- Soru: Kadir CANPOLAT; Önümüzdeki seçimlerde Bulgaristan Türklerinin durumu nedir? Kime oy verecekler?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Seçimlerden 5 ay önce bu konuda kesin tahminde bulunmak bu defa oldukça zor. Bir defa, seçmenin görüş değiştirmesini önlemek için daha şimdiden kesenin ağızını açmışlar. Azar azar da olsa emekli maaşlarına, asgari ücrete, sosyal yardımlara, öğrencili ailelere yardımlar yapılıyor. Devlet görevlilerine %30 zam, öğretmen maaşlarına %100 zam, polislere 2 senede 3. zam yapan Borisov hükümeti birinci parti olamazsa yepyeni bir siyasi durum oluşabilir, çünkü anketlerden çıkan sonuçlarda meclise girecek gibi görünen partilerden hepsi GERB ile hükümet ortaklığına gitmemekte yeminlidir.
4 sene önce GERB partisine oy veren Türklere verilen vaatler yerine getirilmedi. Seçim öncesi Borisov, 9 Bakan Yardımcısı Türk olacak demişti, sözünde durmadı. “Cumhuriyetçi Bulgaristan” ile “Evet, Bulgaristan” partisi Türklerle çalışmak istiyor. Fakat şimdilik imzalanmış bir sözleşme yok. HÖH partisinden sökülme devam ediyor. Lütfi Mestan’ın DOST partisi ile HŞHP de henüz meydana çıkmadılar. Kesin atılıma hazırlıklar henüz tamamlanmış değildir. Bu gün bakıldığında Mart 2021 seçimlerinden hükümet çıkmaz gibi görünmektedir. Yani seçimler Mayısta tekrar yenilenebilir.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Bulgaristan’da son ayaklanmalar konusunda ne düşünüyorsunuz? Halkı ayaklandıran kim?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Sofya’da 100 gündür devam eden protesto eylemlerinin 2 yıl önce patlaması bekleniyordu. Usulsüzlükler, yolsuzluklar, rüşvet ve dalavere olaylarına birikim patladı. Başbakan Borisov’un yatak odasında fotoğraflanan Avro, altın külçeler v.s vesile oldu. İkinci vesile de Burgaz iline bağlı Rus LUKOYL şirketinin ham petrol ve mazot depolarının bulunduğu “Rosenets” körfezindeki, yasa dışı ve tamamen izinsiz genişletilen Ahmet Doğan deniz köşkünün kamu kumsalını kapatması ve körfeze uzattığı dalga kıranlar, yat limanı ve seralar oldu. Devlet ve kamu malına sahip çıkıyoruz hareketi polisle çatışmalı gelişirken büyük sayıda taraftar topladı ve Sofya’ya taşındı.
Sofya’da 140 bin genci ve memleketin büyük kentlerinde de 100 bin protestocuyu hareketlendiren yeni dalganın hala lideri yok. Program da açıklanmadı. Sofya’da orta katmanı da sokağa çıkarak bu direnişlerin bir kanadını “Evet Bulgaristan” partisi lideri Hristo İvanov yönetiyor.
Her akşam işten çıkanların toplandığı Bakanlar Kurulu ve Meclis meydanında binaların camları ve kapıları yumurta ve domatesle taşlanıyor. 30 yıldan beri ilk kez, HÖH merkezi de yuhalandı ve yumurta sarısıyla yıkandı. Sebebi, HÖH bildirinde Başsavcı Geşev’ın korumaya alınmasıdır.
Göstericilerin istifa, erken seçim ve yeni anayasa istekleri Avrupa Parlamentosuna taşındı. AB meclisi ve Avrupa Konseyi göstericilerin eylemlerine destek olurken, hukukun üstünlüğünü, insan haklarına uyulmasını, Başsavcının meclise rapor vermesini, adalet reformu yapılması ve yolsuzlukların ve rüşvet olaylarının denetleneceğini duyurdu.
Bu bir aydınlar ayaklanmasıdır. Ülkenin yönetilemediğini görenlerin isyanıdır. Başbakanlık, meclis ve Cumhurbaşkanlığı gibi devlet kurumları arasında diyaloğun kesilmesine tepkidir. Polisin protestocuların üzerine sürülmesine kınama ve lanetlemedir. Bulgaristan’ın altyapı ve üstyapı olarak çöküşüne seyirci kalmak istemeyenlerin yönetimi ele alma kalkışmasıdır. 4 aydan beri sokak ve devlet kurumları arasında diyalog kurulup görüşmelere başlanamaması ise, çelişkilerin derinliğini, ilişkilerin tamamen kopmuş olduğunu ve mutlaka seçime gidilmesi gerektiğini her gün kanıtlıyor.
Azınlıkların, bu arada Türklerin gösterilerden uzak kalması, Bulgar hareketlenmesine inanmadıklarını, bir şeyler olsa bile Türkler payına bir şeyler düşmez görüşünün ağır bastığına delildir. Oluşan kaosun 2021 Kasımında düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar süreceğini öngörenler haklı olabilir.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Seçimlerde neler bekliyorsunuz? Genel Seçimlerde Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayınız var mı?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Olanaklar açılsa bu seçimlerde bağımsız adayların şansı var gibi gözüküyor. Bulgarların seçim yasası sert, yanlı, taraflı ve hileli…
Posta ile oy kullanmaya memleket içinde hak var, dış ülkelerdeki vatandaşlara bu hak yine tanınmıyor. Türkiye’de oy kullanma hakkı olan ve oy kullanmak isteyen 820 bin soydaşımız var. Hepsini sınırdan çıkarsak, 17 000 civarında otobüs göndermemiz gerek. Bunların sınırdan geçmesi 10 gün sürer, 10 gün de dönüş!
Türkiye’deki sandık sayıları ise yetersiz. Türkiye’deki potansiyelimiz 40 milletvekilliktir. Posta ile oy kullanalım diye direnmemiz bundandır.
Batı Avrupa ülkelerinde de olanaklar sınırlı. Seçmenler çok dağınık.
Şu korona virüs sınırlamaları yürürlükte kalırsa, tahminde bulunmak çok zor olacak. Müslümanlar olarak 70 milletvekili çıkarabiliriz ve ikinci parti olabiliriz. Fakat imkânlar! Şu an aşamadığımız duvar seçim yasası. 2 Bulgar partisi ile de seçime ortak katılma temaslarımız sürüyor. Cumhurbaşkanı seçimine ise daha 1 yıl var. Kısmetse bu seçimde yine bir ilk yaparak Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayımız olacak inşallah…
- Soru: Kadir CANPOLAT; Bulgaristan’da Türk Parti liderleri Türklerin hakları konusunda neler düşünüyorlar? Türklere karşı adaletli davrandıklarını düşünüyor musun?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Yıllar sonra anlayabildiğimiz üzere, Bulgar polisinin yetiştirdiği muhbir Ahmet Doğan bundan 30 yıl önce, kişisel dokunulmazlık, menfaatler, yasalar üstü yaşamak gibi istekler karşılığı hepimizi satmıştır. Üstelik Doğan Bulgaristan Müslümanlarının oylarıyla seçilen milletvekillerinin oylarıyla istediği şekilde kullanmaktadır.
Kah iktidarın programlarına, kah muhalefetin önerine oy veren HÖH mebusları, Bulgaristan Müslümanlarının sorunlarını hiçbir zaman meclise taşımamaktadır. Türkler seçimden seçime kandırılmakta ve oyları tutmayan politik hesaplara alet edilmektedir. Türklere karşı adaletli davranmanın anlamı, hak arama, demokrasi ve özgürleşme yolunu açmaktan geçer. Bulgaristan’da mahkemelerin çalışmadığını en iyi bilen Türklerdir.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Seçimleri kim kazanır ve hükümet kim kurar? Bu konuda bir tahminin var mı?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Bulgaristan’da 2021 Mart seçimlerini tek başına hiçbir parti kazanamaz. Bu gün itibarı ile GERB ve BSP 60’ar milletvekiliyle baş başa kalırsa, arkalarına “Cumhuriyetçi Bulgaristan”, “Var, Böyle bir Halk”, “evet Bulgaristan” partisi ve ardından HÖH dizilebilir. Hükümet kurulamaz ve seçim yenilenir yani seçim tekrar yapılır. Bu arada yeni partileri aralık ayında görmek gerekir…
- Soru: HÖH-DPS ne yapar bu seçimlerde bu onların son seçimleri mi?
Cevap Rafet ULUTÜRK; HÖH partisi 2017’de aldığı oyları yeniden alsa bile, halkın gözünden düşmüştür. Bulgaristan’da Türk kimliğini ispatlamak için inadına HÖH partisine oy veren bir zümre var. Bir şeyler olsun diye 30 yıl bekleyenlerin yüreği kara olmuş ve beklemeye alışmış olanlar oylarını yine HÖH bültenine kullanacaklardır. Bu gün itibarı ile alternatif bir Türk partisi yoktur. HÖH’ten ayrılanlar geri dönmüyor. GERB’e oy verenler de yeni bir parti seçecekler. Seçim çalışmaları 1 Şubat 2021’de başlayacak. Seçim programları artık tartışmaya açılıyor. Yeni mecliste politik partiler dışında güçlü bağımsızlar grubu oluşabilir. Bu seçimlerde bağımsızların önü açılmalıdır ve bu bağımsız adaylar sadece Bulgar Parlamentosunu değil Bulgaristan’ı da değiştirebilirler. Çünkü Bulgaristan’da partilere güven kalmamıştır. Bulgaristan’ı daha çok Bulgaristan dışında yaşayanlarda umut olduğu görünmektedir.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Bulgarlar için Kırca Ali’nin önemi nedir. Bulgarlar Kırca Ali konusunda tereddütleri var, ne diyeceksiniz?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Kırca Ali Güney Doğu Rodoplar’ın başkentidir. Bir il merkezidir. Sanayi şehridir. Türklüğün kalesidir. 1950’lerde Türk Pedagoji Okulu Kırca Ali şehrindeydi. 1990’dan sonra Plovdiv “Payisiy Hilendarskı” Üniversitesinin Türkçe Öğretmenleri Fakültesi de buradaydı. Bulgaristan’da Türk aydınların en kalabalık olduğu şehir Kırca Ali’dir. Aynı zamanda 1985’te isim ve din değiştirme zulmüne karşı en sert direnişin verildiği, Bulgar milliyetçiliği ile Türk Müslüman kimliği öncülerinin 1990 ocağında isimlerin iade edilmesine karşı direnişlerde yüzleştiği yerdir. 1990’dan sonra en fazla Türk Milletvekili Kıca Ali seçim sandıklarından çıkmıştır.
İktidar partisi başkan yardımcısı ve meclis başkan yardımcısı Tsveta Karayançeva ile sosyalist parti meclis sözcüsü Simov da Kırca Ali milletvekilidir. Son 20 yılda Kırca Ali Belediye Başkanı HÖH Başkan Yardımcısı müh. Hasan Aziz’dir. Arda nehrinin iki yakasına yerleşmiş bu şirin şehir aynı zamanda Bulgaristan Türklerinin de kültür merkezidir.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Son seçimlerde Dobruca’da Türkler GERB’e oy verdi diye yazmıştı “bghaber”. Doğru mu? Bulgaristan Kuzey Güney diye ikiye mi bölündü?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Yukarıda dediğim gibi, 2014 seçimlerinde Deliorman Türk kalesi İsperih (Kemaller) belediyesinden HÖH fahri Başkanı Doğan’ın gösterdiği aday değil, seçmen aday işaretleme usulünden yararlanarak yerli Güney Hüsmen’i Sofya meclisine gönderdi. Bu. HÖH yönetimine başkaldırı anlamında ve meclis sandalyelerini satan HÖH liderine bir şamar niteliğinde, yeni bir bilinçlenme düzeyine ulaşıldığına işaretti. G. Hüsmen HÖH meclis grubundan çıkarıldı ve sonra partiden de atıldı ve GERB partisine geçti ve şimdi Razgrad Valisi seçildi. Bu olay ardından Dobruca ve Deliorman’da 150 bin oyu GERB sandığına akıttı. Olay budur. Bu olay, Kuzey ve Güney bölünmesi anlamında değildir.
- Soru: Kadir CANPOLAT; GERB toplantısında iki Türk’e söz vermeleri olayı. Sizce ne anlatmak istiyorlar?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Bu olay Ağustos sonunda Sofya’da yaşandı. Protestolar başlamıştı. GERB partisi ve başbakan, istifasını isteyenleri oyalarken, Sofya’da milli konferans topladı. Korona virüs yasaklarına uyularak forum açık havada yapıldı. Kürsüde konuşmacı olarak Razgrat Valisi ve İsperih Belediye başkanı da vardı. İkisi de kısa konuşma yaparak konferansı kutladılar. Borisov bu jestle, çok sıkışık günlerinde “Türkler benimle” demek istemiş olabilir…
Amma unuttuğu şey 2017’de seçim öncesi Türk Halkına verdiği “9 TÜRK BAKAN” olacak sözüydü
- Soru: Kadir CANPOLAT; Bulgar partileri Türkleri neden görmezlikten geliyor?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Bulgar parti liderlerinin Türkleri görmezden geldiğini söylemek yanlış olur. Onlar Türklerin bu ülkenin ana dinamiği olduğunu biliyorlar. Ne var ki Bulgar kamuoyunda ve halkında Türklerden korku var. Kendilerini birçok konuda suçlu hissetmelerinden kaynaklanan bir korkudur bu. Yılların manipülasyonun açtığı bir yara. Hatırlıyorum bir defa Başbakan Birisov, “Türklerle işbirliği yapmak çok güzel, ama bir defa girdikleri yerden çıkmayı unutuyorlar, beraberliğimiz son defa 500 sene sürdü” demişti. Türklerin aktifliği de çok güçlü. Son isyana 72 bin kişinin katılmış olması ve T. Jivkov rejimini devirmesi, hatıralarda cap canlı. Kim ne derse desin, demokrasi dönemi hükümetlerinin 3’ünde Türklerin bulunması, Cumhurbaşkanlarının hepsinin Türklerin oylarıyla seçilmiş olması, kendi kendini anlatan olaylardır. Görmezlikten gelmeseler pişmanlık çekerler, o da var.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Yeni kurulacak olan ABD yanlısı partiden beklentiler neler?
Cevap Rafet ULUTÜRK; “Cumhuriyetçi Bulgaristan” partisi başkanı Tsvetan Tsvetanov GERB partisini kuran, örgüt yapısını ören, başbakan yardımcılığı ve içişleri bakanı görevlerinde bulunan deneyimli bir siyaset adamıdır. 2020 başında patlayan yolsuzluklar itilafında partiden ayrılmıştı. Yeni partiyi tescil ettirdi ve seçim hazırlıklarına başlamış bulunuyor. Ön tahminlere göre GERB partisi oylarının % 40’ına talep olan Tsvetanov, 500 bin oyla yanı 25-30 milletvekiliyle parlamentoya girmeye hazırlanıyor. Ayrıca Hristo İVANOV Evet Bulgaristan parti başkanıyla da temas hanindeler. Azınlıklar programı üzerinde görüşmelere başlamaya biz de hazırlanıyoruz.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Bulgaristan Azınlıklar arasında kavga var mı?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Bulgar devletinin derdi yalnız Türklerle değil bütün azınlıklarla. Sorun azınlık kimliğini değiştirmek ve dillerini yasaklamak, adetlerini unutturmak. Çingene müziğine düşmanlık aldı yürüdü. Azınlık kültürüne düşmanlık var. Tabii bu cepheleşmede Bulgarlar devletlerinin ardında yer alıyorlar. Özünde düşmanlık olan sahte politika halka gerçekmiş gibi dayatılıyor ve destek aranıyor ve birlik olmazsa hesaplaşma başlar korkusu saçılıyor.
Son dönemde Makedon kimliği, tarihi, dili, kültürü Bulgar dış ve iç siyasetinde ana konu oldu, Avrupa Parlamentosuna taşındı. Bir azınlığın kimliği tanınmadan temas ve diyalog da kesiliyor. Diyalog olmayan yerde kavga tek taraflı olur. Halen sadece birikim var ve azınlıklar çözümü sabırlı beklemeye devam ediyor.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Bulgaristan’ın geleceği sizce nereye gidiyor?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Bulgaristan’ın devlet yapısının Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini seçeceğini öngörüyoruz. Hükümette Dış Ülkelerdeki Bulgaristan Vatandaşları Bakanlığı kurulacağını ve Türkiye endüstri işletmelerinin Bulgaristan’a akacağını, Türkiye kültürünün Bulgaristan nüfusunda yeni ortak değerler oluşturacağını. Okulların özelleştirileceğini ve eğitim ve öğretimde dil sorunlarının böylece çözüleceğini, Bulgarlar Avrupa Birliği ülkelerine kaydıkça azınlıkların yerel yönetimleri bütünsel ele geçireceğini. Gelecekte Türkiye’nin et, sebze ve meyve ihtiyaçlarının karşılanmasında Bulgaristan tarımının çok önemli bir rol oynayacağını bu günden görüyoruz. Bulgaristan sanayi işletmelerinde üretim dili olarak Türk dilinin yerleşeceğini vs düşünüyorum.
Soru: Kadir CANPOLAT; Bulgaristan parlamentosunun Türk Mezarlığı üzerinde olduğunu yazmıştınız bu doğru mu? Bunu başka bir yerde de bulamadım.
Cevap Rafet ULUTÜRK;
Eski bir Roma kültür merkezi olan “Serdika”, Osmanlı dönemini Sofya (bilgelik) ismiyle yaşamıştır. 1878’den önce Osmanlı’ya Beylerbeyliği de yapan şehirde 29 Türk Mahallesi, 39 cami, 4 büyük hamam, 12 köprüsü 2 medrese, her mahallede ilkokul olduğu bilinir. Günümüzde neredeyse 1.5 milyon nüfuslu şehrin 6 mezarlığı varken, o zaman da 3 kabristanlığı varmış ve Müslüman merhumlar Beyler Beyliği’nin güneyindeki günümüz parlamento binasının yerinde defnediliyormuş. Plevne Savaşı olarak da bilinen 1877-78 Osmanlı Rusya İmparatorluklar arası savaştan ve Sofya’nın yeni Prensliğin başkenti ilan edilmesinden sonra, ilk toplantılarını Tırnova şehrindeki Kaymakam Konağında yapan Bulgar Meclisi’nin Sofya’ya taşınması ve meclis binası kurulması kararlaştırılmıştır. 1882 yılında başlayan inşaat 2 metre derin kazılan ve harfi yatı “İskır” ırmağı boyuna taşınan Müslüman mezarlığında, bugünkü şeklini almıştır. Halen Sofya’da yeni Halk Meclisi kurulmuş ve tarihi meclis binası sanat müzesi olarak kullanılacaktır.
Soru: Kadir CANPOLAT; Kırcaali de saat kulesi ile ilgili yazınız var problem nedir bunu pek anlayamadım?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Kırca Ali Saat Kulesinde totaliter dönemden beri saat başı çalan bir müzikal çağrı var. Bu melodinin güftesindeki sözlerin bir dörtlüğünü vermekle yetiniyorum, yorumunu siz kendiniz yapabilirsiniz: Bu gün her saat eski Rus-Türk harbinde okunan marşlar her saat ayrı ayrı sadece müzikleri çalınmaktadır. Bundan daha kötü ne olabilir ki. Bunu kabul eden bir Türk Müslüman varsa çıksın söylesin. Amma bunu kabul eden HÖH yöneticileri hariç onların zamanı geldiğinde hep birlikte göreceksiniz insanlarımıza selam verebilecekler mi, az kaldı azda sabır. Saatin müziğinden çıkan bu iğrenç sözler;
Yılan henüz küçük iken,
Gelin toplanalım!
Başını ayaklarımızla ezelim,
özgürüz diyelim!
Sözü ezilen “yılan” Türklerdir.
Evet, bu sözler her gün 24 defa tekrar ediyor. Halkımız sabırlı. Buna sinir mi dayanır?
- Soru: Kadir CANPOLAT; Azerbaycan konusunda düşünceleriniz nedir?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Azerbaycan’a yönelik tekrar başlayan ve kardeşlerimizin sivil kayıplara da yol açan bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Azerbaycan devleti ve halkı haklı bir savaş yürütüyor. Bu savaş emperyalizmin maşası Erevan hükümetine karşı, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Dünyası savaşı olarak güç topluyor. Karabağ ve Dağlık Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Bu savaşta kazanılan her zafer Türk silahının, Türk askerinin yenilmez ruhunun yüce zaferidir. Çarpışmalarda uygulanan taktik, strateji, Araç ve gereçler, son model elektronik Türk Dünyasını Azerbaycan’ı ve Türkiye Cumhuriyetini Yakın Doğu ve Kafkas bölgesinin kesin egemenliğine taşıyor.
Bizlere 1950-1960 yıllarında Azerbaycanlı kardeşlerimizin Bulgaristan Türklerine desteğini unutmuş değiliz unutamayız. Bizim birbirimizden ayrılmamız mümkün değil çünkü bizler Azerbaycan ile dost değil kardeşiz. Büyük ve Güçlü Türkiye’yi dünya çapında sorunların kesin çözümünde söz sahibi olmaya taşıyor. Azerbaycanlı kardeşlerimizin savaşı Dünyada yaşayan tüm Türklerin geleceğini etkileyebilecek bir savaş olduğunu da çok iyi bildiklerini biliyor ve kendilerine bu kutsal davada başarılar diliyoruz. Türk Dünyasının geleceği bu gün Azerbaycanlı kardeşlerimizin elindedir, Allah yar ve yardımcıları olsun. Bu vesileyle, şehit düşen Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa ve Can Azerbaycan’a ve Tüm Türk Dünyasına başsağlığı dileriz.
Bulgaristan Türkleri ve soydaşlarımız Azerbaycan halkının zaferini kutluyoruz. BULTÜRK Derneği olarak her zaman Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Hepimiz, her zaman Can Azerbaycan’ın ama’sız-fakatsız-koşulsuz yanındadır, yanındayız.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Azerbaycan parlamentosunda teşekkür belgesi almışsınız bu nasıl oldu?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Evet Azerbaycan Milletvekili Ganira PAŞAYEVA bizlere Azerbaycan Parlamentosundan teşekkür belgesini verdi. Kendilerine teşekkür ederim. Bizleri Azerbaycan’da yapılan soykırımları yerinde gösterme imkânı yarattı bizleri 10 gün misafir etti ve bu bölgeleri gezdirdi. Bizlerde döndüğümüzde bu gezilerimizi duyurmak için yazılar yazdık ve yayınladık. Bu bizim Türk olarak görevimizdi ayrıca Azerbaycan Türkleri bizlere 1950-60 yıllarında yapmış oldukları yardımları da unutmadığımızı kendilerine iletme fırsatımız olmuştu. Bu onurlu davranışı Türk Dünyasının Gönül Dostu Ablamız Ganira PAŞAYEVAYA tekrar teşekkür ederim. Azerbaycan bizim dostumuz değil Azerbaycan bizim kardeşimizdir ve herzaman kardeşlerimizin yanındayız.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Son olarak nasıl bir Bulgaristan görmek istiyorsunuz?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Barışçı, kardeşlerimin tüm haklarını elde ettiği, komşuluk kapılarının yeniden açıldığı, çocuklarımızın Türk okullarında okuduğu, yaşlıların sabah kahvesini içerken sohbetlerine Türkçemizle devam ettiği, geleneklerimizle yaşadığımız, edebiyat ve sanatımızın serpilip açtığı herkesin mutlu olduğu bir vatan istiyorum.
- Soru: Kadir CANPOLAT; Son olarak ne söylemek istersiniz?
Cevap Rafet ULUTÜRK; Öncelikle bizim davamızı dünyaya duyurmamızda bizlere desteklerinizden dolayı teşekkür ederim. Benimle reportaj yapan Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir CANPOLATA ve Küllye haber Gazetede çalışan emeği geçen tüm arkadaşlara başarılı çalışmaların devamını diler okuyucuları sanırım fazla sıkmamışızdır bu çok sorularla. Saygılarımla,
Alıntı: KULLYE HABER GAZETESİ ANKARA
https://www.kulliyehaber.com/kadir-canpolat-ile-bulturk-baskani-rafet-uluturk-roportaji/