Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, “Ormancılık anlamında çok zengin bir ülkeyiz.
Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, “Ormancılık anlamında çok zengin bir ülkeyiz. Bu nedenle anayasal görevimiz ormanları korumak.” dedi.
Orman Genel Müdürlüğünce Kırklareli‘nde Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk, Kosova,Bosna Hersek, İsveç ve Amerika‘dan temsilcilerin katıldığı “Meşe Çalıştayı” başladı.
Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesindeki bir otelde düzenlenen çalıştayda konuşan Üzmez, Orman Genel Müdürlüğünün 42 bin çalışanı ile hizmet sunduğunu söyledi.
Orman teşkilatının, Osmanlı döneminden bu yana var olan bir kuruluş olduğunu belirten Üzmez, ormancılık çalışmalarının da son derece köklü olduğunu ifade etti.
Türkiye’de ormanların yüzde 98’inin devlet ormanı olduğunu aktaran Üzmez, “Tabii ormanların tamamına yakını devletin. Türkiye Anayasasında ormanlarla ilgili hükümler var. Ormancılık anlamında çok zengin bir ülkeyiz. Bu nedenle anayasal görevimiz ormanları korumak. İkinci görevimiz ormanları geliştirmek, üçüncü görevimiz ise ormanları işletmektir. Türkiye‘nin yüzde 30’una yakın bir araziyi yönetmekteyiz. Türkiye‘de alan ve tür olarak en çok meşemiz var. Meşeyi uzun yıllardır tartışıyoruz. Türkiye‘de 18 meşe türünü biyolojilerine uygun olarak geliştirmek istiyoruz.” diye konuştu.
Üzmez, sanayi ve köylü açısından ormancılığın önemli olduğunu dile getirerek, ormandan elde ettikleri geliri orman köylülerine verdiklerini aktardı.
“Erozyonla mücadele çalışmalarını çok önemsiyoruz”
Yılda ortalama 250 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını vurgulayan Üzmez, şöyle devam etti:
“Erozyonla mücadele çalışmalarını çok önemsiyoruz. Önceden topraklarımızın önemli bir kısmı deniz ve göllere akıyordu. Ağaçlandırma çalışmaları ile bunları ciddi anlamda önlemiş bulunuyoruz. Ormanların en büyük görünen düşmanı, orman yangınlarıdır. Yaklaşık 19 bin personel ile orman yangınlarıyla havadan ve karadan mücadele ediyoruz. Orman yangınlarının yanı sıra tarım yangınlarına da müdahale ediyoruz.”
Üzmez, ormanlara zarar veren canlılarla ilgili de ciddi çalışmalar yapıldığını anlattı.
Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Musa Kaya ise Türkiye‘nin, diğer ağaçlara göre “meşe zengini” olduğuna işaret etti.
Meşe ile ilgili araştırmaların bugüne kadar çok az yapıldığına dikkati çeken Kaya, eksikliklerin giderilmesi amacıyla çalıştayın çok önemli olduğunu aktardı.
İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere de çalıştayın, meşe zengini Kırklareli‘nde yapılmasından son derece memnun olduklarını kaydetti.
Mere, 3 gün sürecek çalıştayın çok verimli geçeceğine inandığını sözlerine ekledi.
Çalıştayda, Marmara Orman Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Özdemir de konuşma yaptı.
Çalıştay, 20 Ekim Perşembe günü sona erecek.