İşi onun büyük tutkusu. Deneyim ve bilgisiyle diğer insanların hayatını olumlu etkilemeyi gaye edinmiş. Ve anlaşılan başarıyor! Sadece 28 yaşında olmasına rağmen Evgeniya Peeva artık Bulgaristan’da prestijli Forbes ödülünün sahibi oldu. Eğitim dalında genç ve ilham verici lider dalında ülke birincisi seçildi.
Geçen sene ise “Bulgaristan’ın en etkili 100 kadını” listesinde yer aldı. Üç seneden beri Jeni “Derse beraber-Zaedno v ças” başlıklı sivil toplum örgütünün müdürü oldu.”Bulgaristan için Amerika” vakfının finanse ettiği girişim, bütün çocuklara kaliteli eğitim hakkı ve seviyeli ders imkanına erişim hakkını savunuyor.Aynı zamanda genç insanları eğitim sisteminde motive edici, ilham kaynağı olacak öğretmenler ve liderler olarak yetiştirmeyi amaçlıyor.
Ekonomi, siyasi bilimler, sosyoloji gibi bölümleri okuyan Evgeniya, zengin bir CV’ye sahip.
Bütün bu bilgileri dünyanın en seçkin eğitim kurumlarından olan Harvard Üniversitesinden almış. Amaçları ve hayallerini takip eden ve onlar için çaba sarfeden biri olarak tanımlıyor kendini. Bu üniversiteden aldığı diploma “imkanlar denizini” onun önüne serer. Fakat o Bulgaristan’a dönüp, tüm çocuklara kaliteli eğitim için uğraş vermeyi seçer.
“Ben bu “imkanlar denizine” daldım. Çok seçkin uluslararası bir şirkette çalıştım. Oradan değerli deneyimler kazandım, fakat bu “benim yerim, evim” değildi. Enerji ve bilgimi egitim sistemine aktarmak istedim. Bulgaristan’da, toplumu ve durumu bildiğim memleketimde çalışmayı istedim. Burada daha yararlı olabileceğim, daha çok insanın hayatını olumlu etkileyeceğim düşüncesindeydim. Aynı zamanda doğup, büyüdüğüm yerde kendimi daha mutlu hissediyorum”.
Bir ekonominin ve toplumun gelişme gücü insan etkenidir. O ise eğitime paralel gelişir. Yerli eğitim sistemindeki noksanlar, öğrencileri gerçek hayata hazırlamamasıdır.
“Günümüzü değiştirmek için zaman yok. Eğitim sistemi kökten değişmeli. Bu değişimle toplum da, gelişim de, ekonomi de değişime uğrayacaktır.”Zaedno v ças-Derse beraber” örgütünde, öprencilere eğitimle verilecek olan ana bilgi ve nihayi ürünün ne olması gerektiğini belirlemek lazım. Bu sadece karnede pek iyi “6” ile ölçülmez, aynı zamanda hayata hazırlık olarak algılnamalıdır. Yani açık bir şekilde öğrencilerin neleri öğrenmesi gerektiğini belirlemek lazım.Kendi yolunu seçmek ve bilgilerini bu yönde yoğunlaştırmak gerekir.Belirli bir vizyonla eğitimde yapılacak değişiklikler üzün süre almaz, en azından ulauslararası deneyim bunu gösteriyor. Altı ay böyle bir değişikliğin gerçekleşmesi için yeterli süre”.Sivil Toplum Örgütü “Derse beraber” girişiminin ama hedeflerinden biri de, öğretmen mesleğini cazip hale getirmek.
Kısa sürede STK olumlu meyveler verdi. Sosyal zorlukları olan birçok öğrenci onlar sayesinde kısa sürede eğitime geri döndü. Küöük köylerden birkaç öğrencileri seçkin üniversitelere yerleştirildi. Burslar kazandı. Çaba ve destekle herşey mümkün.
Türkçesi: Sevda Dükkancı / Yazı: Rymyana Tsvetkova – BNR