Peremeci, 1874 yılında Bulgaristan’ın Şumnu şehrinde doğmuştur. 17 yaşında öğretmen olan ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu başkenti İstanbul’a giden Osman Nuri Hoca burada Maarif Nezaretinde “Meclis-i Kebiri Maarif” önünde sınava girerek tarih öğretmeni olmuş, Osmanlı hükümeti tarafından Varna Rüştiyesi tarih öğretmenliğine tayin edilmiştir.

1900 yılından itibaren Bosna’da yayınlanan Vatan, Kırım’da yayınlanan Tercüman, Paris’te yayınlanan Meşveret, Kahire’de yayınlanan Mizan gazetelerinde devamlı yazılar yazarak Balkan Türklerinin sesini buralarda da duyurmuş, Balkan Türklerinin örgütlenmesi fikri üzerinde durmuş, ilk olarak da 1906’da Bulgaristan Türk Muallimler Birliğini kurmuştur.
1919 yılından itibaren Anadolu Harekâtını benimsemiş, Bulgaristan’da Türkiye Büyük millet Meclisi Hükümetini, sonra da Türkiye Cumhuriyetini tanımalarını desteklemelerini sağlamıştır.
1927 yılında Edirne’ye iltica etmek zorunda kalmıştır. 55 yıl öğretmenlik yapan Peremeci, 50. meslek yılı dolayısıyla 17 Kasım 1940 yılında Edirne’de jübilesi yapılmıştır.
23 Nisan 1945 tarihinde de 55. yıl jübile hazırlıkları yapılırken 17 Mart 1945 Cumartesi sabahı saat 08.05’de vefat etmiştir.
Cenaze töreni 20 Mart Pazar günü yapılmış ve merhum, Edirne’de Buçuktepe mezarlığına defnedilmiştir.
(İdeal, 1968, ss 7-17) Vefatından 22 yıl sonra Edirne’de bir sokağa ismi verilmiştir.

Edirne tarihi ile ilgili önemli bir kaynak olarak bilgi merkezlerinin arşivlerinde yer alan “Edirne Tarihi” adlı kitabı 18 bölümden oluşmaktadır. Osman Nuri Peremeci tarafından yazılan bu eserin tıpkı baskısı 2011 yılında Bellek Yayınları altında tekrar basılmıştır.

Yayınlamış olduğu Edirne ile ilgili kitaplarının bibliyografik bilgileri aşağıdadır.

1-Edirne Tarihi, 2- Tuna Boyu Tarihi, 3-Atalar Sözleri,

Yazmış Olduğu Diğer Eserleri; Umumi Tarih (7 cilt), Malûmat-ı Medeniye (Medenî Bilgiler), Çocuklarımıza Din Dersleri (5 cilt), Bulgaristan Coğrafyası, Din ve Millet Şuuru, Pedagoji, Türk Terbiye Tarihi (yayınlanmamış), Pedagoji Tarihi (yayınlanmamış)

(Bilar, 2019, s.171)

Ender Bilar-www.enderbilar.com

Reklamlar