Tuna boyundaki Sviştov kenti, güzel mimarisiyle biliniyor. Turistlerin eski dönemlerden ilham alabileceği kent, eski medeniyetlerde de ünlü yerleşim yeri olarak bilinirmiş. MS. 45. yılda eski Trak köyünde Roma lejyonerleri kamp kurmuş. Orada aileleriyle beraber savaş gazileri, tüccar ve zanaatçılar yaşamış. Eski kale duvar kalıntıları, ev ve idari binalar, sokaklar, Roma termalleri ve erken Hristiyan kompleksi her yıl binlerce turisti celbediyor.
IV.-V. asırda Nove antik kentin erken Hristiyanlık döneminin bir ana şehri olarak kendini kanıtlar. O dönemde şehir, İmperator Teodorih Veliki’nin başkenti olarak ilan edilir. Antik şehir yakında restore edildi ve “Nove-lehyonun kalbi” projesi çerçevesinde yenilendi. “Bölgesl kalkınma” operasyonel programdan paralarla, bundan sonra daha çok turistin celbedilmesi amaçlanıyor. Eşsiz arkeolojik merkezle ilgili ayrıntılı bilgiyi Sviştov Belediye Başkanı Yardımcısı Plamen Aleksandrov verdi:
“Arkeolojik kazıların bittiği yerde bulunuyor anitk kent. Bu lejyonerler merkezine bağlı, daha geç dönemden IV.- V. asırdan piskoposluk kompleksi de bulunuyor. Küçük ve büyük bazlikanın yanında bir de baptist kısmı bulunuyor. Bölgeye göç eden Got’ların burada baptist edildiği tahmin ediliyor. Dolayısıyla, Hristiyanlığın Avrupa’ya yayılmaya başladığı bir yer olarak algılanmalı. Buradaki restorasyon ve turist mekanda, o dönemden olayların bir nevi canlandırılması da amaçlanıyor. İzleyici olarak da sahnelere katılabilir”.
Nove eski kent, her ilkbahar gladyatörler arenasına dönüşüyor. Lejyon marşları, Barbarlarla çatışmalar ve farklı enteresan tarihi canlandırıcı sahneler büyük ilgi görüyor.
“Tuna Kartalı” başlıklı antik miras festivali büyük yaygınlık kazandı. Bulgaristan, İtalya, Romanya ve Polonya’dan turistler geliyor.
“Yerli ekipler, yıl boyu animasyon ve benzeri temsillere hazır, diyor Aleksandrov.
Turizm acenteleriyle çalışıyoruz. Festivale her yıl yerli ve yabancı 6 000 turist geliyor. Bir bölümü opera temsili için geliyor. Festivalin ikinci günü yapılan opera sahnesi, her zaman antik temalarla bağlantılıdır.
Çeviri: Sevda Dükkancı