü. Bu yıl, şubat ayında Bulgaristan’ın Fransa’ya kuzu eti ihracatı yapmasıyla ilgili imzalanan anlaşma gereğince her iki tarafın temsilcileri koyun üreticiliği alanında işbirliği tekliflerini görüştü. Halihazırdaki aşamada, Bulgaristanlı hayvan üreticileri için güçlü bir ticari ağ sağlanılması için ve koyun cinslerinin üretilmesini takip edecek ekipler hakkında görüşmeler yürütülüyor. Projeyi desteklediğini açıklayan Tarım Bakanı, bunun piyasalarla irtibatlandırılması durumunda muhakkak takdir edileceğini söyledi. Grekov, “Kırsal bölgelerde halkın büyük bir kısmının geçim kaynağı hayvancılıktır. Bu projeyle biz, son derece önemli bir sosyal etki meydana getireceğiz, çünkü son 20 yıl zarfında hayvancılığın kalkındırılması için çalışılmadı. Bizim amacımız, hayvancılıktaki geleneklerimizi kalkındırmaktır. Şu aşamada en büyük sorunlarımızdan biri de piyasa eksikliğidir.” dedi. Fransa’da koyun üreten bir organizasyonun başkan yardımcısı olan Erik Bodina, “Birkaç yıldan beri kuzu eti talebinde ve üretim gerekçelerinde değişiklikler gözlemleniyor ki, bunlar göz ardı edilemez. Koyun cinsleri arasında farklı cinsler üretme ihtiyacı da bundandır. Kaliteli et elde edebilmek için farklı cinsler arasındaki birleşmeyi sağlayacak olan mühendislik tecrübesi de çok önemlidir.” dedi.
Hayvancılıkta Seleksiyon ve Reproduksiyon Uygulama Ajansı İcra Müdürü Prof. Vasil Nikolov’a göre, Bulgaristan’da üretilen koyunlar iç piyasayı tatmin ediyor, fakat fiyatlar düşük. Vasil Nikolov, “Dış pazarlar için de hayvanlarımız var, fakat şu aşamada Bulgaristan’da üretilen kuzu eti için kesin dış pazarlar bulmak lazım, çünkü Bulgaristanlı üreticilerin kesin pazarlara ve finansal yardıma ihtiyacı var.” dedi.
Bulgaristan ile Fransa arasındaki partnerlik projesinde, ayrıca Macaristan ve Romanya da yer alıyor. Avrupa düzeyinde önem arzeden proje, AB’nin 2014 için hedefleri arasına alınması amacıyla Brüksel’de de tanıtılacak.
Zaman BG