Düzce Belediyesi tarafından 11-12 Aralık tarihlerinde yapılacak olan ‘ Uluslar arası Tarih ve Kültür Sempozyumu’nun programı belli oldu. Buna göre sempozyum tarihlerinde gün boyu oturumlar gerçekleştirilecek. Açılış günü 11 Aralık tarihinde bir de panel düzenlenecek.
Düzce Belediyesi tarafından 11-12 Aralık tarihlerinde yapılacak olan ‘ Uluslar arası Tarih ve Kültür Sempozyumu’nun programı belli oldu. Buna göre sempozyum tarihlerinde gün boyu oturumlar gerçekleştirilecek. Açılış günü 11 Aralık tarihinde bir de panel düzenlenecek.
Düzce Belediyesi ‘Uluslar arası Tarih ve Kültür Sempozyumu’ için yoğun bir program uygulayacak. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü organizasyonundaki etkinlik için tüm hazırlıklar tamamlandı. Programda oturumların dışında ‘Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları atölyeleri ve fotoğraf sergisi’ de yer alıyor. Sempozyumun ikinci günü 12 Aralık tarihinde 18 Temmuz salonunda genç sanatçı Buray sahne alacak. Ayrıca yine aynı gece Tubil Halk Dansları Topluluğu Dans gösterisi sunacak. Aynı program çerçevesinde 13 Aralık tarihinde de ‘Konuralp Gazi Anma Günü’ gerçekleştirilecek.
Onur Kurulu üyeliklerini Düzce Valisi Ali Fidan, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın yaptığı sempozyum için yabancı akademisyenler davet edildi. Pelemir otelde düzenlenecek olan seminerde iki gün boyunca oturumlar düzenlenecek ve tebliğler sunulacak. Geçen yıl birincisinin yapıldığı sempozyumu geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ‘ Tarihi ve kültürel değerleriyle eşsiz şehrimiz Düzce’mizin çok yönlü zenginliklerini akademisyenlerimizle paylaşıyoruz’ dedi.
Sempozyumdaki program şu şekilde:
11 ARALIK, CUMA:
09.30-11.00 Açılış Konuşmaları: Prof. Dr. İlhan GENÇ Sempozyum Koordinatörü, Prof. Dr. Nigar DEMİRCAN ÇAKAR Düzce Üniversitesi Rektörü, Mehmet KELEŞ Düzce Belediye Başkanı, Mahir YAĞCILAR Kosova Çevre Bakanı, Ali FİDAN Düzce Valisi
11.00-12.00 Açılış Paneli:
Oturum Başkanı Mehmet KELEŞ, 1) Prof. Dr. Enver KONUKÇU “Geçmişte Düzce Panayırı” 2) Prof. Dr. Fikret TÜRKMEN “Multikültürizm Çok Kültürlülük ve Düzce Örneği” 3) Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU “Ca/Ce Ekiyle Türetilen Yer Adları ve Düzce Adı Üzerine” 4) Prof. Dr. Hatice ŞAHİN “Düzce’de Halk Hekimliği Üzerine Bazı Gözlemler” 5) Mahir YAĞCILAR “Kosova’da Çok Kültürlülük ve Kosova Türk Toplumu”
13.45-15.00 Salon A:
Oturum Başkanı Celal ERBAY,
Enes İBRAHİM Makedonya Milletvekili “Türklerin Göçü ve Türk Nüfusu”
Yrd. Doç. Dr. Marziye MEMMEDLİ “Rus kaynaklarında Kuzey Kafkasya Halklarının Osmanlı Devletine göçü”,
Beyhan İSMAİLOV – Kubrat Belediye Başkanı,
Rafet ULUTÜRK Bulgaristan Türkleri Genel Başkanı “ Bulgaristan Türklerinin dünü bugünü yarını”,
Sefer GÜVENÇ Lozan Mübadilleri Vakfı Gen. Sekreteri – Başkanı Arif Ümit İŞLER “MÜBADELE”, Alban TARTARİ Arnavutluk Haber Editörü “Tarih Boyunca Türkiye’ye Sığınan Arnavutlar”
13.45-15.00 Salon B:
Düzce’de Geleneksel Uygulamalar Oturum Başkanı: Prof. Dr. Fikret TÜRKMEN,
Özlem ŞAHİN “Düzce’de Eski Türk İnançlarının Bir Devamı: “Ölü Aşı” Geleneği”, Alparslan SANTUR “Düzce Yöresinde (Konuralp, Musababa, Suncuk) Doğum ve Çocukluk Çağı ile İlgili Bazı Geleneksel Uygulamalara Etnolojik Yaklaşım”, Yrd. Doç. Dr. Fatma EKER “Düzce’deki Farklı Etnik Grupların Halk Hekimliği Uygulamaları”, Okt. Çiğdem SÜTÇÜ, Okt. Hilal ZENGİN “ Düzce’de Düğün Sonrası Bir Uygulama: Varma-Gelme” Okt. Hilal ZENGİN – Okt. Çiğdem SÜTÇÜ “Düzce Halk Kültüründe Yumurta ile İlgili İnanış ve Uygulamalar”
15.15-16.30 Salon A:
Düzce’de Göçler, Oturum Başkanı Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU, Prof. Dr. İlhan GENÇ “Düzce’ye Göçlerde Yaşanan Problemler ve Tespitler”, Dr. Yaşar KALAFAT “Düzce ve Yakın Çevresi Halk İnançları Kültüründe Atlı Göçebe Bozkır Medeniyetinin İzleri”, Dr. İsmail YAŞANANLAR “ Osmanlı Döneminde Ordu’dan Düzce’ye Göçler”, İbrahim TUZCU “Düzce’deki Laz Köylerinin Göç Serüvenleri”, Necmettin KUZU “Hayat Tarzları ve İnançları Bakımından Düzce’deki Romanlar”
15.15-16.30 Salon B:
Düzce’deki Eğitim, Oturum Başkanı Prof. Dr. Enver KONUKÇU, Prof. Dr. Mustafa KESKİN, Kudret ÇİÇEK “Düzce İmam Hatip Lisesi”, Prof. Dr. Mehmet Faruk BAYRAKTAR “Kur’an Eğitimi ve Öğretiminde Bir Ekol. Düzceli Hafız Hasan Şen”, Selahattin ÖZDEMİROĞLU “Düzce’nin Eğitim ve Manevi Mimarlarından Bir Demet”, Arş. Gör. Aybüke Betül DOĞAN “Düzce Ağzı Fonolojisinin Ana Hatları”
16.45-18.00 Salon A :
Düzce’deki Geleneksel Kıyafetler, Oturum Başkanı Prof. Dr. Metin AKKUŞ, Öğr. Gör. Gülden ABANOZ, Öğr. Gör. Çiğdem DURSUN ÇALIŞAN, Öğr. Gör. Filiz DURSUN “Düzce İli Geleneksel Muhacir Kadın Giysilerinin İncelenmesi: Hasanağa Köyü Örneği”, Öğr. Gör. Çiğdem DURSUN ÇALIŞAN, Öğr. Gör. Filiz DURSUN, Öğr. Gör. Gülden ABANOZ “Düzce İli Geleneksel Karadeniz Kıyafetlerinin İncelenmesi”, Dilek Yıldız KARAKAŞ “Beyciler Köyü’nde Kültürel Hayat”
16.45-18.00 Salon B:
Düzce Tarihi Araştırmaları 1, Oturum Başkanı Doç. Dr. Ernaz ALTUNDAĞ ÇAKIR, Doç. Dr. Hakan ARSLAN, Arş. Gör. Dilara GÖKÇEN, Ayşegül TANRIVERDİ KAYA “Konuralp Antik Tiyatro 1.Derece Arkeolojik Sit Alanının Mekânsal Analizi”, Doç. Dr. Şerife YALÇINKAYA “Osmanlı Devlet Kayıtlarında Üskübü Asar-ı Atikasi”, Doç. Dr. Hülya TAŞ “Düzce’de Kaybolmaya Başlamış Meslekler ve Temsilcileri”, Hayrullah ALTAY “Bir Orman Köyünün Göç Serüveni: Akçakoca Kurugöl Köy”
12 ARALIK, CUMARTESİ
09.15-10.45 Salon A:
Düzce’ye Katkı Veren Şahsiyetler, Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mustafa KESKİN, Umut SOYSAL “Osmanlı Bürokrasisinde Düzceli Devlet Adamları”, Dr. Mehmet YARDIMCI “Düzceli Bilim Adamı Prof. Dr. Osman Nedim Tuna ve Türk Halk Kültürüne Katkıları”, Okt. İsmail Alper KUMSAR “Düzce’de Bir Şair: Naili (Nail Niyazi Sayılgan), Mete CAN “Düzce’de Kültürüne Katkı Veren İki Değerli Şahsiyet: Mustafa Aldaş ve Erdoğan Ayan”
09.15-10.45 Salon B:
Düzce Kültürüne Etki Eden Unsurlar, Oturum Başkanı Prof. Dr. Ahmet ATAOĞLU, Prof. Dr. Yusuf OĞUZOĞLU “Efteni Gölü ve Gölden Kaynaklı Kültürel Hayat”, Doç. Dr. Zeki DEMİR, Prof. Dr. Haldun MÜDERRİSOĞLU “Düzce’deki Kültürel Çeşitliliğin Konut Bahçesindeki İzleri”, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TUNCER, Arş. Gör. Fatih Alper TAŞBAŞ “Düzce’nin Müteferrikası Bedrettin Maradit’in Düzce Postası Üzerinden Düzce’de Kültür, Sanat ve Edebiyat İzleri”, Yrd. Doç. Dr. Atıf AKGÜN “Bedri Bozdemir’in Romanları ve Düzce”
11.00-12.30 Salon A:
Düzce’de Üretilen Ürünler ve Spor, Oturum Başkanı Prof. Dr. Öner BALBAY, Prof. Dr. Cafer ÇİFTÇİ “Düzce’de Fındık Üretimi”, Yrd. Doç. Dr. Fatih ÖZÇELİK “Düzce’de Spor Tarihine Bir Bakış”, Yrd. Doç. Dr. Ömer SİVRİKAYA “Düzce’de At Yarışları”, Arş. Gör. Faik CEYLANİ, Prof. Dr. Ersin YÜCEL “Düzce ve Çevresinin Gıda Olarak Tüketilen Yabani Otları ve Besin Öğesi Değerleri”
11.00-12.30 Salon B: Düzce’deki El Sanatları, Oturum Başkanı Prof. Dr. Hatice ŞAHİN, Prof. Dr. Yahşi YAZIOĞLU “Düzce İli El Yapımı Tüfek Üretim Teknikleri Ve Silah Üzeri Süslemeleri”, Öğr. Gör. Yusuf PARLAK “Düzce’de Yaşatılan Geleneksel El Sanatları ve Temsilcileri”, İlhan ÇETİN “Düzce’de El Sanatları Konusunda Düzce Halk Eğitim Merkezi’nin Çalışmaları”, Ayşegül TANRIVERDİ KAYA, Arş. Gör. Dilara GÖKÇEN, Doç. Dr. Hakan ARSLAN “Konuralp 1825-1826 Parsellerdeki Tescilli Konutların Mekân Kullanımı Açısından İncelenmesi”
13.30-15.00 Salon A:
Düzce Tarihi Araştırmaları-2, Oturum Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TUNCER – Yrd. Doç. Dr. Mehmet YARDIMCI, Yrd. Doç. Dr. Ömer İNCE “Osmanlı Arşivlerinde; Düzce Demiryolu Neden Yapılmadı”, Yrd. Doç. Dr. İlyas YAZAR “Belgeler Işığında 1899 Düzce Yangını”, Hüsnü GERELEGİZ “Tembot Keraşev’in Betimlemelerinde Düzce Şehrinin Güzellikleri”, Doç. Dr. Necmi AKSOY, Ar. Gör. Neval GÜNEŞ ÖZKAN, Uzman Serdar Aslan, Uzman Nihan KOÇER “Düzce İli Botanik Tarihi Araştırmaları”, Ayşe ÇAKIR YAZGEL “Düzce Yemek Kültürü”
13.30-15.00 Salon B:
Düzce Tarihi Araştırmaları-3, Oturum Başkanı Prof. Dr. Behçet Kemal YEŞİLBURSA, Doç. Dr. Hasan Basri ÖÇALAN “ Düzce Yöresinin Tarih Kaynakları Olarak Mezar Taşları”, Yrd. Doç. Dr. Sadettin EĞRİ “Düzce’de Sözlü Gelenek İçerisinde efsane İzleri”, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BAYRAKTAR “Düzce’de Farklı Kültürlere Ait geleneksel Mimariden Bazı Örnekler”, Necat ÇETİN “Resmi Belgelere Göre Düzce Şehitleri Üzerine İstatistikî Bir İnceleme (Çanakkale Şehitleri Örneğinde)”
15.15-16.15 Salon A:
Düzce’deki Etnik Kültürler 1, Oturum Başkanı Doç. Dr. Şerife YALÇINKAYA, Yrd. Doç. Dr. Faruk ERMEMİŞ, Fevzi ÇELEBİ “Gölyaka Çevresinde Konuşulan Gürcücenin Dil (Sesbilim ve Biçimbilim) Özellikleri Bakımından Modern Gürcüce ile Genel Farklılıkları”, Yrd. Doç. Dr. Maka SALİA “Düzce Gürcülerinin Sözlü Edebiyatlarında Dua Örnekler”, Doç. Dr. Nanuli KATCHARAVA “Türk-Gürcü Edebi İlişkileri Üzerine”, Nato AKHALAİA” Kartveluri (Güney Kafkasya) Dillerinin Dilbilimsel ve Sosyodilbilimsel Yönleri”
15.15-16.15 Salon B:
Düzce’deki Etnik Kültürler 2, Oturum Başkanı Yrd. Doç. Dr. Celalettin İÇMELİ, Prof. Dr. Mira KHACHEMİZOVA “Çeraşe Tembot’un Eserlerinde Çerkes Tarihine Bağlı Ulusal Karakterin Düzce’deki Çerkeslerin Kültürleriyle İlişkilendirilmesi”, Yrd. Doç. Dr. Faruk ERMEMİŞ “Düzce-Mayop Adige Ortak Kültürünün Özellikleri”, Doç. Dr. Şule AY “Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Düzceli Çerkezlerde Evlilik ve Kadın Erkek Rol Algıları”, Mak. Müh. Nejat ÖZSOY “Düzce’de Çerkeslerin ve Abazaların İskânı ve Yeni Kurulan Yerleşimler”
16.30-17.30 Genel Değerlendirme ve Kapanış
Sempozyum çerçevesinde ‘ Konuralp Gazi Anma’ günü de yapılacak. 13 Aralık tarihinde planlanan programda ünlü tarihçiler Konuralp’e ilişkin bilgiler aktaracaklar. Konuralp Gazi Anma gününde katılımcı ve konuklara konuralp pilavı da ikram edilecek.