Türkiye`nin AB ile yürüttüğü vize muafiyeti görüşmeleri bugünlerde çok gündemde.
AB, 50 yıla yakındır kapısında bekleyen Türkiye`yi üye yapmamak için ayak diretiyor.
Hatta, üye olmamış başka ülke vatandaşlarına uyguladığı vize muafiyetine, tam üyelik görüşmeleri sürdürdüğü Türkiye`yi dahil etmiyor.
Eğer açıklamalar doğru ise 3,5 yıl sonra, bu bile bize göre çok uzun bir süre, vatandaşlarımız AB ülkelerinde vizesiz girebilecekler.
Vize uygulamasından yakınan bir kurumumuz daha var.
Yıllarca Bulgaristan`ın kalkınması için çalışmış ve hiç de hak etmedikleri halde Türkiye`ye istem dışı göçe zorlanmış soydaşlarımızın örgütü BAL-GÖÇ bu durumdan rahatsız.
Doğup büyüdükleri ve gelişimine katkı yaptıkları topraklara vize ile giriyor olmaktan hoşnut değiller.
Dün BAL-GÖÇ Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan ile konuştuk.
Yüksel Hoca, önceki gün kendilerini ziyarete gelen Bulgaristan`ın İstanbul Başkonsolosu Aleksander Velev`e bu talebini bir kez daha birinci ağızdan iletmiş.
Ne de iyi etmiş.
Zira, Bulgaristan Türkiye`den önce AB`ye üye yapılmış bir komşumuz.
Başkatip Veselin Bozhilov`un da hazır bulunduğu ziyarette Başkonsolos Velev, Balkan coğrafyasından göç edenlerin ve özellikle Bulgaristan kökenlilerin üyesi olduğu BGF’yi ziyaret etmekten memnuniyetini dile getirmiş.
Yüksel Hoca, “Sayın Velev, İstanbul Başkonsolosluğu`na bağlı bölgelerde çeşitli ziyaretlerde bulunarak daha iyi hizmet için değişik örgütlerle fikir alış verişinde bulunduklarını ve bu anlamda da İzmir’i de ziyaret ettiklerini, ardından da Bursa`ya geldiklerini söyledi” diyor.
Doç. Dr. Özkan, Konsolosu Velev`in 12 Mayıs Bulgaristan Genel Seçimleri`nde Türkiye`de sandık açılması ve seçimin sorunsuz geçmesinde katkısı olan BAL-GÖÇ ile BGF üyesi derneklere sağladıkları lojistik destek için teşekkür ettiğini de belirtiyor.
Özkan da fırsattan istifade seçimlerde oy kullanmak için dilekçe veren, ancak listede ismini göremeyen 6 bin Bulgaristan vatandaşının durumunu gündeme getirmiş.
Konuk Konsolos ise personel yetersizliği nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını, kimi başvurularda da eksik adres bilgilerinin olduğunu ifade etmiş.
Genel Başkan Özkan konuğuna asıl can alıcı talebi şöyle yapmış:
“Bulgaristan Dışişleri yetkilileri ile yaptığımız her görüşmede vize konusu gündeme geliyor. Amerika`yı yeniden keşfetmeye gerek yok, dünyada örnekleri var. Bir müracaat ile çok giriş-çıkışlı vize Brüksel’in kurallarına da ters düşmüyor.”
Özkan devamında şöyle konuşmuş:
“Örneğin, Amerika bir müracaatınızda size on yılık vize veriyor, buna benzer bir uygulama Bulgaristan ile kökleri bulunan şahıslara neden uygulanmasın ki?”
Bu konuda Bulgaristan Dışişleri ve Parlamentosu`na iletmek üzere rapor hazırladıklarını da ifade eden Özkan, “Bayramlarda yüz binlerce Bulgaristan kökenli Türk, doğdukları veya büyüklerini, göç ettikleri bölgeleri `vatanım` diyerek ziyaret ediyor. Bu ziyaretler Bulgaristan ekonomisine ciddi girdi sağlıyor. Çok girişli-çıkışlı vizelerin uygulamaya girmesiyle ziyaretler daha da artacak” demiş.
Özkan daha sonra konuklarına Bursa kebabı ikram etmiş. Konsolos Velev de BGF Başkanı Özkan`aBurgaz`da engelli çocukların hazırladığı el yapımı bir plaket vermiş.
Bu arada, ziyaretin, Bursa`da oturduğu özel konut ve kent yöneticilerine karşı kullandığı yakışıksız dille sorunlu bir diplomat portresi çizen Konsolos Dimitar Hacıev`in Bulgaristan`da olduğu bir dönemde yapılması dikkat çekici.
Zaten ziyarette Bursa`daki konsolosluktan kimse yok imiş.
İhsan Aydın
Reklamlar