MÜSİLAJ VE İMARA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ
Değerli dostlar,
Marmara Denizi ve Marmara Havzasındaki illere İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurma zorunluluğu, arıtılmış atık su kullanan sanayi kuruluşlarına elektrik teşviki, denizlerin kirletilmesine ağır yaptırımlar getirilmesi gibi düzenlemeler içeren Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Aşağıdaki Bazı Düzenlemeleri İçeriyor;
- Boğazlar ve Susurluk Havzası dahil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası ve bu havzada yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında, büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde iş termin planlarını Bakanlığa sunmak ve 3 yıl sonunda da ileri atıksu arıtma tesislerini kurup işletmeye almak zorunda olacak.
- Belediyeler atıksu gelirlerinin yarısını atıksu arıtma tesislerinin kurulması ve işletilmesinde bu tesisler kurulana kadar kullanmak üzere ayırmak zorunda olacak. Ayrılan bu gelirler amaç dışında kullanılamayacak.
- 18 grostona kadar olan tanker, gemi ve diğer deniz araçlarından kaynaklı evsel atık suların, deterjanlı su, köpük, egzoz gazı yıkama sistemi suları ve benzeri yıkama sularının veya katı atıkların denize boşaltılması durumunda 5 bin lira, 18 ila 50 groston arasında olanlara 10 bin lira, 50 ila 100 groston arasında olanlara 20 bin lira, 100 ila 150 groston arasında olanlara 30 bin lira idari para cezası uygulanacak.
- Liman, tersane, gemi bakım-onarım, gemi söküm, yat limanı gibi kıyı tesisi yönetimlerinin, kendi yönetim sahaları içerisinde meydana gelen kirliliği yetkili mercilere bildirmemesi halinde kıyı tesis yönetimlerine 25 bin lira, deniz çöpleri, atıklar ve atık suların toplanması ve yönetimine ilişkin gerekli tedbirleri almaması halinde bu yönetimlere 25 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.
- Bu idari para cezaları, balıkçı barınaklarına 3’te bir oranında uygulanacak.
- Tarımsal desteklemelerden yararlanmak için başvuruda bulunduğu halde, meri mevzuat uyarınca desteklemelerden yararlanabilmek için ibrazı öngörülen makbuz, fatura ve diğer belgelerin gerçeğe aykırı veya usulsüz olduğu gerekçesiyle desteklemeden yararlandırılmayanlara veya yararlandıkları destekleme tutarları aynı gerekçeyle Tarım Kanunu doğrultusunda geri alınanlara, yürürlük tarihinden itibaren 3 ay içinde Tarım ve Orman Bakanlığına başvurmaları, Bakanlık tarafından yapılan incelemede gerçek üretim yapıldığının tespiti halinde hak edilen destekleme ödemeleri yapılacak.
Daha detaylı bilgi için;
https://www5.tbmm.gov.tr//sirasayi/donem27/yil01/ss336.pdf
Güncel haber, açıklama ve paylaşımlarımız için sosyal medya hesaplarımıza ve İOS-Android Bülent Turan uygulamamıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
Twitter: https://twitter.com/turanbulent
Facebook: https://www.facebook.com/trnblnt
Instagram: https://www.instagram.com/avbturan/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCL6Ha5NGdY36j6O19Do4UzA
Bülent Turan Mobil Uygulama;
İOS: https://apps.apple.com/tr/app/bulent-turan/id1438759180?l=tr
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.kaysajans.bturan
Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
Selam ve saygılarımla…