UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camisi’ndeki ters lale motifi koruma altına alındı.Selimiye Camisi’ni ziyaret edenlerin elleriyle dokunarak incelediği motifin kaybolmaya başlaması üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü harekete geçti. Yapılan araştırmalar sonucunda ters lalenin şeffaf plastik bir koruyucuyla korunmasına karar verildi. Motif koruma altına alındı. Artık ziyaretçiler, motife elleriyle dokunamayacak.
selimiye-camisindeki-ters-lale-motifiVakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı, ”ustalık eserim” dediği Selimiye Camisi’nde, müezzin mahfilinin mermer ayağında bulunan ve birçok rivayete konu olan ters lale motifinin, giderek kaybolduğunu söyledi.
Ziyaretçilerin ters laleye dokunarak baktıklarını ve dua ettiklerini, bu nedenle zaman içerisinde ters lalenin zarar gördüğünü ifade eden Binler, şöyle konuştu:
“Camiyi binlerce kişi ziyaret ediyor. Ziyarete gelen vatandaşlar, ters lale motifini de merak edip inceliyor ama sadece gözle değil elleriyle de motife dokunuyorlar. Bu da esere zarar veriyordu. Bu konuyu araştırdık, uzmanlarına sorduk. Gerekli izinleri aldıktan sonra ters lale motifine el temasını kesmek için oraya şeffaf plastik bir koruyucu yaptık.”
– “Tüm özellikleriyle korunmalı”
Edirne Müftüsü Ömer Taşcıoğlu ise Selimiye Camisi’nin her mevsim ziyaretçilerin yoğun ilgisini çektiğini belirterek, tarihi yapının değerinin bilinmesi ve tüm özellikleriyle korunması gerektiğini ifade etti.
Ters lalenin koruma altına alınmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Taşçıoğlu, Edirne’nin simgesi caminin, sanat değeri çok yüksek bir yapı olduğunu vurguladı.
Adana’dan Selimiye Camisi’ni ziyarete gelen Emine Akdoğan da önceki yıllarda camiyi ziyaret ettiğinde lale motifinin çok daha belirgin gözüktüğünü, şimdi ise gözlük takmadan laleyi göremediğini belirtti.
Eskiden insanların ters laleyi dokunarak incelediklerini, bazı insanların ise dilek tuttuğunu ifade eden Akkaya, ”Şimdi neredeyse hiç belli olmuyor. Gözlüklerimi takınca ve dikkatli bakınca orada bir ters lale motifi olduğunu gördüm. Koruma altına altına alınması çok iyi olmuş. Artık insanlar istese de laleye dokunamıyorlar” dedi.
– Ters lale motifi hakkındaki bazı rivayetler
Yaygın bir rivayete göre lale, cami arsasının sahibi olan ve burada lale yetiştiren kişinin, arsaya cami yapımı için çıkardığı güçlük ve ters tutumunu sembolize etmektedir.
Bir başka rivayet ise Mimar Sinan’ın hastalanan torunu Fatma ile ilgilendiği ve moralinin bozuk olduğu günlerde kalfası tarafından çizildiği yönünde.
Reklamlar