Bulgarista’ın ana hedefi Avrupa enerji piyasasında anahtar rol almaktır. Son zamanlardaki olumsuz gelişmelere rağmen, Sofya bu gayelerinden vazgeçmedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Boyko Borisov bu Çarşamba günü Sofya’daki görüşmelerinde stratejik işbirliği için anlaştı. Bu ortaklığın temelinde 2013 yılında Avrupa’nın terkettiği Nabucco projesinin yenilenmesine yönelik ortak çabada birleşecek. O zamanlar Nabucco önünde Avrupa Transadriyatik TAP gaz boru hattını tercih etmişti. Şimdi her iki ülke de, Avrupa’ya Bulgaristan üzerinden Hazar gazı temin edecek boru hattının yenilenmesi için Brüksel’de ortak lobi olşturacak. Bu şekilde Rus doğalgaz bağımlılığın azalacağı ve Moskova’daki jeopolitik kriz bağlamında gittikçe zorlaşan Rus gazı çıkmazına çare getireceği tahmin ediliyor. Boyko Borisov “Bu gaz tedariklerini .eşitlendirme anlamına gelir. Böylece Avrupa da çeşitlendirme imkanına kavuşacak ve o yüzden AK’den anlayış bekliyoruz” dedi.
Uzmanlar, Bulgaristan enerji alanında önemli rol alma çabalarında şimdiye kadar başarısız kaldığını hatırlatıyor. İlk olarak doğalgaz piyasası tedariklerindeki hedefler, Nabucco projesinin durmasıyla suya düştü. Daha sonra yönetim Rus Güney Akım projesine bel bağladı, fakat o da Brüksel’in baskısı ve Ukrayna krizi ardından patlak verdi ve feshedildi. Bulgar Karadeniz kıyısına doğalgaz dağtım deposu fikri ortaya atıldı, orada Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin gaz satın alma fikri oluştu. Bu fikir Brüksel tarafından pek benimsenmedi ve AK Enerji Politikası Sorumlusu Maroş Şefçoviç Sofya’nın destek çağrılarını diplomatik bir dille geri itti.
Başbakan Boyko Borisov hala bu konuda ısrarlı davranıyor ve Sofya’nın Avrupa’da ana enerji dağıtıcısı ve Nabucco’yu canlandıracak etken olacağını iddia ediyor. Azerbaycan ise olası yeni müşteriler kazanmaya çalışıyor. Ülkede 2.5 triliyon metre küp doğalgaz yatakları var ve dev potansiyeli satacak yeni yerler arıyor. Sofya ile Bakü’nün yeni planında sağlam bir ekonomik mantık olduğu söylenebilir. Birkaç yıla kadar Avrupa’ya Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatı sona erecek o yüzden alternatifler grüşülmeli. Güney gaz koridorlarının geleceği parlak olmalı. Başka ülkeler de bu olasılıklara karşı ilgi gösteriyor.Şimdilik en iyi konumda olan ülke Türkiye oldu. Güney Akım’ın Türkiye’den geçmesiyle ülkenin konumu ve rekabet gücü yükselecek. Neden Bulgaristan da, topraklarından Nabucco 2 projesini geçirerek, Avrupa enerji piyasası altında kendi yerini bulmasın?