Onu yıllar öncesi tanımıştım. Neredeyse yarım asırdan fazla bir zaman. Ailece Rodoplara öğretmen olarak yolculuk yaparken trende tanışmıştık. Sonra bu tanışıklığımız samimi dostluğa dönüştü. Ama ne yazık ki bu uzun sürmedi. Hiç beklenmedik bir anda henüz 34 yaşındayken onu aramızdan yitirdik.

Bugün sağ olsaydı 90 yaşında nurlu yüzlü bir nine olacaktı. Ve mutlak yine etrafına gülücükler saçacak, belki de yine o kadife sesiyle sevdiklerini neşelendirecekti. Ama olmadı. Kader istedi ki, o hepimizin çok sevdiği Kadriye ablamız hep genç ve güzel kalsın, kulaklarımızda o eşsiz sesi ve gönüllerimizde o hoşgörülü büyük kalbiyle yaşasın.

Kadriye Latifova için yıllar içinde çok yazılıp çizildi. Araştırmacılar ona hala borçlu olsalar da, bir noktada hepsi hemfikirdirler. Kadriye Latifova Bulgaristan’da ses sanatının 20. yüzyıl 50-60’lı yıllarının ilk ve en büyük temsilcisidir. Büyük başarıyla icra ettiği halk türkü ve şarkıları ülkesinde olduğu gibi, Türkiye’de, Balkanlar’da, hatta Türk dünyasında geniş bir ün kazanmış bu yerlerin bülbülü olarak nitelendirilmiştir. Onun ses sanatı ulusal, bölgesel ve global zenginlik olarak kabul edilmiştir.

30 Mayıs 1928 yılında Haskovo (Hasköy) ilinin Golemantsi (Beyköy) köyünde doğan Kadriye Latifova Türk halk türkülerine hayran bir ailede yetişmiştir. Güçlü sesiyle köy ve yöre bayram ve törenlerde söylediği türkülerle herkesi büyülemiş, halkın arasında ünlü bir ses sanatçısı olarak kabul edilmiş., ülke çapında da kabul bulmuştur. 1952-1959 yıllarında Haskovo Devlet Türk Estrat Tiyatrosu’nun ses sanatçısı olmuş. 1959-1962’ye kadar ise çalışmalarını Kırcaali’de sürdürmüştür.

Bazı kaynaklara göre 500’den fazla türkü seslendiren Latifova’nın kayıt yaptığı 200 türküsü Sofya Radyosu’nun Türkçe fonetiğinde bulunmaktadır. O bir çok yarışmada ödül kazanmış, yüzlerce sahne ve meydan temsillerine katılmış, halk dansları, tiyatro ve dram eserlerinde birçok rol almış, Rodoplar’dan başka Dobruca ve Deliormanda temsillerde bulunmuştur. Onun hakkında yazılan bir yazıda “ Ne kadar yeni şarkıcı yetişse de, Kadriye Latifova bir tek kalacaktır” denilmiştir.

Ne yazık ki 1962’de Kırcaali Devlet Estrat Tiyatrosu’nun Krumovgrad (Koşukavak) sahnesinde temsilden sonra yolculuk esnasındaki korkunç kaza onun yaşamına zamansız son vermiştir.

Ben ünlü türkücümüzün şahsen tanıdığımdan itibaren onu dost bilmem benim için büyük onurdur. Ve ne zaman Kırcaali’nin merkezindeki ismini verdikleri tiyatro binasının önünde 80. doğum yılı münasebetiyle açılan heykelin yanından geçsem, önünde durur, o şahane insana saygımı ifade etmiş olurum.

Bu anlamlı 90. doğum yıldönümünde sevgi ifadesi elini öpüp çiçeklerimizi sunamasak ta, mutlak onu herkes onu saygıyla anacaktır. Çünkü halk olarak daha hayattayken efsaneye dönüşen Kadriye ablamız hepimizin gururudur. Mekânı cennet olsun!

Aygül Gavazova
Kırcaali Haber

Reklamlar