Tansu Çiller, Siyasetçi – Başbakan, Bulgaristan Göçmeni bir ailenin kızı.

Doğum Yeri : İstanbul/ Türkiye
Doğum Tarihi : 24.5.1946

Tansu Penbe Çiller (24 Mayıs 1946, İstanbul): Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve 22. Türkiye Başbakanı.

Robert Koleji, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu ve University of Connecticut, Ekonomi Doktorası, Yale University, Doktora sonrası çalışmalar.

1978 yılında yardımcı Profesör ve unvanları. Başta Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümü olmak üzere çeşitli üniversitelerde akademik kariyerini sürdüren Prof. Dr. Tansu Çiller, 1990 Kasım ayında Doğru Yol Partisine girerek politikaya atılmıştır.

DYP Genel İdare Kuruluna seçilmesini müteakip DYP Genel Başkan Yardımcısı görevini üstlenmiş, 20 Ekim 1991 seçimlerinde DYP İstanbul milletvekili seçilmiştir.

Başbakan Demirel’in hükümetinde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev almıştır.

Başbakan Demirel’in Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından, 13 Haziran 1993 tarihinde DYP olağanüstü kongresinde en yüksek oyu alarak DYP Genel Başkanlığına seçilmiş, 14 Haziran 1993 de hükümeti kurmakla görevlendirilen Prof. Dr. Tansu Çiller, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın başbakanı olmuştur. (14.06.1993 – 06.03.1996)

28 Haziran 1996 – 20.06.1997 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Bildiği yabancı diller : İngilizce, Almanca.Eserleri : Ekonomi alanında dokuz yayını bulunmaktadır.

Başbakanlığı
Çiller’in, hükümetin başına geçmesini izleyen iki hafta içinde Sivas (2 Temmuz) ve Başbağlar (6 Temmuz) katliamları yaşandı.

10 Ekim 1993’te Avrupa Konseyi toplantısı için gittiği Viyana’da, Kürt sorununun çözümü yolunda “BASK modeli”ni telaffuz etmesine rağmen, daha sonra tam aksi yönde seyreden bir rotaya yöneldi.

Körfez Savaşı’ndan sonra Irak’ın kuzeyinde meydana gelen iktidar boşluğundan yararlanarak eylemlerini giderek tırmandırmakta olan PKK’yı ileri düzeyde zayıflatacak bir politika izlemeyi tercih etti. Operasyonun ardındaki kilit isim olan dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, terörle mücadelede Çiller ile uyumlu çalışmalarıyla tanındı.

Ayrıca verilen düşük yoğunluklu savaş nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernleşmesi çalışmalarına katkı vermiş ve PKK’nın ABD yönetimi tarafından terörist örgütler listesine alınmasını sağlamıştır. PKK’ya karşı başlatılan sert önlemler ise özellikle Güneydoğu Anadolu’da yaygın insan hakları ihlallerine neden oldu. 1994 yılının kasım ayında gerçekleştirdiği ziyaretle İsrail’e giden ilk Türkiye başbakanı oldu.

Susurluk Kazası
3 Kasım 1996’da Balıkesir’in Susurluk ilçesi yakınlarında yaşanan trafik kazasında, bir kamyonun çarptığı 06 AC 600 plakalı Mercedes marka siyah renkli otomobilin içindekilerden Emniyet müdürü Hüseyin Kocadağ, üzerinde Mehmet Özbay kimliği bulunan Abdullah Çatlı ve Melahat Özbay sahte kimlikli Gonca Us ölmüş, DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak yaralı olarak kurtulmuştu.Kazanın oluş şekli, otomobildeki kişilerin ilişkileri ve bulunan silah ve dökümanlar devlet-mafya-siyaset üçgeninden yoğunlaşan tartışmaları başlattı.

Çiller 26 Kasım 1996 tarihinde yapılan DYP Meclis Grubu konuşmasında kazayla ilgili olarak “Bu millet uğruna, ülke uğruna, devlet uğruna kurşun atan da yiyen de her zaman bizim için saygıyla anılır. Onlar şereflidirler…” yorumunu yaptı.

Çiller’e en yakın isimlerden biri olan İçişleri Bakanı Mehmet Ağar kazadan çok kısa bir süre sonra istifa etti (8 Kasım 1996). Koalisyonun özellikle DYP kanadını etkileyen bu kaza, kısa süre sonra Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık Eylemlerinin başlamasına neden oldu. ANASOL-D hükümetinin kurulmasıyla DYP yaklaşık 6 yıl sonra muhalefete geçti.

18 Nisan 1999 genel seçimlerinde DYP’nin oyları yüzde 12’ye geriledi. Tansu Çiller aday olduğu İstanbul 3. seçim bölgesinde, ancak CHP’nin yüzde 10’luk seçim barajını aşamamasıyla milletvekili seçilebildi.1999’un kasım ayında yapılan DYP 6. Olağan Kongresinde tekrar ve son kez genel başkan seçildi. Çiller, 1228 delegenin oy kullandığı genel başkanlık seçiminde 922 oy alırken, en büyük rakibi durumundaki Köksal Toptan 280 oy aldı.

2001 yılında anamuhalefet partisi Fazilet Partisi’nin (FP) Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması ve Millî Görüş hareketinin bölünmesiyle DYP anamuhalefet partisi, Çiller de anamuhalefet partisi lideri oldu.

Çiller’in Muğla’dan aday olduğu 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde DYP yüzde 9,54 oranında oy alarak çok küçük bir farkla yüzde 10’luk seçim barajını aşamayarak TBMM dışında kaldı.DYP’nin muhalefette olmasına rağmen oy kaybederek baraj altında kalması Çiller’e sert eleştirilerin yönelmesine neden oldu.

Çiller 9 Kasım tarihinde yaptığı basın toplantısında bir sonraki kongrede adaylığını koymayacağını açıkladı.

14-15 Aralık 2002 tarihlerinde yapılan DYP 7. Olağan Büyük Kongresi’yle genel başkanlığı sona erdi ve aktif siyasetten çekildi.

2012’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında “mağdur” ve “tanık” olarak ifade verdi.

19 Aralık 2014’te İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 28 Şubat davası kapsamında talimatla ‘şikayetçi’ sıfatıyla ifade verdi.

İyi derece İngilizce ve Almanca bilen Tansu Çiller, Özer Uçuran Çiller ile evli olan iki çocuk annesidir.

 

Hakkında yazılan kitaplar

Faruk Bildirici, Maskeli Leydi (1998)
Yavuz Gökmen, Sarışın Güzel Kadın (1999)

Turan Yavuz, İkinci Vatan-Tansu Çiller’in ABD Macerası (1999)

Reklamlar