Olimpiyat şampiyonu ve dünya rekortmeni milli halterci Naim Süleymanoğlu’nun doğduğu ev çökmek üzeredir. Momçilgrad (Mestanlı) ilçesinin Ptiçar (Ahatlı) köyünün küçük bir mahallesinde bulunan bu evle birlikte daha birkaç ev de çökmeye başladı. Hem de bütün bunlar, halter efsanesinin ölümünden sonra hatırasına büyük saygı gösterildiği bir zamanda oluyor.

Bulgaristan Safran ve Organik Safran Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Hasan Tahirov, Naim Süleymanoğlu’nun doğduğu evin müze yapılması için girişim başlatıyor. Onun girişimi üzerine şampiyonun evinin aslına uygun restore edilmesi için bağış toplayacak bir Girişim Komitesi kuruldu. Tahirov, Süleymanoğlu’nun evinin, çevresindeki çökmek üzere olan evlerle birlikte restore edilip 20. yüzyılın başlarından itibaren Rodoplar’da yaşam tarzını tanıtan bir tür etnografya kompleksi oluşturulmasını önermektedir. Tahirov, mahalle yolunun yapılması için de hayırseverlerin desteğini beklediklerini söyledi.

Tahirov, ”Bir kahramana saygı, doğduğu evine saygı ile başlıyor, çünkü onun hayat hikayesi doğduğu evde başlar” diye vurguladı. Naim’in çocukken oynadığı meydandan tutup su içtiği kuyuya kadar her şeyin restore edilmesi gerektiğini söyleyen Tahirov, “Onu aramızdan ayrıldığı yaşında gösteren bir anıtın olmasını isterdim. Bulgaristan’a geldiği zaman yaptığı gibi evinin önünde düşünceli bir şekilde otururken gösteren bir anıt” diye ifade etti. Naim’in kendisine misafir olmayı sevdiğini anlatan Tahirov, haber vermeden aniden geldiğini, bahçede tek başına sessizce oturup kimsenin dikkatini çekmeden doğayı seyretmeyi sevdiğini söyledi.

Tahirov, ”Büyük şampiyon sağken hem Türkiye hem Bulgaristan tarafından unutuldu. Fakat o iki ülke arasındaki dostluğu simgelemektedir” dedi ve Naim’im daima Bulgaristan’a yardımcı olmaya çalıştığını vurguladı. Vatanında safran üretiminin geliştirilmesi için ihraç edilmesi yasak olan Türkiye’den ilk safran soğanlarının buraya getirilmesini sağladığını belirtti.

Tahirov, Naim’in hemşehrilerine, takım arkadaşlarına, spor camiasına, toplumun önde gelenlerine ve iş dünyası temsilcilerine doğduğu evinin ve mahallesinin restore edilmesi için hayırseverlik girişimine katkı yapmaları çağrısını yaptı. Tahirov, ”Ülkenin en iyi restorasyon uzmanlarının yardımcı olacaklarına inanıyorum. Sofya’daki Ulusal Taşınmaz Kültürel Mirası Enstitüsü de bu projeye angaje olacak” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar