Razgrad Valisi Günay Hüsmen, görevinin ilk yılını başarılı olarak niteledi. Bir yıllık yönetiminin en önemli girişimi olarak ise, şehrin simgesi olmuş iki tarihi yapının restorasyonuyla ilgili çalışmalara işaret etti. Razgrad’ta Osmanlı döneminden kalan şaheser Makbul İbrahim Paşa Camii’nin restorasyonu ve eski askeri garnizon kulübünün yeniden yapılanması için çaba harcanıyor. Yıllardan beri şehir için büyük önem arz eden bu iki binaya hiç bakım yapılmamış, ikisi de terk edilmiş bir halde bulunuyordu. Caminin acil tadilat işlerine başlandı, eski garnizon kulübünün bakımı ise valiliğe devredildi. Bu binanın tadilatı ve yeniden yapılanmasından sonra, engelli vatandaşların erişimi de kolaylaştırılacak ve valilik kurumu oraya taşınacak.
Edirne Valisi Günay Özdemir ile imzalanan Razgrad- Edirne Valiliği İşbirliği ve Ortak Projeler Anlaşması da olumlu bir gelişme olarak nitelendirildi. Günay Hüsmen bu işbirliği belgesi hakkında şunları söyledi:
“Bu belge, sadece imzalanmakla kalmayıp, somut turist akımına yol açan bir düzenlemeye dönüştü. Razgrad ilinden 500’den fazla kişi turistik amaçla Edirne’yi ziyaret etti, orada çalıştıkları alanlardan temsilcilerle görüşerek, bilgi alış verişinde bulundular. Bizim bu girişimizden sonra Bulgaristan’dan başka valiler de benzeri projelere ilgi gösterdi, Kültür Bakanı Yardımcısı Rumen Dimitrov’un katılımıyla valiler toplantısı yapıldı”.
Günay Hüsmen, Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Başkanı Özdemir Özdemir ile beraber ortak projelere de işaret etti. Türkiye’den gelen federasyon önce Razgrad ilini ziyaret etti. Ardından Özdemir, Bisertsi ve Çernik köyünden Aleviler ve devlet kurumlarından temsilciler de olmak üzere 100 kişilik bir heyeti altı gün Türkiye’de ağırladı. Günay Hüsmen’e göre, bu karşılıklı ziyaretler iki halkın birbirini daha iyi tanımasına önayak oluyor, kültür ve gelenekler ile çağdaş eğilimlerin alış verişine yardım ediyor.
Görevinin ilk yılında Razgrad’da hava kirliliğine karşı denetim sistemi kurma meselesesi de masaya yatırıldı.
“Havada hidrojen sülfür, amonyak ve toz ölçümlerini yapacak bir sistem kurulacak, sonuçlar internetten veya şehir merkezinde bir tablodan aktarılacak. Uzun süreli kirlilik kaydedilirse, kaynağın bulunması için Ruse Çevre Müfettişliğinden yardım istenilecek. Hava kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki etkisini ise Sağlık Bakanlığı ekipleri gözlemleyecek”.
Vali Günay Hüseyin, ilden birçok cami ve kilisenin restorasyonu için kaynaklar sağladı. Son olarak Trapişte köyündeki kilisenin onarımı için on bin leva sağlandı.
“Görevimin başından beri Deliorman bölgesinden öğrencilerin eğitim başarısının iyileşmesi için sorumluluk üstlendim. Öğrencilerin genel final ve bitirme sınavlarındaki başarısının artışı için seferber olduk. Okul yönetimleriyle görüşmeler düzenledim, çocukların neden düşük notlar aldığını sordum, problemi araştırdım. Üzerine nedenleri değerlendirdik”.
Günay Hüsmen, okullara verdiği destek dışında, başarılı ve bazı alanlarda derecelere giren öğrencilere kendi kaynaklarıyla ödüller veriyor. Öğrencilere teşvik çalışmaları aralıksız devam ediyor. Hüsmen, sınav ve bilgi olimpiyatlarında derece alan öğrencilere kişisel parasıyla tabletler alıp, hediye ediyor. Bu yıl da lise son mezuniyet töreni olan 13 gence destek oldu, balo kıyafet ve takımlarını o satın aldı.
Zavet’te itfaiye kurumunu korumak, yoksullara ve yaşlılara yardım etmek de valinin hedefleri arasında. İldeki karayollarının durumunu iyileştirmek, Razgrad- İsperih ve Zavet yollarını tamir ettirmek istiyor.
Günay Hüsmen, “Razgrad- Tırgovişte yolunu 15 milyon levaya tamir ettirdik. Bu çok önemli bir projeydi. Şimdi Kubrat- Razgrad ve Razgrad- İsperih- Pristoe yolu gündemde. İki bölgeden vatandaşların taleplerine kulak veriyoruz. Valilik olarak bu yolların en yakın zamanda tamiri için uğraşacağız” dedi.
Haber: Saadet Saffet, Çeviri: Sevda Dukkancı, BNR