Razgrad resmî olarak % 27 ile Kırcaali’den sonra en yüksek Türk nüfus oranına sahip Bulgaristan’ın bir şehridir.
Razgrad (Bulgarca: Разград), kuzeydoğu Bulgaristan’da, Deliorman olarak bilinen Türk bölgesinde bir şehirdir. Tuna Nehri’nin 80 kilometre güneyinde yer alır. Tarihindeki güreşçiler sebebiyle “Pehlivanlar Şehri” olarak bilinir.
Şehrin en ünlü binaları, 19. yüzyılda yapılan Varosha mimarî kompleksi, etnografya müzesi, 1864’te yapılan Tanzimat Dönemi’nin karakteristiği saat kulesi, 1860’da yapılan Aziz Nikolas Kilisesi ve İbrahim Paşa Camii’dir. Cami 1530’da yapılmış olup, İstanbul hariç, Avrupa’nın en büyük camiisidir. Cami, sosyalist dönemin başlangıcı olan 1944’ten beri yıkılmaya terk edilmiştir.
Razgrad’ın kuruluş yılı tarihçiler tarafından kesin olarak tespit edilemese de, eski çağlardan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı kesindir. Burada M.Ö. 12.000 yıllarından kalıntılar bulunmaktadır. Bunların arasında Mumcular (Sveştari)’daki Trak mezarlığı, Kalaycıköy (Radingrad)’deki Nekropol, Roma eski Trak köyü üzerine inşaa edilen Abritus kasabası, İbrahim Paşa Camii, Roma dönemine ait ve 835 altın paradan oluşanBulgaristan’da bulunmuş en büyük hazine yer alıyor.
Razgrad, edebiyat alanında büyük geleneğe sahiptir. Ahmet Şerif, Sabri Tata, Muharrem Tahsin, Şaban Mahmut, İsmail Çavuş, Ali Pir gibi isimler, Razgrad ilinin muhtelif köylerinde doğup yetişmiş edebiyatçılardır.
Torlak köyü Türk heveskâr korosu, 1957 senesinde Hırsovo köyünde Türkçe şarkı söylüyor. Koro şefi öğretmen Hüseyin Cirko.
DÜNYABÜLTENI