Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, 2015 yılının, siyasi hesaplaşma yılı değil de, reformlar ve eylemler yılı olması beklentileri içersindedir. Devlet başkanı ve Yardımcısı Margarita Popova, göreve bastıklarının 3.yılı nedeniyle basın toplantısı düzenlediler.
Rosen Plevneliyev, bu dönemin farklı dış ve iç krizlerin himayesinde geçtiğini açıklarken şöyle konuştu:
“80 yıldan bu yana en ağır dünya ekonomik ve mali kriz, AB’nin kurulmasından bu yana en ağır kriz yaşandı. Avrupa’da milliyetçilik ve popülizm baş gösterirken AB’nin temel değerlerinin üzerine gölge düşürüldü. Bulgaristan’da farklı krizleri aştık, ülke içinde ve ülke dışında protesto dalgalarına şahit olduk; topraklarımızda terör saldırısı gerçekleştirildi; eşi benzeri olmayan mülteci dalgası kapılarımıza dayandı; vatanadaşlarının kurumlara karşı en düşük güvenini kaydettik; siyasi liderler arasında en güçlü meydan okumalara ve hesaplaşmalara şahit olduk.”
Devlet başkanı, erken parlamento seçimlerinden sonra prensip olarak farklı anlaşmalarla dialog ve uzlaşma arayışına giren siyasi liderlerinin tutumundan umutlu olurken bu tutumun göz ardı edilmemesini de umuyor:
“Bulgaristan daki demokrasinin prensipli ve çalışan koalisyonlara hazır olduğunu gösterme zamanı geldi çattı. Uzlaşma arayışı, bir zayıflık, siyasi vicdansızlık anlamına gelmiyor.”
Cumhurbaşkanı, Korpotarif Ticaret Bankası modelinin ortadan kaldırılmasından yana olduğunu söylerken tüm ilgili kurumların görevini yerine getirip bankayı iflasa sürükleyen nedenlerin açıklamasını istiyor.
Cumhurbaşkanı Plevneliyev, Bulgaristan’ın sahip olduğu kısıtlı kaynakları, reformlara tabii tutulmayan sektörler yüzünden, doğru bir şekilde paylaştırmadından dolayı bir kez daha uyardı. Cumhurbaşkanı “Bugün Bulgaristan, ilk defa geçim sürecinden bu yana oy birliğiyle kabul edilen uzun vadeli plana ve belirli önceliklere sahiptir” derken şöyle devam etti:
“Toplum açısından önemli reformları ileriye taşıma şansına sahibiz. Mesela yargı, sağlık, enerji, eğitim sisteminde olduğu gibi idari, emeklilik, “Güvenlik” vs sektörlerde olduğu gibi.”
Devlet başkanı, 2013 yılının sivil enerji yılının, 2014’ün-olağanüstü istikrarsızlık ve beyan edilen umutlar yılının, oysa 2015 yılının ise reformlar yılı olacağını açıkladı.
Rosen Plevneliyev, tüm Bulgaristan vatandaşlarının cumhurbaşkanı olduğunu konusunda yine pek inandırıcı olmadı, çünkü sadece KTB değil, aynı zamanda devlet idarenin ta kendisi de aynı yaklaşımını ve değerlendirilmesini gerektiriyor. Devlet başkanı, bir tek, kendisinin görevlendiridiği iki geçici hükümeti yorumlamakla yetindi. Doğal olarak diğer hükümetleri de değerlendirmesi gerekiyordu. Cumhurbaşkanının farklı yaklaşımı, kendisini cumhurbaşkanı seçen ve hatta bakan olduğu hükümette yorum yapmadığından ortaya çıktı. Akla gelen soru şu oldu, 2009 ile 2013 yılları arasında neden reformlar yürütülmedi, yani tam GERB partisinin iktidarda olduğu yıllarda. Neden 2015 yılı reformlar yılı olacak.