Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şemsettin Ziya Dağlı, Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği Eğitim ve Kültür Merkezi salonunda 5 Mart 2018’de açtığı ebru sergisinin ardından bugün canlı ebru gösterisi yaptı. Etkinliğe katılanlar arasında Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Mehmet Akif Özyol da yer aldı. Etkinlik, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosluğunun desteğiyle Ömer Lütfi Kültür Derneği tarafından düzenledi. Ebru sanatçısı, gösteriyi izlemeye gelen Kırcaalilerle sohbet ederek, adlarını yazdığı ebru resimleri hediye etti. Onların arasında Cebel (Şeyhcuma) Belediye Genel Sekreteri Hayriye Mehmet ve Kırcaalili duvar resmi sanatçısı Esin Salim de vardı. Doç. Dr. Şemsettin Ziya Dağlı, gösterinin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne dahil edilen geleneksel Türk sanatı ebru sanatının tanıtımını da yaptı. Ebru gösterisi, tüm izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü.
Doç. Dr. Şemsettin Ziya Dağlı, Kırcaali Haber ile röportajında şunları söyledi: “Dünya Kadınlar Günü kutlamaları çerçevesinde Filibe Başkonsolosluğu tarafından davetle geldim. Dört beş gündür soydaşlarla ve Bulgar halkıyla birlikte geleneksel sanatımız olan ebruyu tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun için buradayız. Kısmetse bugün de döneceğiz. Filibe’de Güzel Sanatlar Fakültesinde, Konsoloslukta, Trakart Kültür Merkezinde, güzel sanat liselerinde gösterilerimiz oldu. İki tane sergi açtık. Birisi burada, diğeri Trakart Kültür Merkezi’nde. Burada ve Filibe’de Trakart Kültür Merkezinde açtığımız sergilerde 20’er eser yer aldı. Ayrıca Filibe Başkonsolosluğu Rezidansında 12 eserden oluşan bir sergi açtık”.
Ebru sanatçısı, Bulgaristan ile ilgili şunları ifade etti: “Bulgaristan’a ilk kez geliyorum. Yeşil, güzel, mütevazi, huzurlu bir ülke. Soğuk da değil. Hatta Filibe’de ben palmiye gördüm. Antalya’daki palmiyeyi ben burada gördüm, çok şaşırdım, burada da yetişiyor. Kırcaali’de güzel bir kültür merkeziniz var. Bunlar kültürü yaşatmak için güzel şeyler, birlikte olmak için güzel vesileler. Böylesine güzel bir kültür merkeziniz var, hem de iki katlı. Burada hanımlar, beyler, bence buraya gelmeye devam etmeli, kafede oturmamalı. Kültürel paylaşımlar olmalı. Türkiye çok yakın. Mesela Edirne, Trakya Üniversitesi buraya çok yakın. Söyleşi için oradan hocalar davet edilebilir”.
Doç. Dr. Şemsettin Ziya Dağlı, ebru sanatı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Ebru, Orta Asya’da ortaya çıkan Çağatay Türklerine kadar tarihlenen, 8.yüzyıldan itibaren yaşayan bir Türk sanatı. Tamamen bize özgü malzemelerle, unsurlarla oluşturulan bir kağıt, kitap sanatı diyelim. Eskiden kitapların ciltlerinde kullanılan ebru, matbaanın da icadıyla tabii ki, kitap sanatları da ikinci plana çıktığı için günümüzde artık bir tablo gibi, bir minyatür gibi duvarlarımıza astığımız bir tezhip, bir resim gibi sanat halini almıştır. Ben ressamım, ama ebru benim aşık olduğum bir sanat ve onu da devam ettiriyorum”.
Resmiye Mümin, Kırcaali Haber