Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu KNSB bütün ülkeden yaklaşık 6 bin üyesini Sofya’nın merkezinde Millet Meclisi önünde protesto yürüyüşü için bir araya getirdi. Düdük, trampet ve Sendika’ya özgü mor rengindeki pelerinlerle üyeleri enerji, eğitim,sağlık hizmetleri, madencilik ve metalurji çalışanlarının taleplerini ortaya attılar.
Sendikaların sırf iktisadi talepleri, yeni istihdam olanakları sağlanması, emeğin onurlu biçimde ödenmesi ile ilgilidir ve hükümetin istifasıyla ilgili siyasi talepleri desteklemedi. KNSB, Millet Meclisi’ne yönelik bildirgesinde 2014 bütçesinde çalışanların gelirlerinin artırılmasına ve en yoksullarının desteklenmesine değişiklikler yoksa memnuniyetsizliğin sosyal bir patlamaya dönüşeceği ve sonuçlarının zor öngörülebileceğine uyarıyor.
KNSB’ye bağlı demiryolları işçileri sendikası başkanı Petır Bunov şöyle diyor:
‘Bulgar işçisinin sesinin duyulmasının zamanı gelmiştir. Devletimizde çok ses işitiliyor ama bu, imal edenlerin sesleri değil. Onları ve özellikle çalışan yoksulları daha fazla düşünmek gerek. Çalışanlarımızın % 25’i çalışan yoksullardır, diyebiliriz. Ortalama iş ücreti bile normal hayat sürmek için artık yeterli değildir. Hükümetin siyaseti çalışma şartları ve emeğin daha iyi ödenmesine yönelik olmalı. ‘
‘Sulama Sistemi’ Şirketinden Nikita Derdanov ise şu görüşte:
‘ İki yıldan fazla bir zamandır devlet emeğimizi düzenli bir biçimde ödemiyor. Maaşlarımızı almak için bazen 2-3 ay beklemek zorunda kalıyoruz. Bizim de ailelerimiz var, onları geçindirmemiz gerek. Bütçede de yokuz, bunun için devletin genel ulusal tesislerin bakımından vazgeçmiş olmasını protesto ediyoruz. Bizim şirketimiz barajları gözetliyor ve bakımını gerçekleştiriyor, sağnak yağış halinde felaket başgösterecek.’
Sendika protestosunun yanı başında yer alan ve bundan önce parlamentonun önünde hükümetin istifasını istemekte direnmeye devam eden ‘Erkenci öğrenciler’den ikisi kendi aralarında KNSB’nin niçin tam şimdi protestoya çıktığını soruyorlar. Onlar sendikaların taleplerini destekliyor ancak ‘Bulgaristan’da kalıp yaşamak istiyoruz’ deyince söylediklerini şöyle izah ediyorlar:
‘Hükümet istifa edinceye kadar onun üzerinde farklı baskı biçimlerinden yararlanacağız. Bunların sonuç vermemesi halinde daha farklı ve radikal olanlara geçeceğiz.’
KNSB’nin ana talepleri arasında maaşların düzenli ödenmesini garantileyen tedbirler, sosyal güvenlik ve sağlık sigorta aidatlarının ödenmemesinin suç sayılması yer alıyor.Sendika son talebini bundan önceki iki hükümete de yöneltmişti.
Kamu çalışanlarının maaşlarına % 10 oranında zam, 2010’da imzalanan ulusal anlaşma gereğince yalnız en yaygın olan üçüncü kategoriden değil, bütün kategorilerden çalışanların emeklilik yaşı ve gerekli çalışma süresinin 7 yıl süreyle askıda kalması da isteniyor. Sağlık sektöründe çalışanlar maaşlarına % 10 zam, Acil yardım çalışanlarına ise daha % 10 oranında zam yapılmasını ısrar ediyorlar.
Çeviri: N. Dimitrova / Yazı: Milka Dimitrova – BNR