Bursa’nın Yenişehir ilçesinde, duvar kalıntılarının bulunduğu Osmanlı’nın ilk sarayı gün ışığına çıkarılmayı bekliyor. Sarayın Matrakçı Nasuh’un günümüze ulaşan gravürlerinde yer aldığını belirten araştırmacı-yazar Nurettin Baydur, yapının tamamının ortaya çıkarılması için çalışma başlatılması çağrısında bulunuyor.

Osman Gazi’nin Bursa’yı fethetmeden önce yaklaşık yirmi yıl kullandığı saraya ait ilk kalıntılar Ulucami Mahallesi Gökgöz Meydanı yakınlarında bulundu. Duvar kalıntılarının yer aldığı özel mülkiyete ait alan halen su ve tüp deposu olarak kullanılıyor.

Arkeolog ve tarihçilerden oluşan ekiplerin bölgede araştırma yaptığını belirten Nurettin Baydur, “Yenişehir Osmanlı Devleti döneminde önemli bir merkezdi. Bursa’nın fethedilmesinden önce cihan devleti olan Osmanlı, Yenişehir’de yıllarca kaldı. Önemli anlaşmalara ve iş birliklerine Yenişehir’de imza attı. Şehir merkezindeki sarayın kalıntılarından yola çıkarak tarihî yapıya en kısa sürede ulaşılmalı ve bu tarihî mekan ortaya çıkarılmalı” dedi.

Yenişehir’deki ilk sarayın bulunduğunu tahmin ettikleri yerin özel şahsa ait olduğunu kaydeden Baydur, “Bursa fethedildikten sonra bile şehzade düğünleri Yenişehir sarayında yapılırdı. Uzun yıllar bu devam etmiş. Osmanlı’nın ilk uluslararası anlaşması Yenişehir Sarayı’nda imzalanmış. Bunları bir bir ortaya çıkarmamız lazım. Yeri, mevki olarak belli, ama bu arkeolojik kazılarla ortaya çıkabilir. Burası sadece Yenişehir için değil, Bursa için de büyük önem taşıyor. Bu saray mutlaka gün yüzüne çıkarılmalı, daha sonra da ‘Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alınmalı” diye konuştu.

Reklamlar