Hava Kuvvetlerinin kriz içinde bulunduğu Bulgaristan‘da, ihtiyaç durumunda ülkenin hava sahasının NATO uçaklarınca da korunmasına izin verildi.
Parlamentoda yapılan oylamada milletvekilleri, Savunma ve Silahlı Kuvvetleri Yasası’nda “Air Policing” adı verilen hava devriyesine ilişkin bazı değişiklikleri kabul etti.
Görüşmeler sırasında yaşanan yoğun tartışmalara rağmen 2004 yılından bu yana NATOüyesi olan Bulgaristan‘ın, hava kuvvetlerinin dışarıdan lojistik destek almasına izin veren yasa onaylandı. Muhalefet partilerinin temsilcileri, Bulgaristan‘ın toprak dokunulmazlığının anayasada belirlendiğini ve yeni durumun buna aykırı düştüğünü öne sürdü.
Türkiye tartışması
Ana muhalefet konumundaki Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekilleri ise Bulgaristan hava sahasının korumasının bir NATO ülkesi olan Türkiye‘ye verilebileceğine yönelik duydukları endişeleri dile getirdi.
BSP Milletvekili Takso Ermenkov, Parlamentoya “Bulgaristan’ın artık Bulgar olmadığını gösterdi” suçlamasını yöneltirken, ülkenin Osmanlı egemenliğindeki dönemine işaret ederek “Böylece 500 yıl bizleri koruyanlar tekrar koruyabilir” ifadesini kullandı.
Parlamento Savunma Komisyonu Başkanı Valentin Radev ise gerektiğinde bu konuda birNATO ülkesi ile anlaşma yapılabileceğinin belirlenmesine ilişkin Türkiye ile görüşmelerin yapılmadığını duyurdu.
BSP’nın “ülkenin hava sahasının korumasının Bulgaristan‘ın öncülüğünde yapılmasına” ilişkin önerisi ise reddedildi. Savunma Bakanı Nikolay Nençev Parlamentoda yapılan görüşmelere katılmadı.
– Bulgaristan Hava Kuvvetlerinin durumu
Rus yapımı 16 adet MiG-29 uçağından oluşan Bulgaristan Hava Kuvvetleri filosunda, teknik nedenlerden dolayı sadece 4 jeti uçma iznine sahip. Bu uçakların ikisinin ise teknolojik ömrünün haziran ayında sona ermesi bekleniyor. Bulgaristan uçakların onarım ve bakım konusunda Polonya ile bir anlaşma yaptı. Bedeli 6 milyon avroyu aşan anlaşmaya göre Polonya, Bulgar MiG’lerin 6 motorunun onarımını yapacak. Polonyaayrıca Bulgaristan‘a geçici kullanım için 2 uçak motoru ödünç vermişti.
Parlamento yeni bir uçak filosunun edinilmesi ve gerekli görüşmelerin yapılması için Savunma Bakanlığına yetki vermişti. Bu konudaki görüşmeler başlangıç aşamasında bulunuyor.