Berrak deniz suyu, altın kumlar, eşsiz kaya fenomenleri, balta girmemiş ormanlar ve eko patikalar, mükemmel SPA prosedürleri, ilgi çeken gelenekler ve görenekler, şarap sevenler için unutulmaz tatlar, lezzetli yerli yemekler… Hangisini seçseniz kaybetmeyeceksiniz, tavsiye etmek zor, sıralamak imkansız. İşte burası Pomoriye körfezi ve Doğu Stara planina dağı. Bölge üç belediyeyi kapsıyor. Pomoriye, Aytos ve Ruen. Plajda eğlence arayanlar, romantik duyguları ağır basanlar için deniz kıyısında günbatımı seyretme imkanları. Gemi gezileri arayanlar için başka öneriler. Biliyor musunuz, Pomoriye Balkanlar’ın en büyük rehabilitasyon merkezidir?
Bakalım bu bölgede başka neler öneriliyor. Burgas bölgesel turistik derneği başkanı Sonya Emilova bildiriyor: ‘Yabancı turistler için bizim köyler, köylülerin yaşamı , gelenekleri ve uğraştıkları zanaatlar gerçekten ilginç. Örneğin Doğu Stara planina’nın bir tepesinde bulunan Koziçino köyünde mesela çok büyük ilgi gören bir limonata üreten alet var. Burada iki yüz yıl önceden günümüzde kadar muhafaza edilen ve hem de ülkemizde en eski ve faaliyette olan limonata makinesi. Turistler eşek arabasına binip gezinebilir, yün temizleme cihazı, faaliyette olan yel değirmeni. Ruen belediyesinde turistler mandıra ziyaret edebilir, yoğurt ve peynir yapımı gözleriyle görebilir, tabii ki üretilen ekolojik temiz ürünleri yerinde tadabilir. Ruen belediyesinin nüfusunun %90’ı Türk asıllı. İşte Bulgaristan’da yaşayan bir değişik etnik grubunun da enteresan gelenek ve göreneklerine tanık olma olanağı var. Burada belirli gün ve bayramlarda yapılan baklavalar, kadayıf tadılabilir. Yağlı güreşler de var burada. En büyük zaferi kazanan pehlivana koç ikram ediliyor.’
Aytos belediyesinde ekstrem turizm imkanları var, mağaralar var, delta plan ile uçabilirsiniz. Poroy köyü yakınlarında Balkanlar’da tek kum motosiklet pisti bulunmaktadır. Burada hatta uluslararası motosiklet yarışları düzenlenir. Aytos kasabasında ‘Genger’ etnografya kompleksi mevcut. İsmi ise nadir rastlanan ve koruma altında olan bir bitkinin ismi. Bitki sadece Aytos yakınlarında kayalarda yetişir. ‘Genger’ kelimesi Arapça kökenli ve diken anlamını taşır. Söz konusu bitkinin kökleri 4 metre uzunluğa varıp kayaları erozyondan koruyor.