1 Haziran Uluslararası Çocuk Günü ülkede her dört çocuktan biri, annesi tarafından Skype üzerinden selamlanıp öpülecek. İletişim ağı, yurt dışında bulunan ebeveynler için sadece bayramlaşmak için değil çocuklarını terbiye etmek için de tek araç durumundadır. Bulgaristan okullarında 5. ile 11. sınıf arasındaki öğrencilerin yüzde 26’sının bir veya her iki ebeveyni, yurt dışında çalışıyor. UNİCEF finansmanı ile “Risk Monitor” vakfı tarafından düzenlenen araştırmadan alınan sonuçları proje üzerinde çalışan uzmanlardan Petya Kabakçieva, şöyle değerlendirdi:
„Anne ve babası yurt dışında bulunan veya ebeveynleri ile birlikte yurt dışına giden çocukların özel bir grup veya risk altında olan bir grup olarak ele alınmaması gerekiyor. Onlar diğer herkes gibi çocuktur. Bu arada içinde bulundukları durumdan dolayı yaşdaşlarından farklı problemler yaşamaları mümkündür. Hem anne hem babası yurt dışında bulunan, annesi yabancı ülkede çalışan veya bir ebeveyni yabancı olan çocuklar sık sık problemli oluyorlar. Ne gibi problemler yaşanıyor? Okulda yeterince başarılı olamıyorlar, sınıfta kalıyorlar ve diğerlerine göre daha sık hastalanıyorlar. Yakın ve akrabaları yanında yetişenlerde sigara ve alkol kullanımı da daha yaygın oluyor. Bence işin en endişe verici tarafı da ebeveynleri yurt dışında çalışan çocukların yüzde 40’lık bölümünün ona pedagoji odalarının ziyaretçisi olmasıdır. Onların işledikleri kabahatler sık sık alkol ve esrar kullanımı ile alakalı olmakta, oysa bu anne ve babasından uzak yetişen çocukların kontrolsüz olmalarına bağlıdır” diyor Petya Kabakçieva ve şunu da ekliyor: araştırma, küçük çocukların şevkate muhtaç olduklarını ve sevgisizlik çektiklerini gösteriyor. En küçük çocukların akıllarında ise ebeveyn kavramları karışıyor. Mevcut “sıcak telefon hattında” çalışan uzmanlar, problem yaşayan çocuklardan gelen aramaların arttığını paylaşıyorlar, dolayısıyla okul psikologunun da müdahale etmesi gerekiyor.
Doçent Petya Kabakçieva, “seyyar” çocukları hedef alan başka bir araştırmanın sonuçlarını aktarırken şunları söyledi:
“Onlar üç gruptur.Mevsimlikiş yapan ebeveynleri ile birlikte seyahat etmek için okuldan Nisan ayından ayrılıp Ekim’de dönen çocuklar, anne babası ile bir süreliğine yurt dışına giderek, orada okuyan sonra da dönen çocuklar ve yurt dışına giderken belgeye muhtaç olanlar var. Yurda dönen bir çocuğun sınıfa dönmesi için en az 7 belge isteniyor. Bu yüzden çocuklar alt sınıfa gitmek zorunda kalarak motivasyonunu yitiriyorlar. Blagoevgrad ve Şumen illerinde yapılan araştırmadan alınan sonuçlara göre gurbetçilerin çoğu Yunanistan, Kıbrıs, Hollanda ve İspanya’ya gidiyorlar.