“Viktoriya” açık artırma galerisinde bu hafta Bulgar klasik ressamlardan 48 eser sergilendi. Açık artırmayla 25 tablo satıcı buldu. Galerinin sahibi Pavel Todorov, eserlerden en yüksek fiyatın 2 600 leva olduğunu belirtti. Bu tablo, Konstantin Ştırkelov’un/1889-1961/ doğa peyzajı oldu. “Bunlar sanat piyasasını gösteren fiyatlar değil” diyor Todorov , açık artırmayla sanat eserleri satışında yavaş adımlarla ilerlediğini belirtti.
Bulgar klasik sanatının fiyatları düşük
Galericinin anlattığına göre, Bulgaristan’da klasik ressamların eserleri, Avrupa’ya kıyasla olağanüstü ucuz satılıyor. Bunun başlıca nedeni, sanat satış alanları ve artırma yöntemi piyasasının çok genç olması. Bulgaristan’da bu saha 25 yıl önce açıldı. Şimdiki ekonomik kriz ve insanlar arasındaki yoksulluk fiyatların düşmesinde etken oluyor. Sanat eserleri ve resim piyasası da daralıyor ve ucuz fiyatlarla ayakta kalmaya çalışıyor.
Pavel Todorov: “Bulgar Milli Sanat Galerisinden seçkin ressamların eserlerinin 1000- 2000 eurodan satılması komik ve üzücüdür. Uğrunda kitaplar yazılan ressamların tabloları ucuza satılıyor. Bulgar klasiklerinin eserleri örneğin bir daire parasına satılmalı. En ideal fiyat bu olur” diye anlattı. Tablolar, ileriye dönük bir yatırım ve önümüzdeki nesillere kalacak bir değerli nimet oalrak görülmeli.
Avrupa’ya kıyasla sanatın neresindeyiz?Bulgar sanatı Avrupa’nın resim eğilimleriyle kıyaslanamaz. Avrupa’da ressim okulları 15- 16. asırdan beri ressamlar yetiştiriyorlar. Bu sanatçıların eserleri bugün Sotheby’s ve Christie’s müzayedelerinde satılıyor. Bulgar resim sanatı 120- 130 yıla dayanıyor. Çok iyi ressamlarımız var, fakat ünlü olmadıkalrından dolayı Avrupa’da tanınmıyorlar. O yüzden fiyatları da tamamen iç piyasa belirliyor. Bir sanatçının eserlerine ilgi ve fiyatlarının yüksek olması, onun ünlü oluşuna bağlı. Olağanüstü güzel eserler çizmiş olabilirsin, fakat dünya sanat aleminde tanınmamış bir kişiysen, fiyatı da ucuz gider ve sanatı başka kategoriye girer.
Dünyada sanat değerlendirme sistemleri
Artprice sistemi dünya genelinde müzayedelerin satış kaydını tutan ve sanat piyasaları hakkında değerlendirmeyapıyor.Belirli bir ressamın eserlerinin fiyatı ile ilgili bilgi almak istiyorsak son 2,5 ya da 10 yıldaki satışlarını, nerde ve hangi fiyata yapıldığını görüyoruz. Daha subjektif vir Rus sistemi ise endeksleri okuyor ve yaklaşık 40 bin Rus ressamını kapsıyor.
Krizden sonra koleksiyoncular değişti mi?
Bulgar sanat camiasından Boyan Radev, Svetlin Rusev, Vasil Bojkov gibi sanat koleksiyoncuları artık eser satın almaz oldu. Yeni kişiler gelmiş olsa da, güvenlik gerekçesiyle bu koleksiyoncular ismini vermiyor.
Türkçesi: Sevda Dükkancı