Bulgaristan’da anne baba şefkati olmayıp büyüyen çocuklar var. Onların büyük bir bölümü, doğumundan hemen sonra doğumhanede bırakıldıkları için anne baba sevgisinden mahrum kalmıştır. Böylece bu çocuklar, daha küçük yaştan itibaren hayatla yüzlleşmek ve hayatın getirdiği sorunların üstesinden tek başına gelmeleri gerek.
Devletin, onları kimsesiz çocuk yurtlarından çıkarıp koruyucu ailelerin yerine yerleştirme çabalarına rağmen, bu yurtların kapatılmayıp merkez adı altında çalışmalarına devam ettiği nedeniyle, 2025 yılına kadar bu yurtların kapatılması pek mümkün görünmüyor, çünkü çocuk sayısı aynı kalıyor.
Peki reşit yaşa geldiklerinde bu çocukların kaderi nedir?
Onlar, yurtları terk edip sokak kurallarına göre yaşamak zorunda kalıyor. Genelde dilenci veya suç işleyen konumuna düşüp toplum için tehdit oluşturuyor. Diğer taraftan toplum da onları dışlayarak sorunlarını görmezden geliyor. Bu gençlere yardım etmeyi borç bilen kişiler, bunu biliyor ve aslında onlar, birçok sorunun üstesinden gelmeye alışık kişilerdir.
Sosyal Değişim ve Topluma Kazandırma Vakfı’ndan Bilyana Mladenova “Risk içinde büyüyen çocukların tutumunu ve fikirlerini anlamak için zaman ve çok sabır gerekiyor” diyor ve devam ediyor:
Sosyal Değişim ve Topluma Kazandırma Vakfı, 2008 yılından bu yana çalışıyor. O günden bu yana üç ana yönde çalışmalar yürütüyoruz. “İmkan evi” adlı programımız, anne babasız büyüyen gençlere yardım ediyor. Gençlerin kaldığı bu evler ve bir ağı oluşturuyor. Ruse, Varna, Burgas, ve iki tanesi Sofya’da olmak üzere, toplam 5 evimiz var. Yakın zamanda gençelerin desteğe ihtiyacı olan başka şehirlerde başka evleri de açmayı umuyoruz. Bu model Balkanlar’da bizim partnerlerimiz tarafından uygulanıyor.
Çalıştığımız diğer bir alan ise, savunmasız topluluklarda erken çocuk gelişimini takip etmek. Buna benzer tek bir merkezimiz var, o da Sofya “Fakulteta” semtinde bulunuyor. Orada 3 ile 5 yaş arasındaki çocuklarla ve onların aileleriyle çalışıyoruz. Bu bir eğitim programıdır. Üçüncü bir meydan okuma da sosyal girişimcilik.
Ki burada sevgimizi ve birçok çabamızı katıyoruz. Bir restoran açmak kolay bir iş değildir. Artı bu yurtlardan çocuklarla çalışmak daha da zor. Çünkü onlar özel dikkat gerektiriyor.
Söz konusu restoran, catering şirketi olarak kapılarını 2016 yılında Sofya’da açıyor. Amaç, Soysal Değişim ve Topluma Kazandırma Vakfi, daha fazla insanı bu davaya kazandırmak ve öyle ki, anne babasız gençlere daha güzel bir hayat sunmaktır. Her sipariş ile, “İmkan evi” için kaynaklar sağlanıyor. Restoranın dışında Vakıf, sabun atölyelerinde de gençlere istihdam sağlıyor. Genelde üretim kolaydır ve yapılan sabunlar da rahatlıkla satılıyor. İnsanlar , vakfın girişimi hakkında bilgileri arkadaşlarından ve sosyal medyadan öğreniyor ve çocukların geleceği adına ve daha mutlu bir yaşam adına, aktif bir şelikde katılıyorlar.
Çeviri: Şevkiye Çakır, BNR