Çocuk köyleri kavramı son yıllarda dünya üzerinde yaygınlaşan bir oluşum. Bizde bu düşünce ne zaman ortaya çıktı? Hangi gerekçelerle, kimler tarafından ve ne tür bir boşluğu tamamlamak üzere ortaya atıldı?
Bulgaristan’da sosyal kurumlarda yurtlarda yaşayan çocukların sayısı 5 300’den fazladır.Bazıları doğduktan hemen sonra, bazıları daha geç bir dönemde terkedilmiştir. Bazıları ailesinden kurtarmak için alınmıştır. Sebebi ne olursa olsun hepsinin yaşamı acıklıdır. Sosyal Bakanlığının öncelikleri arasında bizim bildiğimiz yetim yurtlarının yavaş yavaş kapatılmasıdır. SOS çocuk köyleri evlatlık ve koruyucu aile gibi yöntemlerin bir alternatifidir. Bulgaristan’da iki SOS köyü var – biri Tryavna şehrinde , diğeri Dren köyünde. Toplam 25 ev var. Her evde 5-6 çocuk yaşıyor, çoğu kez öz kardeşlerdir. Çocuklar normal okul ve çocuk bahçelerine gider, normal ortamda büyüyüp yetişir ve yerel topluma entegre olur. Tryavna şehri SOS köyü müdürü İvan Hristoforov şunları ekliyor:
‘Milli SOS çocuk köyleri derneği 1991 yılında kuruldu ve daha o zaman Tryavna köyünün temeli atıldı.1993 yılında açıldı. Bu sene jübilemiz var – 20 yıldan fazla çalışmaktayız. Bu zaman zarfında çok çocuk yetiştirdik, artık büyüdüler ve yaşam sorunlarını kendi başına çözüyorlar.1995 senesi Dren köyünde SOS çocuk köyü kuruldu. 20 yıl öncesi ülkemizde 20 bin terkedilmiş ve yetim çocuk vardı değişik yurtlarda.SOS çocuk köyleri sivil örgüt olarak biyolojik ailesinden yoksun çocukların iyiliği için çalışmaktadır.’
SOS çocuk köyleri örgütü ‘Kabul et beni’ milli projenin ortağıdır.İvan Hristoforov şöyle devam ediyor:
‘Bizim bazı önceliklerimiz var, özellikle koruyucu ailelere destek sağlama alanında. Koruyucu ailelere çocukların yetiştirilmesinde yardım ediyoruz, çünkü SOS köylerinde yerleştirilen çocukların büyük kısmının gelişmesinde aksaklıklar mevcut. Bundan dolayı uzman desteği sağlamaktayız. Başka sivil örgütler ile çalışmaktayız, sponsorlar ve bağış yapanlara bel bağlamaktayız. Son projelerimizden biri engelli çocukların eğitime ulaşımını sağlamak ile ilgilidir. Bunun için bağış toplama kampanyası düzenledik.
İki SOS köyünde de çocukların yeteneklerine büyük önem verilir. Güzel sanatlar, müzik , enstrümanlar, folklor, danslar, birkaç spor alanında çok sayıda değişik uğraşılar sunuluyor çocuklara. Amaç çocukların yeteneklerini araştırıp geliştirmek. Ve genel soruya geçelim. Vatandaşımız bütün bu sorunlarla ilgileniyor mu? Bu gibi dava uğuruna yardım etmeye hazır mı?
İvan Hristoforov cevap veriyor:
‘Son yıllarda Bulgar hayırseverin kültürü gelişti. İnsanlar anladı ki, bizim gibi örgüte bağış yaparak, çocuklara direkt hizmet sağlanmakta. Biz 23 yıl süresince sosyal alanda çalışıyoruz ve insanlar paralarının tam nereye gittiğini öğrendiler. Toplumumuz artık SOS köy modelini tanıyor ve sunduğumuz sosyal hizmetlerin yüksek kalitesini de değer veriyor.
Türkçesi: Müjgan Baharova / Yazı: Diana Hristakieva – BNR