Başında gül çelenkli güzel bir Bulgaristan kadını, Tokyo’daki Olimpiyat Oyunları sırasında Bulgaristan’ın sembolü olacak. Fotoğrafı Japonya’da yıldönümüne ait bir posta pulu basmak için kullanılacak.

Fotoğrafçı Dimitra Lefterova, büyük Bulgar ressam Vladimir Dimitrov – Maystora’nın bir tablosundan esinlenerek ayçiçeği arasında bir fotoğraf çekimi yapmayı planlıyor. Ancak, modeliyle tanıştığında, Bulgar “gül toplama”  ritüelini yeniden yaratmaya karar verdi.Geleneğe göre, gül toplama arifesinde, çiçek kraliçesi ile rekabet edecek en güzel kız seçilir.Hisarya’dan çocuk öğretmeni Krasi Kisyova, Bulgar halk kıyafeti ile poz veriyor, sanki ressamın tablosu canlanıyor. Ve bu foto Dimitra Lefterova’nın Japon kenti Murrayama’da düzenlenen sergide yer alıyor. Ev sahipleri o kadar etkilenir ki,  Olimpiyatlar sırasında büyüleyici Bulgar kadınının ülkemizi temsil etmesi için bir posta pulu basıyorlar.

“Fotoğrafta, Krasi bir gül toplayıcısı rolündedir ve Hisarya bölgesinden otantik bir halk kıyafeti ile poz veriyor. Bu resim ile Bulgaristan’ın sembollerinden birini, yani gülü göstermek istedik. Japonlar çok hassas insanlar, mükemmellik arzuları çok güçlü, gül ve çiçeklere, kadın güzelliğine, doğaya bayılıyorlar. Onlar sahip olduklarımıza değer veriyorlar. Bizden de daha fazla. Ve biz gerçekten güzel kadınlar ve güzel doğal manzara açısından zenginiz. Bu yüzden ülkemizi temsil etmek için güzel bir Bulgar kadını, Krasi’yi seçmeleri normaldi.”

Halk şarkıcıları olan annesi ve büyükannesi ile büyüyen Krasi, küçük yaştan beri halk şenliklerini ziyaret eder, halk danslarını bilir, geleneksel kostümlere hayran kalır.

“Fotoğrafta, siyah bir şerit üzerinde pembe pamuk fistan giyinmişim. Altta uzun kollu pamuk bir gömlek, el örgüsü dantel işle süslüdür. Bununla birlikte, kolların altında, çok güzel renklerde ve elleri koruyan kolluklar vardır. Önlüğüm renkli ipliklerle işlenmiş kadifeden. Belimde gümüş toka, boncuklu kemer. Kostüm 20. yüzyılın ortalarına kadar giyilmiş ve Hisarya bölgesine özgü. Büyükannemin bir mirası ve bu yüzden en değerli olanım. Ben halk kıyafetleri koleksiyoncusuyum. Ama bu benim kalbime en yakın olanı ve onu giymeyi seviyorum.”

Bulgar halk kıyafetini giymek nasıl bir şey?

“Bu kıyafeti giydiğimde tamamen değişiyorum. Folklor şenliklerinde kendine ulusal kıyafetler alan insanlarla tanışıyorum ve onlardan enerji almak güzel – köklere dönüş bu şekilde gerçekleşiyor. Büyükannelerimiz elleriyle dikmiş, süslemiş bu kıyafetleri. Üzerine sağlık, sevgi ve bereket hayallerini ve simgelerini kodlamışlardır.”

Geleneğe bağlı olan Krasi Kisöva, Hisarya’da Osmanlı hakimiyeti sırasında halkın koruyucusuna adanmış “Haydut Genço” etkinliğini düzenliyor. Bu arada Japonya’yı hayal ediyor. Murrayama şehrinin doğası, Bulgaristan Güller Vadisi’ndeki doğaya benziyor ve 750 tür gülden ibaret gül bahçesinin de burada olması rastlantı değildir.

Olimpiyatlar sırasında, ritmik jimnastik takımımız da Murrayama’da kalacak. Altın kızlarımızın artık 400 kişilik bir fan kulübü de burada kuruldu.

 

BNR

Reklamlar