Parlamento Başkan Yardımcısı Maya Manolova, 42. Millet Meclisi Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmenlikte yapılacak değişikliklerle ilgili yapılan öneriler hakkında Parlamento’da görüştüğü sivil toplum örgütü temsilcileri önünde, “Milletvekillerin ayda 3 hafta Meclis’te, 1 hafta ise bölgelerinde çalışmaları tartışılmaktadır” diye bildirdi.
42. Millet Meclisi Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik taslağını hazırlamakla yükümlü Geçici Komisyon Başkanı Manolova, “Hükümete iki farklı tür kontrolün olması düşünülüyor. Cuma günü yapılan standart kontrolden başka, hükümetin her oturumundan sonra acele bir kontrolün de uygulanması tartışılıyor. Teknokratlar hükümeti ve mevcut siyasi güç dağılımı koşullarında Millet Meclisi’nin üst düzey devlet organı fonksiyonlarını geri kazanması şansına sahibiz” dedi. Manolova’nın ifadesine göre Parlamento, bir nevi oylama makinesinden kaliteli kanunlar üreten ve hükümeti kontrol eden bir çalışma organına dönüştürülmesi gerekiyor.
Manolova’nın ifadesine göre bakanların Parlamento’da dinlenmelerine ilişkin yeni kanun düzenlemeleri ve kanunların iyileştirilmesi gerekiyor. Manolova, Kanunlar Enstitüsü kurulmasını ve her bir kanun tasarımının yarattığı etkinin zorunlu olarak değerlendirilmesinin öngörüldüğünü izah etti.
Manolova, “Örneğin, Parlamento’daki parti gruplarının milletvekillerinin eğitimine devam etmek için aldıkları paralar gibi bazı kötü uygulamalara son vermeliyiz. Milletvekillerin sekreter ve ofis için maaşlarına ek olarak aldıkları ödenekleri nasıl harcadıklarına dair netlik ve şeffaflık olmalı” diye kaydetti.
O, “Daimi ve geçici komisyonların oturumlarının online yayınlanması da görüşülen bir konudur. Sivil toplum işlerine ilişkin daimi komisyon kurulması öngörülüyor. Bununla ilgili olarak Parlamento Başkan yardımcılarından biri sivil toplum örgütleriyle ilişkilerden sorumlu olacak. Parlamento Başkan Yardımcısı görevli olarak bu yetkiye talibim” diye sözlerine ekledi.
Ataka partisinden Pavel Şopov, Parlamento’da milletvekillerin parti değiştirmelerine sınırlama getirilen değişiklikler yapılacağını duyurdu. Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH/DPS) Parlamento Başkan Yardımcısı Hristo Biserov, HÖH Meclis Grubu’nun yönetmelikte Meclis’in ve komisyonların sivil toplumla etkileşim içerisinde olmasına ilişkin özel bir bölüm olmasını önereceğini belirtti. HÖH partisinden tüm istihbarat birimleri, özel istihbarat teknikleri (SRS) kullanımı ve veri trafiğini kontrol etmek için daimi bir komisyon kurulmasını ısrar edecekleri açıklandı.
Kırcaali Haber