Sudan: Tarih: 12 Şubat 2018
Basından seçmeler.
Konu: Rus ordusu Sudana üsleniyor.
Rus kaynaklarından gelen haberlerde, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in “Vagner” adlı özel ordusunu Sudan savaşına gönderdiği yer aldı. Rusya Ceo-politik uzmanlarının yeni hedefinde Kızıl Deniz var. Çizmelerinin çamurunu Hint Okyanusu sularında yıkamayı asırlar öncesinden hayal eden Rus askerleri Kızıl Deniz kıyısına üslenmeye hazırlanıyor.
Cumgurbaşkanı koltuklarına gömülmüş Arap diktatörleri anlaşılan Rus kiralık askerlerden oluşan “Vagner” adlı özel askeri komando birlikleri olduğunu artık öğrenmişler. “Vagner” ordusu otoriter rejimlerde katmerleşen sorunların çözümünde kullanılıyor.
Suriye Başkanı Başar Esad’ı ağır çarpışmalardan sonra bir nebzecik de olsa huzura kavuşturan “Vagner” özel askeri şirketi, Uluslar arası Ceza Mahkemesinin askeri cinayetleri için arama emri çıkardığı, Kremlin’in yakın dostu olan Sudan Cumhurbaşkanı Omar al-Beşer’e yardıma gönderiliyor.
Suriye’de “teröristlerle” mücadele eden rejime destek için bulunduğunu iddia eden Kremlin güçleri, “ teröristlerle” değil, öncelikle yerli halkla mücadele eden Sudan yönetimi Rus özel birliklerini neden davet etti?
Rus özel komando birliklerinin Sudan’a gönderildiği haberini ilk duyuran BiBiCi bazı dinleyicilerini şaşırtmış olabilir. Dimitir Utkin “Vagnet” tarafından yönetilen özel kiralık birliklerin Suriye savaşına karılması anlaşılır gibiydi. Moskova, ceo-politik planları için Beşer Esat’a yardım elli uzattı. Üstelik, 2015’te Kırım ve Doğu Ukrayna olaylarından sonra çıkmaz sokakta bulan Putin’in yüzünü aklamak için bir şeyler yapması gerekiyordu.
Bu ortamda, Kremlin gölgesindeki özel “Vagner” ordusu, “İslam Devleti” terör grupları ve Suriye muhalefetiyle sert çarpışmalarda işe yaradı. Dikkatinizi çekerim. Yakın geçmişe kadar Rus haberlerinde Sudan’dan söz edilmezdi.
Sudan’da Rus kiralık haberleri olduğu haberini veren BiBiSi birkaç kaynak kullandı. Adının gizli tutulmasını isteyen, Doğu Avrupa ve Suriye savaşı gazisi olan, birinci kaynak şöyle dedi:
“Rus kiralık askerleri artık Sudan’da çarpışmalara katılıyor.”
Aynı yayında, BiBiCi, diş ülkelerdeki Rus askeri güçlerinde bulunmuş olan iki kişiden daha haber aldı. Bu kaynak da Rus güçlerin Sudan savaşına artık direk olarak katıldığını açıkladı. Bunlardan biri, kendi kendine gelin güvey olan vağımsızlık ilan eden Donesk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı İgor Strelkov ve ikincisi de “RCB-Grup” adıyla bilinen başka bir özel askeri gücün komutanı olan Oleg Kranıtsin’dir.
Bu haberler Sudan Cumhurbaşkanı Omar al-Başir’in Soçi ziyareti esnasında doğrulandı.
Putin tarafından Başkanlık Konağında karşılanan Başir Putin’e “Ben Size Afrika’nın anahtarını getirdim” dedi. Böylece de, Rusya’yı kendi ülkesinin iç işlerine müdahalede bulunmaya davet etti.
Bu görüşmede, Putin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile birlikte Kızıl Deniz’de Port Said körfezinde bir Rus askeri üssü kurulması önerisini görüştüler.
Rus askerlerin tozlu çizmelerini Hint Okyanusu sularında yıkaması için 100 yıldan beri değişik planlar yapan Rus “ceo-politikacıları” Kızıl Deniz inmek eski hayaldi. Anlaşılan, bu planların Kremlin’in dış siyaset çizgisiyle çakışma zamanı artık gelmiş görünüyor.
28 yıldan beri iktidarda olan ve çözemediği iç siyaset sorunlarını istifleyen Cumhurbaşkanı Başerin derdine derman olmak için Moskova “gölgedeki ordusunun” birliklerini Sudana artık göndermiş bulunuyor.
Darfur’daki katliamda 400 bin vatandaşını katleden ve milyonlarca kişiyi de evsiz barksız bırakan, işlediği seri cinayetlerden ötürü Uluslar arası Ceza Mahkemesi tarafından kırmızı bültenle tutuklama kararı çıkarılan Cumhurbaşkanı Beşir örneğini tekrar eden başka bir devlet başkanı yoktur.
“Vagner” özel ordusu için bu ülkede yapılacak pek çok iş var. Omar al-Başir’in dağılıp çökmekte olan imparatorluğunun korunup ayakta tutulmasında Rus özel komando birliklerine ne givi ödevler düşeceği tam olarak bilinmiyor.
Donesk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı İgor Strelkov, “Vagner” komandolarının Güney Sudan’a gönderildiğini bildiriyor.
Bu gelişmelerle ilgili yine BiBiCi’de yorumda bulunan, “RSB-Grup” askeri birliğinin komutanı ise, “Sudan’ın Güneyinde sınır çatışmalarına katıldıklarını, sıtmaya yakalanan bazı Rus askerlerinin artık eve döndüklerini” açıkladı.
Rus kiralık askerlerinin Sudan Operasyonu.
Şunu önemle belirtmek yerinde olur ki, Kırımın askeri güçle ilhak edilmesine ve Doğu Ukrayna’da “Rus Baharı” askeri hareketine karılan aşırı milliyetçi Rus askeri çevreleri bile Sudan operasyonuna iyi bakmıyor. İgor Strelkov’un vurguladığına göre, Putin’in Suriye’de “DEAŞ” üzerinde tam zafer kazanıldığını belirtmiş olmasına rağmen, savaş bitmemiş ve devam ediyor.
İgor Strelkov bu konuda kaleme aldığı bir yazısında şöyle dedi:
“Suriye’de zaferi kutlamak, yay gidilse, Çin kadar uzak. “Zafer elde ettik” dediler, demek oluyor ki, “kazanmışız” ve nokta kondu. Aslında biz çamura düşmüş ördek gibiyiz. Çırpındıkça batıyoruz. Rusya iki bataklığa birden düştü, Birisi Donbas öteki de Suriye. Bu işlerden yalnız askeri politik yönetimin ve gazetecilerin çıkarı var. Suriye’de yük büyüktür. Biz, Suriye’den başka Libya’ya da askeri yardımda bulunuyoruz. 19. yüzyılın son çeyreğinde ve 20. asrın ilk yıllarında “sömürgecilik çılgınlığı” kavramı vardı. Biz sanki bunu yaşıyoruz. Sudan olayını böyle değerlendirmek gerek.”
Putin yeni savaşı Sudan’da ateşleyecek.
Yakın Doğu uzmanlarından Anatoliy Nasmiyan konuyu şöyle yorumluyor:
Bu ülkenin yöneticisi olan Omar al-Beşir’in Güney Sudan’la başı dertte. Bir de şu Darfur katliamı çıbanbaşı olmuş ve canını yeniden sıkmaya başlamış. Bu olayda Rusya’nın rolü gizemlidir. Biz gerginlik beliren her yana asker göndereceksen önce Orta Asya Cumhuriyetlerine gönderelim, orada insanlar çok daha huzursuz.
Bir özel askeri güç olan “Vagner”, amerikan Academi (Blacjwater) tipi bir askeri güç değildir.
Onları motive eden, savaştan elde edilecek kazanç” yani borsacı mantığı değildir
“Vagner” askeri gücü Kremlinin isteği üzere, Kremlin’e yakın insanlar tarafından ve yalnız Kremlin çıkarları için kurulmuştur. “Vagner” günümüz Rusya askeri politik yönetiminin gölgesindeki askeri güçtür. Ve onun tüm eylemlerinin, var oluşunun ve dışülkelerde gerçekleştirdiği operasyonların amacı politiktir.
Kaynak:Open Russia