Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ve Trakların taş şehrinin araştırmalarının başkanı Prof. Nikolay Ovçarov, “Perperikon: Tanrılar ve İnsanların Yurdu” Projesinin temel atma töreni gerçekleşti. Bu arkeolojik merkezin sosyalleşmesi için 3.8 milyon leva yapılacaktır, bu da antik anıtın dünya standartlara uygun olarak çalıştırılmasını sağlayacaktır. Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis konu ile ilgili şunları paylaştı: “Perperikon Bulgaristan’daki turizmin ölçütü haline gelecektir.
Projenin gerçekleştirildiğinde Taş Şehir günümüz insanı için daha ulaşılır ve daha anlaşılır olacaktır. Perperikon sadece yerel ve bölgesel bir tarihi bulgu değildir, bunu da “Bulgaristan’ın Harikaları” sıralamasındaki aldığı yer kanıtlamaktadır.” Belediye Başkanı, daha PHARE katılım öncesi programı zamanında başlayarak projenin birçok engelle karşılaştığını hatırlattı. Belediye başkanı: “Projenin gerçekleştirilme sürecinde Arkeolojik Merkez ziyaretçilere kapatılmayıp projenin bizzat gerçekleştirilmesine tanık olma fırsatını yakalamış olacaklardır. Şu anda Perperikon yılda 120 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor, birkaç yıl sonra bu rakam artacaktır” diye ilave etti ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Projenin Açılış töreninde Kırcaali Valisi Biser Nikolov, projeyi gerçekleştirecek şirketin temsilcileri, Kırcaali belediye başkanı yardımcıları, belediye meclisi üyeleri, gazeteciler, turistler yer aldı.
Perperikon’un koruma ve restorasyon çalışmaları “Glavbolgarstroy- Restorasyon” şirketi tarafından gerçekleştirilecektir. Şirketin temsilcisi Borislav Kilfanov, projeyi vaktin de ve kaliteli bir şekilde gerçekleştirecekleri sözünü verdi. Yerel şirketlerden oluşan “Perperikon Konsult” Birliği, projenin inşaat denetimini gerçekleştirecektir.
“Perperikon: Tanrılar ve İnsanların Yurdu” Projesi dahilinde birçok inşaat çalışmaları gerçekleştirilecek. Proje Başkanı Mühendis Katya Mitovska: “Akropolis’in ve Kutsal Sarayın onarım faaliyetleri, uygun altyapının oluşturulması öngörüşmektedir. Sanatsal aydınlatma da kurulacaktır” diye açıkladı. Arkeolog Prof. Nikolay Ovçarov: “14 yıl önce burası sadece bir ormandı, yakın köylerdeki insanlar bile buraya gelmezlerdi, şimdi ise Perperikon bölgedeki kimselere iş olanağı sunuyor. 14 yıl içinde Dionisos Tapınağı sadece Bulgaristan’da değil, bütün dünyada ün kazandı. Trakların bu taş şehri yeterince popülerdir, ancak koruma, restorasyon ve altyapı çalışmaları olmadan onun görkemini göstermemiz mümkün değil” dedi. Arkeolog, Philip Kargon’un sıralamasında Perperikon’un elli dünya kültür merkezleri arasında yer aldığını hatırlattı. Yakında Perperikon’u ziyaret eden Yunanistan’ın en ünlü arkeologlarından Nikolaos Stambolidis, onu Maçu Pikçu’ya benzeterek hayranlığını dile getirmiştir. Proje Tasarımcısı Minço Nançev: “Bu proje için büyük çabalar sarf edildi ve savaşlar yürütüldü. Perperikon benzersiz bir şehirdir, arkeologları var, mimarları var, üyü yöneticileri var ve turistleri var. Bundan daha güzel bir şehir umulamaz. Bu şehre yatırım olarak verilen her levanın karşılığı 100, hatta 1000 altın leva değerindedir.
Perperikon gelecek nesiller için korunmalıdır, bu ise sadece başlangıçtır” dedi. “Perperikon: Tanrılar ve İnsanların Yurdu” Projesi inşaat çalışmaları dışında şu anda Trakların Taş Şehri’nde arkeolojik çalışmalar da devam etmektedir. Prof. Ovçarov ziyaretçilere yeni ulaştıkları bazı bölgelerinde yaklaşık 5 metreye ulasan ve 3. Asırda inşa edilen taş duvarı da gösterdi. Sayın profesör: “Bu duvarın başlıca amacı Gotların barbar istilalarını önlemektir. Bu duvar güçlüdür, ancak şehri koruyamayıp 376. Yılda şehir ele geçirilmiş ve yakılmıştır, fakat 20 yıl sonra büyük bir Hıristiyan merkezi olarak tekrar canlanıp 14. Yüzyıla kadar korunmuştur” diye açıkladı.
Kırcaali Haber