İstanbul’daki “Sveti Stefan” Demir Kilisesi, Sofya Sinagogu ve Vladimir Dimitrov – Maystora’nın resimleri arasındaki ortak noktanın ne olduğunu biliyor musunuz?
Yukarda isimlerini saydıklarımızı, Bulgaristan’ın ismi ve bir de 20 yıldan bu yana İstanbul’da yaşayan Bulgar Mariya Öztürk’ün şeker hamurudundan yaptığı maketleridir.
Gabrovo doğumlu Mariya, erken yaşta sanatı ve zanaatkarlığı seçiyor. Tryavna Sanat Okulu “Ağaç oyma” Bölümünü tamamladıktan sonra Veliko Tarnovo “Sveti Sveti Kiril ve Metodiy” Üniversitesinde “Heykelcilik” ve “Güzel Sanat Pedagojisi” Bölümlerinde eğitim görüyor. “Bulgaristan’ın Manchester’i” olarak bilinen doğup büyüdüğü şehir Gabrovo’da “Tsanko Düstabanov” Okulunda öğretmen olarak çalışmaya başlıyor. Romanlarda olduğu gibi, aşk, hayatından yepyeni bir sayfa açıyor. Mariya aşkın peşinden gitmeye karar verince kendini dünya megapolisi İstanbul’da buluyor. Tek bir Tütkçe kelime bilmemesine rağmen, Online İletişim Uygulamasında tanıştığı eşiyle hayatını birleştirmeye karar veriyor ve artık yirmi yıldır hayatını Bulgaristan ve güney komşumuz Türkiye arasında paylaşıyor.
İlk çalışma yerini Mariya Öztürk şöyle anlatıyor:
„Resim ve ikonların restorasyon çalışmalarının yapıldı laboratuvarda çalışmaya başladım. En zengin Türk ailelerinden biri olan Sabancı ailesinin koleksiyonunu bir araya getiren bir müzenin açılışı nedeniyle kurulmuştu bu laboratuvar. Eşimin arkadaşları beni bu laboratuvarın müdürüne tavsiye etmişti. Fransa, Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan’dan restoratörlerle birlikte çalıştım ve benim görevim restoratörlerin müdahalesinden sonra tuvallere rötuş yapmaktı.”
Oğullarının doğumu ile birlikte Öztürk ailesi önünde yepyeni ufuklar beliriyor. Oğlunun 2’nci doğum günü nedeniyle Mariya ilk pastasını hazırlıyor. Ayrıca, çoğunlukla şekerden yapılan tatlıların dekorasyonuyla da ilgilenmeye başlıyor. Çok kısa zaman içresinde tatlıcılık hobi olmaktan çıkıyor ve Mariya Öztürk, Dünya Aşçılar Birliği üyesi oluyor. Aslında Dünya Aşçılar Birliği üyesi, sadece birlik üyesi olan federasyonlardan biri olabilir.
„Ben, 2017 yılından bu yana Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) üyesi olan tek yabancı kadınım – diye belirtiyor Mariya ve şöyle devam ediyor. TAŞFED, her yıl İstanbul’da gastronomi festivali düzenlemekte ve çeşitli yemek festivallerinde ve olimpiyatlarda jüri olmak isteyen şefler için özel eğitimler de yapıyor.“
Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonunun sağladığı eğitim, Mariya’ya, Türkiye’deki iki uluslararası yarışmanın yanı sıra Lüksemburg, İngiltere ve Güney Kore’deki büyük yarışmalarda hakemlik yapmasına olanak tanıdı.
Hazırladığı pastalarının altın ve gümüş madalya ile ödüllendirildiği 2016 Birmingham Uluslararası Pasta Sergisi’nden sonra Mariya, şekerlemeciler-dekoratörlerin çalışmalarını daha geniş bir kitleye tanıtmak için bir etkinliğe imza atmaya karar veriyor.
Ve bu etkinlik bundan 6 yıl önce gerçekleşiyor. Mariya hiç tereddütsüz birleştirici nitelikli konuyu seçiyor – “Benim Bulgaristan’ım”. Bu amaçla Sofya Sinagogu’nun şekerden maketini hazırlıyor ve ardından “Sveti Aleksandar Nevski” Katedralini, Han Asparuh ve Birinci Çar Simeon Bulgar hükümdarlarının maketleri takip ediyor.
Birkaç yıl önce, Mariya Öztürk, Bulgar sanatının şaheserlerinden biri olan ressaam Vladimir Dimitrov-Maystora‘ın “Elmalı Kız” resmini şekerden yaratıyor.
Hem Türkiye’de, hem de ülkemizde özel ilgi gören şekerden yapılan eserlerinden biri, Bulgar maneviyatının en değerlerinden olan “Sveti Stefan” Demir Kilisesi’dir. Eser, 2018 yılında yenilenen kilisenin resmi açılışı vesilesiyle yapıldı.
„Kilisenin orijinal planlarını restorasyonu yöneten mimardan aldım. Bugün özel bir cam kutu içinde bulunan bu maketin Gabrovo alışveriş merkezinde saklandığından dolayı çok mutluyum, diyerek memnuniyetini dile getiriyor bayan Mariya.
Pasta atölyesi ve çeşitli yarışmaların yanı sıra, Mariya bilgilerini bu zanaata yeni adım atanlarla paylaşmak üzere bir sonraki ustalık sınıfına giderken sık sık görülebilir. Bulgaristan, Almanya, İsviçre, Singapur, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün ve İran, Marişya Öztürk’ün güzel sanatını sergilemek için ziyaret ettiği ülkelerden sadece birkaçı.
Çeviri: Şevkiye Çakır