Değerli dostlar,
Su ürünlerinin sürdürülebilir yönetimini sağlayan, kaçak avcılığa önemli yaptırımlar getiren, balıkçılığı ve su ürünleri kaynaklarımızı korumayı amaçlayan vb. düzenlemeler içeren Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Genel Kurul’da kabul edildi.
Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.
Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;
- Marmara, Karadeniz, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında ışıkla avcılık yasaklanacak. Buralarda bu yöntemi uygulayanlara yönelik idari para cezası ile yaptırımlar getirilecek.
- Kaçak ve ruhsatsız teknelerle yapılan gırgır ve trol gibi avcılık yöntemleri yasaklanacak.
- Ülkemizin iç sularında olmayan Avrupa veya Amerikan levreği, piranha, İsrail sazanı, havuz sazanı gibi türler, bilerek ya da bilmeyerek denizlerimize bırakılarak yerli türlerimize büyük zarar vermekte. Bu tip faaliyetlerde bulunanlara idari para cezası kesilecek.
- Su Ürünleri Kanunuyla Kabahatler Kanununun uyumlaştırılması ve güncellenen idari yaptırımlar ile başta balık olmak üzere, yasa dışı su ürünleri avcılığı ve kural dışı su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerinde caydırıcılık sağlanacak.
- Akarsuları kirletenlere veya su canlılarının yaşaması için gerekli olan can suyu bırakmayanlara idari yaptırım getirilecek.
- Su ürünleri yetiştiriciliğinde verilen izin ve ruhsatların günün şartlarına göre düzenlenmesi sağlanacak. Ülkemizde 12 ay boyunca sağlıklı balıklar sağlayan ve neredeyse 100 ülkeye 1 milyar $ ihracat imkanı oluşturan su ürünleri yetiştiricilik çiftliklerinin kurulacakları bölgeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının birlikte çalışmasıyla belirlenecek.
- Dinamitle, zehirli kimyasal maddelerle veya elektrik ile balık avcılığı yapanlara yönelik para cezası artırılacak.
- Ülkemize ait doğal kaynaklarımızdaki canlıların korunması amacıyla, su ürünlerinin kaçak yollardan yurt dışına çıkarılması ve canlı olarak yurt içine sokulması engellenecek. Özellikle son zamanlarda artan, ülkemizde tüketimi az olan deniz patlıcanı veya akivades gibi midye türlerini, hatta sülük gibi ülkemize ait yerli türlerimizi kaçak yollarla yurt dışına kaçıranlara ciddi müeyyideler getirilecek.
Daha detaylı bilgi için;
https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss106.pdf
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Selam ve saygılarımla…
Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili
Reklamlar