Bulgaristan’da, bazı gümrükçü ve polislerden oluşan bir suç örgütünün sigara Kaçakçılığı yaptığının ortaya çıkarılmasının ardından Kapıkule’de “kaçak sigarayla mücadele” zirvesi yapıldı. Zirvede Bulgar yetkililer mücadele için destek isterken Türk tarafı ise Bulgar tütün firması Bulgar Tabac’ın her yıl Dubai’ye yaptığı 2400 konteynerlik şüpheli sevkiyatı gündeme getirdi.
17 kez giriş yapmış
Bulgaristan’da ortaya çıkarılan kaçakçılık şebekesiyle ilgili yeni ayrıntılar günışığına çıktı. Türkiye’den çıkış yapan ve içi sigara dolu TIR’ların plakalarının değiştirildiği sigara kaçakçılığının,Bulgaristan ayağında hep aynı vardiyada gerçekleştirildiği ve aynı Bulgar memurların sahte evrakla araçları ülkeye aldıkları belirlendi. Ele geçirilen TIR’ların gerçek plakaları üzerinde yapılan araştırmada, kaçakçılık olayına karışan 2 TIR’ın farklı tarihlerde toplam 17 kez Türkiye’den Bulgaristan’a giriş yaptığı tespit edildi.
Bulgaristan’daki kaçakçılık olayına Türk tarafındaki görevlilerin karışmadığı anlaşıldı. Kapıkule’deki işlemlerde TIR’ların gerçek yük ve plaka kayıtları üzerinden işlem gördüğü ancak Kapıkule’den çıkış yapan TIR’ların, Bulgar topraklarına girişi sonrasında sahte evrak hazırlanıp kaçakçılık yapıldığı tespit edildi.
İçişleri’nin talebi
Bulgaristan makamları kaçakçılığın önlenmesi için Türkiye’den destek istedi. Bu amaçla Bulgar ve Türk güvenlik yetkilileri, geçen hafta Kapıkule’de “sigara kaçakçılığıyla mücadele” toplantısı yaptı. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı’nın talebi sonrasında bir araya gelen iki ülke yetkilileri sigara kaçakçılığı mücadele kapsamında işbirliği kararı aldı.
Görüşmede Bulgar yetkililer Türkiye’den gelen sigara yüklü TIR’larla ilgili sağlıklı bilgiye ulaşmak istediklerini belirtirken, Türk yetkililer de son yıllarda Türkiye’ye yönelik gerçekleştirilen sigara kaçakçılığının merkezinde bulunduğu iddia edilen Bulgar Tabac firması ile ilgili rahatsızlığı dile getirdi.
Türkiye’ye yönelik sigara kaçakçılığının merkezi Dubai olarak tespit edildi. Bulgar Tabac firması, Bulgaristan’daki fabrikalarında ürettiği üç ayrı marka sigarayı gemiyle Dubai’ye gönderiyor. Dubai’deki free shop sistemine giren sigaralar, bölgedeki yerel kaçakçılık organizasyonları tarafından Suriye, Irak ve İran üzerinden Türkiye’ye sokuluyor.
Körfez ülkeleri üzerinden yapıldığı belirlenen sigara kaçaklığına adı karışan Bulgar Tabac firmasının her yıl yaklaşık 2 bin 400 konteyner sigarayı Dubai’ye ihraç ettiği ve free shop sisteminden kaynaklanan ticari kolaylıklardan faydalandığı belirtiliyor. Güvenlik birimlerinin tespitlerine göre yurt genelindeki operasyonlarda yakalanan kaçak sigara oranı geçen yıla oranla yüzde 50 oranında arttı. Tüm çabalara karşın yakalanan kaçak sigara miktarı, yurda kaçak olarak giren sigara miktarının yüzde 15-20’si olarak değerlendiriliyor.
Şırnak’ta operasyon
Bu arada özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde yoğunlaşan kontroller etkisini göstermeye başladı. Şırnak’ın Silopi ilçesinde operasyon yapan Şırnak Emniyeti KOM Şubesi, şimdiye kadar bir operasyondaki en büyük kaçak sigara partisini ele geçirdi. Gelen bir ihbar üzerine polis, Silopi’deki bir TIR parkında 3 TIR dorsesinde 2 milyon 103 bin paket kaçak sigara ele geçirdi. Operasyonda 2 kişi gözaltına alınırken, kaçak sigaranın piyasa değerinin 12 milyon 600 bin lira, satıştan elde edilecek gelirin yaklaşık 14 milyon lira, devletin vergi kaybının ise yaklaşık 10.4 milyon lira olduğu belirtildi.