Filibe(Plovdiv) çocukları yaz tatilinde yeşil okulda sağlıklı beslenme, sağlıklı hayat yolunda ilk derslerini oyunlarla ve eğlenceli atölyelerle öğreniyor. Bazı araç-gereçleri beraber kullanma, tassaruf ve eşyaları daha iyi muhafaza etme yolunda ilk dersler de alınıyor. Temmuz-Eylül arasında Plovdiv’in tepelerinden biri olan Bunarcik tepesindeki atölyede “yeşil okul” adında çalışmalar büyük ilgi görüyor. “Sürdürülebilr toplum” birliğinin organize ettiği kurslar, çocuklara doğal beslenme ve sağlıklı yaşam alışkınlıkları edindirme amacını güdüyor.Bulgar çocuklarının sağlıksız beslendiğine dikkat çeken organizatörler, hem minikler, hem ailelerini eğitmek istiyor.
Olumsuz eğilimleri istatistikler de doğruluyor. Örneğin Toplum Beslenme Merkezi’nin yaptığı bir araştırmada, Bulgaristan öğrencilerinin %18’den az bir kısmın ayda bir kez balık tükettiğini,% 5-6’sının taze meyve ve sebze yediğine dikkat çekiyor. Buna karşılık hamurlu yiyecekler, pasta, gofret, piza, börek gibi gıdalar bol, bol tüketilmektedir. Ülkede çocukların %20’si günden birden fazla gazozlu içecek içiyor. Şekerli meşrubatların yanında %7’si enerji içecekleri de tüketiyor.
Yeşil okulun yaz programında Pazar günleri somut projeler ve başlıklarla üçer atölye düzenleniyor. Çevrecilerin organizatörü Gergana Kabaivanova anlatıyor: “İlk dersimiz dayanışma ve bahçıvanlıktı. Bu programda çocuklar saksıya baharatlar ekti. Dayanışma ve yardımlaşma öğreten oyunlar hazırladık. İkinci konumuz Reduce-Reuse-Recycle idi. Çocuklar evden plastik şişeler, toalet kağıdı kartonları, eski oyuncaklar, kullanılmayan cisimler getirdi, onlardan oyuncaklar yaptık, kuklalar yaptık ve böylece bütün bu gereksiz ve çöp dediğimiz şeylerden istifade ettik.
Aynı zamanda onları tasarrufa, korumaya, eşyaların iyi ve uzun kullanıma yönelik çalışmalarımız da vardı.Dayanışmayı ve yardım duygularını teşvik eden dersler ilgi gördü.Bunarcık parkında açık hava pikniklerinde sağlıklı beslenme derslerimiz de oldukça eğlenceli geçiyor.
Çocuklar arasında okul beslenme kutusu hazırlama ve en çok meyve sebze yeme yarışmaları da düzenleniyor.
“Ebeveynleri de evde sağlıklı beslenme alışkanlıklarına bağlamak, çocuklarına örnek olamalarını sağlamak isteriz. Ailelere olduğu gibi, öğretmenler ve okul müdürlerini de çalışmalarımıza davet ediyoruz. Okullarda benzeri atölyeler kurmak çok yararlı olur. Daha sağlıklı bir nesil için bunu çocuklarımıza borçluyuz.
Türkçesi: Sevda Dükkancı / Yazı: Rumyana Tsevtkova – BNR