Edirne’den, yasa dışı yollarla Avrupa Birliği ülkelerine gitmek isteyen kişilerin, sınıra yakın bölgelere taksiyle ulaşmaya çalışması, taksicileri zor durumda bırakıyor.
Geçmişte, Türkiye ve Yunanistan arasındaki doğal sınır konumundaki Meriç Nehri’ni kullanarak, sığ yerlerden yürüyerek ya da Yunanistan’a kara sınırı olan Karaağaç Mahallesi’nden sınırı geçmeyi deneyen kaçaklar, Yunanistan’ın aldığı önlemler dolayısıyla rotasını Bulgaristan’a çevirdi.
Kaçaklar, Bulgaristan’a açılan Kapıkule ve Hamzabeyli gümrük kapılarına ulaşarak buradan ya gizlice kuyruktaki tırlara biniyor ya da kara sınırı zorlayarak yurt dışına çıkmaya çalışıyor.
Kente uzaklıkları 20 – 40 kilometre arasında değişen gümrük kapılarına ulaşmak isteyen kişiler, çoğunlukla kent merkezinden taksilere biniyor.
Kaçakların, pasaportları olduğunu söyleyip aracına bindiği taksiciler de mağdur oluyor. Kaçakları taşıyan taksicilere, taksimetre açmasına rağmen idari para cezası uygulanıyor.
Jandarmanın Kapıkule Gümrük Kapısı yolundaki denetiminde, Edirne plakalı ticari takside 5 Myanmarlı kaçak yakalandı. Taksi şoförü B.F’nin, jandarmadaki ifadesinde, müşterilerine pasaportlarının olup olmadığını sorduğunu, pasaportları olduğunu söyledikten sonra taksimetreyi açarak yola çıktığını söylediği öğrenildi.
B.F’ye idari para cezası uygulandı, kaçaklar ise sınır dışı işlemleri için Edirne Emniyet Müdürlüğüne teslim edildi.
Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erbey Kılıç, AA muhabirine, taksici esnafının bu konudan mağdur olduğunu söyledi. Taksicilerin, pasaportu olduğunu söyleyerek aracına binen kişileri gideceği yere götürmek zorunda olduğunu belirten Kılıç, şöyle konuştu:
“Şoförüm pasaport kontrolü yetkisi olan kişi değil. Müşteri biniyor, pasaportunun olduğunu ifade ediyor. Taksicim taksimetreyi açarak açarak müşteriye hizmet veriyor. Biz esnafımıza, ‘Sınır kapılarının önüne kadar bırakın. Pasaportu olduğunu söylediğine göre oradan işlem yaptırarak çıkacaktır. Taksimetreyi de açın’ diyoruz. Zaten sınır kapısı diye binerek kapı yerine köylere veya yol kenarında bırakmak, taksimetre açmak yerine fahiş bedelle götürmek suçtur. Bazı yol denetimlerinde ceza yazılıyor. Buna bir çözüm bulunmalı. Ceza esnafımız kaçakları yolda bırakırsa ya da taksimetreyi açmazsa uygulanmalı.”
– Kaçakların profili
Edirne’de yakalanan kaçaklar, 2012’ye kadar daha çok ülkelerinde sosyal, ekonomik kriz olan ya da iç çatışma bulunan Myanmar, Afganistan, Eritre gibi ülkelerden geldi. Daha sonra ise Suriyeli kaçakların sayısında artış oldu. Edirne’de 2011’de 22 bin 664, 2012’de 17 bin 448, 2013’te 16 bin 383, geçen yıl ise 10 bine yakın kaçak yakalandı.
Kaçakların yasa dışı göç yollarını tutmak isteyen jandarma, Edirne Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan’ın talimatıyla hem Kapıkule hem de Hamzabeyli gümrük kapılarına giden yollarda özellikle gece denetimlerini artırdı.