Herşey Haziran sonunda, Bolyarovo belediyesine bağlı Voden köyünde üç koyun çiftliğinde geviş getiren küçükbaş hayvanlarda üç veba hastası hayvanın tespit edilmesiyle başladı. Veterinerler, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla 700 koyun ve keçinin ve bu çiflikte bulunan kuzu ve keçi yavrularının telef edilmesine karar veriyorlar. Uygulanan tedbirlere rağmen, durum kontrolden çıkıyor ve telef edilme kampanyası, Tsarevo belediyesinin Kosti köyünde de devam ediyor. Burada ise 7 yıl önce görülenFibromüsküler displazi hastalığının ardından 150 hayvan çiftliğinden kala kala sadece 6 küçükbaş hayvan çiftliği kalmıştır. Bugün durum tekrarlanıyor, çünkü veba hastalığı çiftliklerden bir tanesinde tespit edilmiştir ve köydeki bütün koyun ve keçiler telef edilecek. Uygulanan aşırı tedbirler sonucu uzun yıllık veteriner uzmanları alınan kararlardan şüphe duyarken “tam incelemeler yapılmadan, klinik tablo ve hastalık gelişimi olmaksızın pozitif örnekler, sürülerin kitle imhası için bir neden olamaz” görüşünü öne sürdüler.
Buna rağmen Bulgaristan Gıda Güvenlik Ajansı, güvenlik açısından hasta hayvanların yanısıra sağlam hayvanların telef edilmesine karar veriyor. Bu arada hayvan sahiplerine hastalıktan korunmak için hiçbir talimat verilmiyor. Böylece trajedi Yambol’un Kraynovo, Stranca ve Şarkovo köylerinde yaşandı. Ki burada alınan numunelerden 46 tanesi pozitif çiktı. Bundan dolayı hayvan sahiplerinin umutsuz ve çaresiz girişimlerine rağmen, yetkililer 2000 koyun ve keçinin telef edilmesinde kararlı. Burgaslılar, Istranca bölgesindeki kitle hayvan imhalarından etkilenerek Yambol köylerine giden yolları kapattılar. Şarkovo köyünün hayvan sürülerini kurtarma operasyonuna Sofya ve Varna’dan gençler de katıldı. Hatta Yambol ve Burgas bölgesindeki hayvanların imha edilmesinde, bölgenin geçim kaynaklarını yok etmeyi ve mülteci kamplarına yer açmak için sakinlerin tahliye etmesi amaçlandığı, şüpheleri de doğuyor.
Vatansever Cephesinden Angel Cambazki ve Aleksandır Sidi, bu iddiaları yalanlarken “Bu hergün yayılan ve ustalıkla muhalefet tarafından kullanılan bir yalan” dedi Aleksandır Sidi ve devam etti:
“Hükümetin burada yapacağı şey, bu insanlara tazminat ödemesidir. Buna rağmen karantina süresinden dolayı bu insanlar hayvan bakamayacaktır. Uzmanlara göre, burada 6 aylık ile bir yıllık bir süre söz konusu.İlk başta tazminatlar ödenecek, daha sonra ise ülke genelinde besicilerin buradaki hayvancılara hayvanlarını bağışlması teklifi gündemde.“
Aslında toplumun memnuniyetsizliği, Baba Dora/Dora Nine’nin keçilerinden ayrılmak istememesi ve insanlara keçilerini kurtarma çağrısı yaptığı videonun İnternet’e düşmesiyle patlak verdi. 2018 Dünya Kupası finallerine rağmen birçok insan Istranca yolunu tuttu ve Dora Nine’nin çiftliğini abluka altına aldı. Böylece yaşlı ninenin hayvanları telef edilmekten kurtulmuş oldu.
Bu hoşnutsuzluk, insanları 18 Temmuz günü Bakanlar Kurulu önünde toplanmalarına neden oldu. Ülke genelinden besiciler, hayvancılık sektöründeki krize neden olan sorumlu kişilerin istifasını talep etti:
“İnsanları hayvanlarından kopardıkları sahneleri izlerken yüreğimin ipliği kopuyor, onlar insanlığını yitirmiştir….Hepimizin burada bir amacı var. Koyunculuk ve keçicilik sektörünü kurtarmaktır. On yıldan bu yana diyalog yok, anlayış yok,destek yok.”
Ulusal Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nden Profesör İvan Stankov, sektörün geleceğinden endişeli:
“Bu insanların kayıpları ve zararları çok büyük, onların geçim kaynağı elinden alınmıştır. Bunların çoğu da yaşlı insanlar, ki onların bundan sonra yeniden hayvan yetiştirecekleri şüpheli. 11 milyon küçük baş hayvandan 1.5 milyona düştük. Japonlar ve Çinliler için pirinç temel gıda maddesi ise, bizim için ekmek ve peynirdir.”
Geçtiğimzi gece kriz merkezi karar aldı. Hayvanlardan alınan kan örneklerininden sonuçlar gelinceye kadar Şarkovo’da telef edilme ertelendi, ancak dezenfeksiyon ve kontrol devam ediyor.
Çeviri: Şevkiye Çakır