Totaliter rejimde söndürülmeye çalışılan Türkçemiz, demokrasinin ilk yıllarında tüten ocak gibi biraz alev verdi! Bulgaristan Türk Edebiyatı’nda da bir canlanma, bir hareketlilik de meyvelerini vermeye başladı. O meyvelerden biri de 2006 yılında “Filiz” çocuk gazetesinde basılan bir şiir dikkatimi çekti, “Öğrencilerim”, müellifi Resmiye Mümün. Benim köyüm Kostino’dan yazılmış bir şiir. Doğrusu ya, memleketimden çoktan ayrıldığım için kim olduğunu çıkaramadım. Daha sonraları yaşamı az süren yerli “Yeni Hayat” gazetesinde tanıştım kendisiyle. Topraklım çıktı. Kapıyı usulca açtığı gibi, şiirlerini bırakıp öyle de çıktı. Bıraktıklarını okuduğumda ilk intibalarım çok olumlu olup bu taşın altından bir şeylerin çıkacağına hayran kalmıştım. Şimdi de onları ve yenilerini birer kitap halinde merakla okuma fırsatı buluyorum. Her bir şiirinde Resmiye Hanım, kendi ifadelerini verip, biz okuyuculara büyük bir ustalıkla sunuyor. Bunun nedeni de onun dil zenginliğinin, kelime dağarcığının hayli bir dolu olmasından kaynaklanmaktadır düşüncesindeyim.
Tanıştığımızdan çok geçmedi ilk şiir kitabı “Ak Meleğim” ile bizlere sürpriz yapmış oldu. Öğretmenlik mesleğini terk ederek, gazeteciliğe atandı. Gazeteci ve şair olarak Bulgaristan Türk Edebiyatı’nda isim yapmaya başladı ve yaptı. Yeni mesleği yanı sıra beş şiir kitabına imzasını attı. Onların tümünde birinci yerde ana baba sevgisi, aşkın acısı ve tatlısı, dinine bağlılığı püfür püfür şiir kokuyor.
Bu ebeveyn sevgisinden olacak ki, “Babamın Kızı” babasına, “Minik Serçe”, “Ömrümün Sonbaharı” ve “Sırılsıklam” gül destelerini annesine ithaf etmiştir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Resmiye Hanım anne sevgisini kaleminden hiç eksik etmemiştir. Elimizdeki “Kördüğüm” şiir destesinde de ön plana çıkarmış. Haklı da. Ne demiş ölümsüz “Sanat Güneşi” Zeki Müren:
“Ana başta taç imiş
Her derde ilaç imiş
Bir evlat pir olsa da
Anaya muhtaç imiş”…
“Kördüğüm” Şiir Kitabının İçerimi
Tüm şiirler 50 adetten ibarettir. Yapıtları kısa, dürüst ve akıcı bir dille yazılmışlar. Resmiye Hanım şiirlerinde hece vezni türünü büyük bir ustalıkla kullanıyor. Her birinin muhtevasında ince bir liriklik var. Zaten şiirlerindeki bu liriklik, içtenlik okuyucuya okuma hevesi veriyor. Doğrusu ya, kitabı büyük bir zevkle okudum. Her sayfasında yaşanan bir gün, bir anı, bir kırgınlık, bir umut. Bir günün yalnızlığını yaşamak, yarınlara taşımak, sabır taşı yürek ister. “Kördüğüm” kitabında olduğu gibi…
Durhan ALİ
Not: Resmiye Mümün’ün, “Kördüğüm” adlı yeni altıncı şiir kitabına yazılan önsözdür.
Kırcaali Haber