Balkanlar’ın incisi Bulgaristan’da şehir ve sokak isimlerinde ülke tarihinin izlerini sürmek mümkün.
Sofya’nın merkezi caddesi üzerindeki Odrin Sokağı bunlardan biri. Odrin Bulgarlar’ın Edirne şehrine verdikleri isim olarak biliniyor. Sokağın adıyla Balkan savaşında “büyük kahramanlık” olarak nitelendirilen Edirne Kalesi kuşatmasına atıfta bulunuluyor. Edirne kalesinın Ekim 1912’den, 26 Mart 1913 yılına kadar Bulgar ve Sırp askerleri tarafından kuşatılması, Balkan savaşının sonunu getiren bir zafer olarak algılanıyor. Bugün Sofya’nın merkezi bir sokağı da Odrin, yani Edirne olarak geçiyor. Sokağa kısa süre önce asılan anıt tabelasında da tarihi olay anlatılıyor.
Sofya’da sokakların birçoğu Bulgar tarihinin izlerini sürüyor. Öyle ki Sofya sokaklarından biri, Bulgar askerinin Balkan savaşında büyük yenilgiye uğradığı Çatalca ismini taşıyor. Bulgarların Doğu Trakya çıkartmasını anımsatan sokak, tarihi ve modern mimariyi iç içe barındırıyor.
Sofya’da gara yakın, eski ve yeni binalar arasında sıkışmış kalmış küçük bir sokak ise, bugün Keşan adını taşıyor. Sokak; 1912 Balkan savaşında Keşan’dan bir grup Makedon’un Edirne savunma birliklerine gönüllü asker olarak katılması dolayısıyla bu adı taşıyor. Gri renkler ve komünizm döneminden kalan yapılarla, sanayi ve gar bölgesinin düzensizliğini yansıtan Keşan Sokağı, Bulgar haritasında da bu isimle yer alıyor.
Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da ana istikamet belirleyici bir yer sorarsanız, mutlaka Kartal Köprü – Orlov Mos cevabı olur. Buradan başlayan yol ise Tsarigradsko Şose, yani İstanbul Yolu olarak geçer.
İşte buradan yola çıkarsanız, devamında Filibe, sonra Kapıkule ve sonraki istikamet İstanbul olacak. Perlovska nehri kanalının ikiye böldüğü kentte Kartal köprüsünden başlayan anayol, kentin ulaşım ağının merkezini oluşturuyor.
Sevda Dükkancı