Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Bulgaristan hükümeti ile su taşkınlarına karşı protokol imzaladıklarını söyledi.
Edirne’ye gelen Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Meriç Nehri’nden gelen sulardan dolayı Trakya bölgesinin her yıl etkilendiğini hatırlattı. Bulgaristan hükümeti ile bakanlık arasında iki hafta önce bir protokol imzalandığını belirten Kadıoğlu,
“Bu protokol kapsamında taşkınlığın önlenmesi, havzanın korunmasına yönelik ciddi bir çalışma yapılacak. Bu önemli bir gelişme. Çünkü bugüne kadar yaptığımız görüşmelerde bu konu biraz öteleniyordu ama artık bu karara bağlandı.” dedi.
Bulgaristan’dan bir heyetin kısa süre içerisinde bölgeye gelerek arazi yapısı üzerinde incelemelerde bulunacağını kaydeden Kadıoğlu, taşkınların önlenmesi için bunun önemli bir aşama olduğunu ifade etti. Gelecek heyetle birlikte çalışmalar yapacaklarını dile getiren Sedat Kadıoğlu, “Meriç Havsa için ülkemiz açısında çok önemli adımlar atılmış olacak. Amacımız taşkınların önlenmesi, Tunca ve Meriç konusunda bu çalışmaları paydaşlarımızla, komşularımızla yürütmek. Çünkü biz etkilenen ülkeyiz. Dolayısıyla bu çalışmalar birlikte yürütülürse başarılı olur. İnşallah bu protokolle birlikte adım adım bütün süreçleri takip edeceğiz.” diye konuştu.
Bakanlığın koordinesinde daha önceki yıllarda yaklaşık 11 havzanın koruma eylem planlarının hazırlandığını ifade eden Kadıoğlu, geri kalan 14 havza ile ilgili olarak çalışmaların geçen yıl başladığını açıkladı.
Bazı havzalarla ilgili olarak fizibilite ve rehabilitasyon çalışmaları yapıldığını, bazılarında ise bu çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu dile getiren Sedat Kadıoğlu, bu yılın sonunda veya önümüzdeki yıl hem Meriç hem de Ergene ile alakalı olarak Avrupa Birliği destekli bir proje yapacaklarını vurguladı.
Bulgaristan ve Yunanistan’ın da proje içerisinde olacağını açıklayan Kadıoğlu, “Dolayısıyla üç ülkeli bir proje olacak. Bu proje sonucunda ne tür eylemler yapmamız, ne tür adımlar atmamız, ne tür yatırımlar yapmamız gerekiyor? Bütün bu çalışmalar o proje çerçevesinde belirlenecek. Tabii son yıllarda havza bazındaki bu çalışmalar ülkemiz açısından çok verimli oldu. Çünkü biz bütün havzalarda çalışmalarımızı yapıyoruz ama Ergene ve Meriç havzamız bizim için çok önemli. Bir taraftan bu havza çalışmaları devam ederken diğer taraftan da uygulama ile ilgili olarak çalışmalarımız yapıldı. İki hafta önce sayın bakanımızın katılımıyla kalabalık bir heyetle buradaydık. Dolayısıyla Ergene ve Meriç için ne gerekiyorsa yapılacak. Bu proje çerçevesinde çeşitli bileşenler olacak. Arkadaşlarımız bu konuda çalışmalar yapıyor. Bunlar çok ülkeli çalışmalar olduğu için diğer ülkelerle birlikte bazı konuları ele almamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Müsteşar Yardımcısı, atık su arıtma tesisi, Organize Sanayi Bölgesi ve ıslah organize çalışmaları olduğunu kaydetti. Kadıoğlu, “Buradaki amaç Ergene’deki atılan bütün arıtma sularının toplanarak derin deniz dezarjı ile Marmara Denizi’ne dökmektir. Bu büyük bir projedir. Büyük bir hamle aslında. Yaklaşık olarak 2 milyar TL’lik bir harcama yapılacak. Bunun planı hazır. Sayın bakanımızın önderliğinde zaman zaman bir araya gelerek bölgeye gelerek buradaki paydaşlarımızla çalışarak bunları gerçekleştirmeye çalışıyoruz.” açıklamasında bulundu.