Bulgaristan’da “Güller vadisi” Kazanlık şehri Balkanlar’da ve Avrupa’da “Gül Festivali” ile ünlü. Bu yıl festival 2-3 Haziran günlerinde yapılacak. Kazanlık Belediyesi Kültür Şubesi bu yılki programı yayınladı ve çok geniş etkinliklere evsahipliği yapacağını duyurdu.
2 Haziran’da saat 10’da Kınçevo ve Rıjena köylerinde iki ayrı gül tarlasında turistlere Gül Toplama Töreni ve folklor programı yapılacak. Zengin programla beraber, gülün toplanması, folklor ekiplerinin gösterisi ve gül yağı üretimiyle ilgili görsel şölenler düzenlenecek. Daha sonra Kazanlık merkezinde Gül Kraliçesi seçimi, karnaval geçidi, müzik ve dans programları yapılacak.
3 Haziran- Pazar sabahı ise şehre yakın Krınsko Hançe mevkinde Gül Hasadı programı organize edilecek. Onbinlerce ziyaretçiye özel şölen bütün Gül Festivli’nin bir nevi “doruğunu” oluşturacak. Gül Kraliçesi ve iki yardımcısı da oradaki gül tarlasına gelerek, ziyaretçilerle fotoğraf çekimine katılacak ve mis kokulu güller diyarına bir başka güzellik katacak.
Kazanlık’ta Damascena Gül Müzesi, Gül Yağı Rafinerileri, Kültür Merkezinde, Gül Enstitüsünde Bulgar Gülü konulu programlar, meydanda atölyeler, şarap tadımları ve elbette Bulgar gülünün ince yapraklı pembe çiçeklerinden taç örülen standlar programın renkli noktalarını oluşturacak.
Gül Festivali Kazanlık’ta 1903 yılından itibaren her yıl düzenlenmeye başlamış. Bulgaristan’ın milli sembolü olmuş “Bulgar gülünün” vatanı Kazanlık sayılır. Güller vadisinde binlerce dönüm güller, Mayıs ayında açınca tarifi imkansız güzellikte bir görüntü sergiliyor.
Her yıl Haziran başında düzenlenen Gül Festivaline, Avrupa, Asya, Uzakdoğu’dan ve Balkanlar’dan olmak üzere, on binlerce turist geliyor. Geçen yıl Kore ve Japonya’dan büyük sayıda katılım varken, bu yıl Türkiye’den gelecek ziyaretçi sayısında patlama bekleniyor.
Festivalde Gül Kraliçesi seçiliyor, folklor gösterileri, resim sergileri düzenleniyor, meydanda sahneler kuruluyor, ana caddede festival ekiplerinin geçidi yapılıyor. Programların en otantik kısmı ise, sabah erkenden gül tarlalarında gül hasadı gösterileri oluyor. Gül Enstitüsünde ise gül damıtım işlemleri ziyaretçilere sergileniyor.
Farklı kimyasal özellikleri, büyüleyici ve kalıcı aroması ile Bulgar gülü esansı Fransa, İngiltere ve ABD parfümeri sektöründe en seçkin parfüm markalarında kullanılıyor. Rosa damascena adı verilen Şam gülü adlı yağ gülü, Kazanlık Vadisinde en iyi ürüyor. Güller rafinerilerde 6 tonluk kaynatılıyor.Gül yapraklarının üzerine sıcak su dökülüyor. Daha sonra hermetik olarak kazan kapatılıyor. Buharlı hava ile kazan 100 dereceye kadar kaynatılıyor. Gül çiçekleri su ile birlikte damıtma sistemi sayesinde yukarıya çıkıyor ve buradan bir soğutucuya geçiyor. Gülyağı buradan sonra akmaya başlıyor. Gül suyu böyle üretiliyor.
Yöredeki onlarca köyün ana geçim kaynağı gül. Gül toplamanın %90’lık bölümü el emeğine dayanıyor. Geçmişte işçinin bol olmasına karşın, günümüzde gençler bu ağır işte çalışmak istemiyor.
Bu nedenle genelde emekliler ve Romanlar Mayıs ve Haziran aylarında mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Gül Vadisinde sadece hasat için her yıl 35 000 işçiye ihtiyaç duyuluyor.
Resmi istatistiklere gore Bulgaristan yılda 1.3- 1.5 ton gül yağı ihraç ediyor. Fiyatı kilogram başına 4.800- 5.000 eurodan alıcı buluyor. Bir dekar gül bahçesinden 400-500 kg gül çiçeği çıkıyor. Kazanlık’ta gül hasadı 20 Mayıs tarihlerinde başlıyor.. Gül toplama çalışmalarımız sabah saat 5’te başlıyor ve en iyisi toplama işlerinin saat 10-11’de tamamlanması. Bu saatlerde eterik-uçucu yağ gül çiçeğinde en iyi kalitededir. Gül hasadının en renkli günleri ise Haziran başındaki geleneksel Gül Festivali oluyor.
BNR